Za dary a dědictví zaplatíte víc, pokud nejste příbuzní

Petr Kučera Petr Kučera
21. 3. 2011 7:30
Daňová reforma výrazně zvýší dědickou a darovací daň
Foto: Jan Langer

Praha - Přijmout dar nebo dědictví nad 50 tisíc korun vás od roku 2013 vyjde výrazně dráž než dosud, pokud se nebude jednat o širší rodinu, příbuzné či partnera.

Jde o jeden ze zatím prakticky neznámých dopadů daňové reformy, kterou navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Důvodem změny je podle něj jednak zjednodušení výpočtu, jednak snaha omezit daňové úniky.

Pokud návrh projde, zvýší se dědická a darovací daň v některých případech více než dvojnásobně. Na druhou stranu lidé ušetří za dary a dědictví do hodnoty 50 tisíc korun a nad 30 milionů. Ukazují to výpočty online deníku Aktuálně.cz.

I nadále však má platit, že dědickou a darovací daň musejí odvádět jen lidé v takzvané třetí skupině.

Ani po reformě ji tedy vůbec nebudou platit manželé, příbuzní (děti, vnoučata, rodiče, prarodiče, sourozenci, tety, strýcové, neteře, synovci), manželé dětí a rodičů a dále osoby žijící déle než jeden rok ve společné domácnosti. Osvobození těchto skupin prosadil od roku 2008 právě Kalousek ještě v Topolánkově vládě.

Prodraží se vše mezi 50 tisíci až 30 miliony

Nejdříve ta příjemnější změna: Limit pro daňové osvobození u zmíněné třetí skupiny se zvýší z dosavadních 20 tisíc na 50 tisíc korun - s výjimkou nemovitostí, kde by se stejně jako dosud platila daň z celé jejich hodnoty.

Zatímco nyní se například z dědictví v hodnotě 40 tisíc korun (kromě nemovitostí) platí daň 700 korun a z daru ve stejné hodnotě pak 1400 korun, nově by tedy příjemci nemuseli platit nic.

Výrazně vyšší daň je však zřejmě čeká u dědictví a darů v hodnotě nad 50 tisíc korun. Zatímco dosud se například ze stotisícového daru platí daň 5600 korun (nejde-li o nemovitost), nově to má být 10 tisíc korun. U milionového daru by se daň zvýšila z dosavadních 68,6 tisíce na 190 tisíc korun.

Nižší daň než dosud by se pak platila až u dědictví či darů v hodnotě zhruba nad 30 milionů korun. Zatímco nyní musí příjemce daru například v hodnotě 60 milionů zaplatit daň ve výši přes 16 milionů, nově by to bylo jen necelých 12 milionů.

U nemovitostí jsou všechny výše uvedené daně mírně vyšší, jelikož se na ně nevztahuje osvobození do limitu 20 tisíc (nově 50 tisíc).

Jednodušší výpočet a konec úniků

Cílem změny je podle Kalouska hlavně výrazné zjednodušení dosavadního systému.

Nyní se totiž dědická a darovací daň počítají ze složitých tabulek, přičemž pro různé hodnoty dědictví či darů platí jiná daňová sazba. Dědická daň je vždy poloviční oproti darovací.

Od roku 2013 má podle reformního návrhu platit konstantní sazba 10 % pro dědickou daň a 20 % pro darovací.

Kalousek zdůrazňuje, že změna se dotkne minimálního počtu lidí - pouze těch, kteří nepatří mezi první a druhou skupinu (zjednodušeně řečeno rodinu, příbuzné či partnery) a současně se nevejdou do limitu pro osvobození zvýšeného z 20 na 50 tisíc.

"Nechceme také připustit, aby lidé obcházeli daň z příjmů tím, že si nějakou věc jakoby věnují a zaplatí díky tomu nižší darovací daň," dodává Kalousek. Nyní lze například půlmilionový příjem zdanit buď 15% sazbou daně z příjmů, nebo jej vykázat jako dar a zaplatit tak jen 7% daň.

Zmíněné změny budou podle Kalouska jen dočasným mezistupněm. Ještě v tomto volebním období totiž chce samostatnou dědickou a darovací daň zrušit a začlenit je do běžné daně z příjmů, tedy nově s 19% sazbou (u dědictví by zřejmě zůstala poloviční). K tomuto sloučení má dojít současně s účinností zcela nového občanského zákoníku.

 

Právě se děje

Další zprávy