Změna: Stát přispěje jen tomu, kdo si nemůže pomoci sám

Petr Kučera Petr Kučera
3. 3. 2011 13:45
Drábek navrhuje zpřísnit žádost o příspěvek na živobytí
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lidé, kteří žádají stát o příspěvek na živobytí, by měli nově vyplnit také čestné prohlášení. V něm mají uvést, že jim jejich celkové sociální a majetkové poměry neumožňují překonat nepříznivou situaci vlastními silami.

Příspěvek na živobytí je základní dávkou pro nejchudší občany. Zpřísnění podmínek je součástí návrhu sociální reformy, který ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do připomínkového řízení. Pokud to ministr Jaromír Drábek z TOP 09 prosadí u ostatních koaličních stran, začnou změny platit od ledna 2012.

Cílem je omezit zneužívání dávek. Ukáže-li se čestné prohlášení jako nepravdivé, musel by příjemce tuto vyplacenou pomoc vrátit. Teprve konkrétní sporné případy a následná rozhodnutí soudů však ukáží, co se v praxi bude považovat za "nemožnost překonání vlastními silami".

Do celkových sociálních a majetkových poměrů žadatele se podle návrhu mají počítat také takzvané společně posuzované osoby, tedy v zásadě jeho rodiče, děti, manžel, registrovaný partner nebo osoby žijící s ním v domácnosti.

Vyloučení některé z těchto osob z okruhu společně posuzovaných má být přitom těžší než dosud. Zatímco nyní stačí prohlášení, že zmíněné osoby netvoří s žadatelem domácnost, nově bude potřeba tuto skutečnost prokázat - například nájemní smlouvou, v níž je uveden počet osob užívajících byt či podílejících se na úhradě služeb.

U dávek v hmotné nouzi, mezi které patří také příspěvek na živobytí, chce ministr Drábek zároveň více využívat i vyživovací povinnost, stanovenou zákonem o rodině.

Úředníci by tedy v praxi měli posuzovat nejen příjmy žadatele, ale i dalších osob, které k němu mají takzvanou vyživovací povinnost, ačkoliv s ním nežijí v domácnosti (podrobněji v rozhovoru s Jaromírem Drábkem).

Mírnější verze původního plánu

Zavedením čestného prohlášení, které má být součástí tiskopisu žádosti o příspěvek na živobytí, chce ministerstvo alespoň částečně naplnit bod obsažený v programovém prohlášení vlády.

Koalice se vloni mimo jiné shodla, že "výplata všech druhů sociálních dávek, podpor a příspěvků bude podmíněna čestným prohlášením žadatele, že se bez této podpory z veřejných rozpočtů neobejde".

Ministerstvo však nyní navrhuje, aby tuto čestné prohlášení podávali jen zájemci o příspěvek na živobytí, nikoliv o ostatní dávky. Také jeho formulace je oproti původnímu záměru odlišná a v praxi o trochu mírnější. (O problematických bodech původního vládního záměru jsme podrobněji psali zde.)

 

Právě se děje

Další zprávy