Cestovní pasy násobně zdraží, ty dětské až šestkrát

Petr Kučera Petr Kučera
19. 5. 2011 11:52
Nově povinný doklad pro děti má být za 600 korun, ostatní pasy vyskočí na tisíce
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Správní poplatek za vydání cestovního pasu stoupne na dvojnásobek. U dětí mladších 15 let se zvýší ještě výrazněji, z nynějších 100 na 600 korun.

Počítá s tím novela o správních poplatcích, kterou navrhuje ministerstvo vnitra. Vláda by ji měla projednat zhruba v létě. Pokud ji pak schválí poslanci, mohla by začít platit během prvního čtvrtletí roku 2012.

Dospělý zájemce dosud platí za vydání standardního pasu s biometrickými údaji 600 korun, nově to má být 1200 korun.

Na dvojnásobek z nynějších 1500 korun zdraží podle návrhu i takzvaný "bleskový pas" bez strojově čitelných údajů - jeho vydání je rychlejší, ale platí jen půl roku a některé státy jej neuznávají.

Z dosavadních 100 na 200 korun má zdražit také vydání nového občanského průkazu, pokud jej majitel předtím poškodí, zničí, ztratí nebo mu jej někdo ukradne.

Děti za šestinásobek

S případnou žádostí o vydání pasu pro děti mladší 15 let by si měli rodiče pospíšit do konce roku. Ze současné stokoruny má totiž zdražit na šestinásobek.

Už od letošního července přitom končí možnost, aby si rodiče zapsali děti do svého pasu. Platnost zápisů, které byly nebo budou provedeny do tohoto data, pak skončí 26. června 2012.

V současnosti je vydání cestovního pasu pro děti dobrovolné. Podle unijního nařízení však začne nově platit zásada "jedna osoba - jeden pas".

Pro cestování po Evropské unii stačí lidem nad 15 let nadále občanský průkaz. Do něj lze zapisovat i děti, úřady pro ně ale doporučují vlastní cestovní doklad - v některých případech totiž hrozí v zahraničí problémy, protože v průkazu je uvedeno pouze rodné číslo dítěte.

Od roku 2012 - po startu elektronických občanských průkazů v Česku - mají také děti dostávat vlastní průkazy už od narození, ne až od patnácti let jako dosud.

Současně má po 26. červnu 2012 výslovně platit, že děti musí mít vlastní doklad (průkaz nebo pas) i při cestách s rodiči po Evropské unii.

Ať se pokryjí náklady

Cílem zdražení je alespoň částečně pokrýt náklady spojené s výrobou dokladu, uvádí ministerstvo vnitra v důvodové zprávě k návrhu.

Dosud je výroba občanských průkazů a cestovních dokladů plně hrazena státem. Dosavadní poplatky jsou totiž příjmem obecních úřadů s rozšířenou působností, které zajišťují příjem žádostí a následně výdej hotových dokladů. Nově by polovina (vyššího) poplatku směřovala do státního rozpočtu.

Podle ministerstva je současný poplatek za vydání cestovního pasu v Česku jeden z nejnižších ze států Evropské unie. Jak nicméně vyplývá z důvodové zprávy, úřad porovnával čistě výši poplatku, nepřihlížel k rozdílné kupní síle v jednotlivých státech.

Výrobní náklady na jeden cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se nyní pohybují od 400 do 2270 korun podle množství vydaných dokladů, uvádí ministerstvo.

V roce 2010 přitom úřady vydaly přibližně 400 tisíc cestovních dokladů. Pokud by zájem zůstal srovnatelný, polepšil by si státní rozpočet o 200 milionů ročně.

Zdraží i občanské průkazy

Dvojnásobný poplatek než dosud zaplatí i ten, kdo žádá o nový občanský průkaz kvůli jeho ztrátě, odcizení, poškození nebo zničení. Poplatek má stoupnout z nynějších 100 na 200 korun.

V letech 2009 a 2010 vyměnil stát z uvedených důvodů zhruba 175 tisíc průkazů. Zvýšení poplatků tedy může přinést zhruba 17,5 milionu korun ročně.

Ještě více si připlatí lidé, kteří chtějí na občanku zapsat nepovinné údaje nebo ji vyměnit z osobních důvodů, například kvůli změně fotky. Nově je čeká poplatek 300 korun. Výjimkou zůstanou případy, kdy do konce platnosti dosavadního průkazu zbývá méně než půl roku.

Navrhované změny se nijak nedotknou vydání občanského průkazu z důvodu ukončení platnosti dosavadního dokladu.

Výrobní náklady na jeden občanský průkaz nyní činí 40 až 85 korun. Po zavedení elektronických průkazů vzrostou podle odhadů ministerstva na 60 až 130 korun, v nadstandardní variantě (volitelný čip pro nahrávání dalších dat) na 200 až 600 korun.

Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
E-občanka měla nahradit i řidičák. Na to ale zapomeňte
Zdraží rozvody, obchodní rejstřík i soudy o peníze
Zápis do katastru zdraží na dvojnásobek, rozhodla vláda

 

Právě se děje

Další zprávy