Správní poplatek u penzijního fondu bude nejvýše 0,6 %

ČTK ČTK
19. 5. 2011 20:40
Každá penzijní společnost bude mít povinně čtyři fondy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poplatek, který si budou moci účtovat penzijní fondy za správu úspor na stáří, bude maximálně 0,6 procenta. V pořadu Impulsy Václava Moravce to dnes řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle vládního plánu důchodové reformy bude možné peníze na stáří svěřit čtyřem druhům fondů: konzervativnímu, vyváženému, dynamickému a fondu státních dluhopisů.

Každá penzijní společnost bude mít čtyři fondy povinně, všechny bude mít povinně licencované pro čtyři druhy různých strategií.

U konzervativního fondu ministerstvo financí navrhuje maximální možný poplatek 0,4 procenta. "U vyváženého fondu, kdy část jde do dluhopisů, část do akcií na kapitálovém trhu, navrhujeme 0,5 procenta a u dynamického fondu, kde už se investuje s jistou mírou rizika, ale také tam mohou být velké výnosy, navrhujeme 0,6 procenta," uvedl Kalousek.

"Kdo chce mít stoprocentní jistotu jakoby státní garance, tak prostě si může nakoupit státní dluhopis, tam bude poplatek 0,3 procenta z  vložených prostředků," dodal ministr. Maximální poplatek u penzijního fondu se státní garancí má činit 0,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy