Pozor na Báječnou půjčku, zbytečně přijdete o peníze

Jiří Hovorka, Měšec.cz
29. 3. 2011 7:30
Objevili jsme šikovného parazita. Podváděni tentokrát nejsou jen žadatelé o půjčku
Foto: Aktuálně.cz

Zhruba před půl rokem jsem si zkusil situaci člověka, který už nedostane úvěr od banky a většinou ani od prověřené úvěrové společnosti. Musí se tedy obrátit na některou z mnoha společností, které v Česku anoncují půjčky bez nahlížení do registrů.

Výsledkem bylo nepříjemné zjištění, že místo úvěru na vás spíše čeká další finanční past (podrobněji v článku Cemstar invest: Peníze neuvidíte, o kauci přijdete).

Protože si nedělám iluzi, že by jeden článek situaci na trhu změnil, zkusil jsem si nyní celý proces zopakovat s jinou společností. Výsledek je opět podobný - při využití nabízených služeb přijdete zbytečně o peníze. A i když tentokrát nejde o tisíce, opět se ukazuje, že je k půjčkám třeba přistupovat velmi obezřetně.

Báječný banner

Na internetu jsem narazil na reklamní banner, který mi sliboval Báječnou půjčku. Neodolal jsem.

Dostal jsem se na jednoduše strukturovaný web bajecna-pujcka.cz, který na první pohled působí celkem věrohodně a také vkusně. Rychlé představení webu, reference, hezké fotky hezkých usměvavých telefonních operátorů, online žádost o půjčku. Opět nešlo odolat.

Vyplnil jsem žádost o půjčku. V prvním kroku jsem zadal běžné osobní údaje, které zadáváte vždy, když chcete půjčku a stvrdil jsem, že souhlasím s podmínkami.

Ty hlavně říkají, že společnost Euro Money Czech může zpracovávat vaše osobní údaje a může je také předat třetím osobám. Kromě jiného souhlasem s těmito podmínkami stvrzujete také to, že souhlasíte se Zásadami ochrany osobních údajů společnosti Euro Money Czech.

Základem je "autorizace"

Zde jsem narazil na první zádrhel. Nikde na webu (ani na webu samotné společnosti) jsem tyto Zásady nenašel (v patičce webu se objeví pod tajemnou zkratkou ZOOU až po tom, co se na ně později zástupkyně společnosti zeptám už jako redaktor).

Po absolvování prvního kroku se dostávám do druhé části žádosti. Tam si nejprve přečtu tuto radostnou větu: „Vaše online žádost o půjčku byla SCHVÁLENA!"

Radost je ovšem předčasná. Hned v další větě se totiž dozvíte, že máte provést autorizaci "vašeho mobilního telefonu a souhlasu".

Co k tomu je třeba udělat? Odeslat sms na číslo začínající 903. Cena? 99 korun.

To se přitom dozvíte pouze tehdy, pokud máte zdravé oči. Informace o ceně je totiž napsána menším písmem a světle šedou na bílém podkladě.

Pokud sms nepošlete, máte smůlu. Alespoň to říká další věta, kterou se v kroku 2 dočtete.

"Pokud není autorizován Váš mobilní telefon a souhlas s podmínkami, Vaši online žádost budeme nuceni ZAMÍTNOUT!"

O tom, že volbu nemáte, vás přesvědčí také mail, který vám následně přijde z adresy společnosti Euro Money CZECH, kde stojí: „Pokud není autorizován Váš mobilní telefon a podmínky, Vaše žádost bude následně zamítnuta." Zde už je alespoň cena za SMS dobře viditelná.

Neměl jsem tedy na výběr a autorizaci jsem provedl.

Zbytečných 99 korun

Během následujících 48 hodin od vyplnění mám být kontaktován. Nemusíme ale vůbec čekat tak dlouho, již zhruba za čtyři hodiny mi volá Home Credit.

Chtěl jsem úvěr bez prověřování v registrech (taková půjčka to má také podle webu bajecna-pujcka.cz být), přesto si mě zástupkyně společnosti Home Credit prověří v registru SOLUS.

Z jednoho hovoru se tak dozvím, že jsem byl hned dvakrát podveden. Když bych rovnou žádal u Home Credit, nezaplatím za žádost vůbec nic, zde mě vyšla na 99 korun. Obelhán jsem byl také tím, že jsem byl ověřován v registru.

Uvažuji tedy, že kvůli tomu budu svou žádost reklamovat a pokusím se od společnosti Euro Money Czech získat zpět částku zaplacenou za autorizační sms.

Zbytek článku a diskuzi najdete na webu Měšec.cz

Foto: Aktuálně.cz
Pokračování:
Zbytek článku a diskuzi najdete na webu Měšec.cz
 

Právě se děje

Další zprávy