Obří pokuta a odchod z burzy. Capital Partners končí

František Mašek, Peníze.cz
18. 2. 2011 7:10
Firma zřejmě ukončí i činnost obchodníka s cennými papíry
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Po dvacetimilionové pokutě od České národní banky a odchodu z pražské burzy ukončí firma Capital Partners během pátku činnost obchodníka s cennými papíry. Serveru Peníze.cz to sdělil zdroj, který si nepřál být jmenován.

Společnost informaci nepotvrdila, ani nevyvrátila. Na dotazy, zaslané mailem, totiž do uzávěrky článku nereagovala.

Klientům ale napsala, že na základě rozhodnutí valné hromady změnila předmět své činnosti a od března nebude poskytovat investiční služby.

Do té doby se mají rozhodnout, jak vypořádají svou investici u Capital Partners - své cenné papíry mohou prodat, nebo  převést na jiného obchodníka s cennými papíry. 

Vydělávala firma, ne klienti

Postup Capital Partners není až tak překvapivý.  Bankovní rada ČNB jí nejprve v prosinci udělila za nadměrné obchodování (takzvaný churning), na kterém firma vydělávala a její klienti prodělávali, dvacetimilionovou pokutu (podrobněji zde).

Nedávno pak ČNB informovala o tom, že její bankovní rada odmítla koncem ledna dvě odvolání Capital Partners.

První z nich znamená, že firma nesmí ode dne, kdy jí bude doručeno toto rozhodnutí, uzavírat se zákazníky nové smlouvy o poskytování investičních služeb na území ČR, a to sama i přes investiční zprostředkovatele.

Zároveň má firma ukončit přímé poskytování těchto služeb, nebo přes investiční zprostředkovatele také stávajícím zákazníkům. Její pracovníci nesmějí se zákazníky ani vyplňovat test vhodnosti a přiměřenosti či jiné dokumenty, jejichž prostřednictvím zjišťují znalosti a zkušenosti klientů CP v oblasti investic.

Za porušení povinností ČNB pokutovala 7,5 miliony korun také firmu BFC Capital, která Capital Partners pomáhala zprostředkovávat některé obchody.

Podrobnosti čtěte ve zbytku článku na webu Peníze.cz, kde najdete i diskuzi

Foto: Reuters
Podrobnosti v pokračování článku:
Obří pokuta a odchod z burzy. Capital Partners končí
 

Právě se děje

Další zprávy