Češi vloni zneužili sociální dávky za 144 milionů

Petr Kučera Petr Kučera
23. 5. 2011 14:35
Češi vloni zneužili sociální dávky za 144 milionů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tuzemské úřady práce při loňských kontrolách odhalily, že lidé v roce 2010 zneužili dávky státní sociální podpory v celkové výši téměř 143,8 milionu korun.

Oproti předchozímu roku stouplo toto číslo o zhruba 10,5 milionu korun. Vyplývá to z údajů, které online deník Aktuálně.cz získal od ministerstva práce a sociálních věcí na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Objem neoprávněně čerpaných dávek, které musí lidé vrátit státu, v posledních pěti letech stále roste. Ještě v roce 2006 museli příjemci vrátit "jen" 73,4 milionu korun.

Jde nicméně jen o zlomek z celkové sumy vyplacených dávek státní sociální podpory, která vloni dosáhla přibližně 40,8 miliardy korun.

Skoro 30 tisíc případů

Počet případů, kdy lidé museli neoprávněně čerpané dávky vrátit, vloni vzrostl na 29,4 tisíce, meziročně stoupl o více než tisícovku.

"V rámci předběžných a průběžných finančních kontrol bylo vloni zkontrolováno 100 procent podaných žádostí," říká Karel Machotka, náměstek ministra pro trh práce.

Kromě toho pak úřady uskutečnily 3686 takzvaných vnějších kontrol příjemců dávek, což je shodou okolností zcela shodný počet jako v roce 2009.

Nejčastěji je zneužíván rodičovský příspěvek, který neoprávněně čerpalo 29 procent příjemců. Druhé místo pak patří příspěvku na bydlení, kde kontroly zjistily zneužití ve 23 procentech případů.

Mezi dávky státní sociální podpory patří vedle zmíněných dvou také přídavek na dítě, sociální příplatek, porodné, dávky pěstounské péče a pohřebné.

Nepatří mezi ně dávky v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc), podpora v nezaměstnanosti ani takzvané pojistné dávky jako nemocenská nebo peněžitá pomoc v mateřství.

Průměrná pokuta přes tisícovku

Vedle odebraných dávek potrestaly úřady práce některé lidi nebo firmy také za nepravdivá tvrzení v příslušných podkladech.

Za loňský rok jim udělily 3820 pokut v celkové výši téměř 4,4 milionu korun, v průměru tedy přes 1100 korun. O rok dříve bylo pokut sice méně (3628), ale ve vyšší celkové hodnotě (5,5 milionu korun).

Jedná se například o špatně vyplněná potvrzení o výši příjmů od zaměstnavatele, nepravdivé potvrzení o studiu či chybné zdravotní posudky.

Drábek slibuje účinnější kontroly

Účinnější kontroly má umožnit centralizace úřadů práce, kterou ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zavedl od letošního dubna.

Prosadí-li také návrh sociální reformy, sloučí se od roku 2012 výplata sociálních dávek, dávek pro zdravotně postižené a dávek v hmotné nouzi na jediné místo, kterým budou právě úřady práce. Zbylé dvě skupiny dávek nyní vyplácejí obecní úřady, respektive pověřené obecní úřady.

Cílem centralizace je podle Drábka zefektivnit vyplácení 18 druhů různých podpor, ušetřit na organizačních nákladech a posílit kontroly přímo v terénu, zejména v oblasti nelegální práce.

Zneužívání různých státních podpor má omezit také zavedení takzvané sociální karty. Podle představ ministerstva s ní začnou povinně platit všichni, kdo pobírají dávky určené ke konkrétnímu účelu.

 

Právě se děje

Další zprávy