Nová Kellnerova banka už má licenci, slibuje revoluci

Petr Kučera Petr Kučera
1. 6. 2011 18:02
Air Bank ze skupiny PPF odstartuje ve 2. pololetí, chce být jednoduchá a přátelská
Logo, které si nová banka registrovala u Úřadu průmyslového vlastnictví.
Logo, které si nová banka registrovala u Úřadu průmyslového vlastnictví. | Foto: Úřad průmyslového vlastnictví

Praha - Nová banka, kterou chystá skupina PPF, získala bankovní licenci od České národní banky. "Rozhodnutí už nabylo právní moci," oznámil Alexej Bechtin, mluvčí skupiny PPF.

Licenci získala společnost Brusson, která se podle už dříve zveřejněných plánů nyní přejmenuje na Air Bank. Pod stejnou značkou nabídne ve druhé polovině letošního roku bankovní služby občanům.

Nová Air Bank se přitom zaměří pouze na drobné (retailové) klienty. Nikoliv tedy na firmy - těm už nyní nabízí služby PPF banka. Obě "sestry" budou působit nezávisle na sobě, využijí však společného zázemí například v informačních technologiích.

"Jednoduchá a srozumitelná"

Air Bank neslibuje zcela bezplatný účet s nulovými poplatky, od konkurence se chce odlišovat hlavně jednoduchostí, srozumitelností a osobním přístupem. Chystá mimo jiné přehledné ceníky bez komplikovaných podmínek, novinkou má být také velmi intuitivní ovládání elektronického bankovnictví.

"Nebudeme čistě internetovou bankou, chystáme síť klasických poboček," říká mluvčí společnosti Brusson Rostislav Kocman. Pobočky mají vzniknout nejdříve v Praze a krajských městech. Bližší podrobnosti o chystaných produktech zatím banka tají.

Dočasné jméno Brusson používala firma jen kvůli žádosti o licenci, kdy nemohla mít v názvu slovo banka. "Jde o italské lyžařské středisko, oblíbené u člena týmu vrcholového vedení skupiny PPF, který jméno vybíral," vysvětluje Kocman.

Hlavním akcionářem skupiny PPF je s 94,25 procenty nejbohatší Čech Petr Kellner, dalších pět procent vlastní Jiří Šmejc. Do skupiny patří vedle PPF banky například také Home Credit, společný podnik Generali PPF Holding pak vlastní Českou pojišťovnu.

Šéfem představenstva Air Bank (Brusson) bude Erich Čomor. Ten dosud vedl Home Credit, kde jej v čele představenstva nahradí David Bystrzycki.

Poslední nováček nabídl účet zdarma

Zatím posledním nováčkem, který získal bankovní licenci, se vloni v květnu stala bývalá záložna Fio. Láká na zcela bezplatné vedení běžného účtu včetně základních služeb, a to i pro podnikatele.

Jen za letošní první čtvrtletí získala Fio banka 16 tisíc nových klientů, celkově jich má přes 90 tisíc. Vedle bankovních služeb nabízí také investiční produkty včetně online obchodování.

Fio banka zdůrazňuje, že "politika nulových poplatků za standardní bankovní služby" je pro ni klíčová a nehodlá ji měnit. Nulové poplatky "až do konce světa" nicméně slibovala i internetová mBank, která na trh vstoupila v listopadu 2007 a dosud získala přes 350 tisíc klientů. Vloni ale pro bezplatný účet zavedla drobná omezení.

Letos startuje i Zuno Bank

Pravděpodobně během léta spustí své služby v Česku i Zuno Bank ze skupiny Raiffeisenbank International. Licenci získala už vloni, start původně plánovaný na letošní první pololetí ale o pár měsíců odložila.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Vybrali jste nejlepší finanční produkty roku. Tady jsou
Banka dá 2000 Kč, když si založíte účet. S podmínkou
Drahou banku teď opustíte snadněji, nováček vše vyřídí

"Brzy začneme s testováním, které bude trvat několik týdnů. Českým klientům přineseme běžné účty v několika měnách, spořicí účty a termínované vklady," říká mluvčí Zuno Bank Pavla Renčínová.

Internetová Zuno Bank má fungovat nezávisle na tuzemské Raiffeisenbank. "Chceme oslovit rostoucí segment moderních, internetově zdatných lidí. Míříme na klienty, kteří takzvaně žijí online, při komunikaci s bankou využívají primárně internet a na pobočku chodí jen zřídka," vysvětluje Renčínová.

Zuno Bank působí od loňského prosince na Slovensku. Neslibuje sice nulové poplatky za všechno, nicméně získat bezplatný nebo levný účet je pro klienty snadné. Nabízí běžné účty s debetní kartou, spořicí účty a vklady.

U základní varianty jsou na Slovensku bezplatné jak vedení, tak tuzemské transankce s výjimkou výběru z bankomatu. Nadstandardní varianta stojí 2,80 euro měsíčně a v tomto paušálu zahrnuje i výběry z bankomatu (alespoň 50 eur) a některé další služby. Kdo chce mít i nadstandardní variantu zdarma, musí měsíčně utratit kartou alespoň 300 euro, nebo mít v bance minimálně 6000 euro.

Třetí nováček čeká na licenci

O licenci zatím neúspěšně žádá i Equa Banka. Také ona slibuje "jednoduché, transparentní a cenově dostupné" služby a produkty.

Equa Banka má nahradit sít českých poboček Banco Popolare, kterou už v prosinci 2009 koupil britský fond AnaCap. O licenci žádá prostřednictvím společnosti Equa Financial Services. Fond AnaCap už v Česku vlastní společnost Credoma, zaměřenou na poskytování nebankovních hypotečních úvěrů.

Banco Popolare patří s bilanční sumou 4,5 miliardy korun mezi nejmenší retailové banky v Česku. Má zde sedm poboček a poskytuje služby jak běžným občanům, tak podnikatelům, zejména malým a středním firmám. Nyní má téměř 100 zaměstnanců, ztráta po zdanění vloni meziročně vzrostla o 28 milionů na 100 milionů korun.

Pozadu nechtějí zůstat ani „klasické" banky. Například Raiffeisenbank chce v letošním a příštím roce otevřít asi 40 nových poboček. Svou síť výrazně rozšiřuje i UniCredit Bank, která přitom využívá i principu franšízy.

Další banky pak částečně snižují poplatky, systém slev spouští například Komerční banka nebo Volksbank. A například GE Money Bank nyní novým klientům nabízí jednorázovou odměnu 2000 korun.

Na "jednoduchost" láká také značka Era, která zní podobně jako Air Bank. Vloni ji začala používat Poštovní spořitelna, sama je značkou ČSOB.

 

Právě se děje

Další zprávy