Nová jednička mezi spořicími účty? Ano, ale má to háček

Petr Kučera Petr Kučera
14. 2. 2011 13:35
Nové eKonto Flexi potěší jen movitější zájemce o spoření
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nový spořicí účet eKonto Flexi s úrokem až 2,5 % ročně v pondělí představila Raiffeisenbank.

Podle banky jde o "prakticky nejvyšší zhodnocení na spořicích účtech na českém trhu". Podrobnější pohled ale ukazuje, že nejlepší úrok nabízí nové eKonto Flexi pouze za určitých, pro drobné střadatele nepříliš běžných podmínek.

Další novinkou je produkt nazvaný Kombi vklad, určený pro movitější klienty. Spojuje výhody termínovaných vkladů a investic do podílových fondů.

Nejvyšší úrok až od půl milionu

Jak připouští produktová manažerka Raiffeisenbank Jana Krausová, nejvyšší úrok na spořicích účtech v České republice - zmíněných 2,5 % ročně - nabízí nové eKonto Flexi až při vkladech přes půl milionu korun a při čtrnáctidenní výpovědní době.

Nejvyšší sazbu pro půlmilionový vklad při srovnatelné výpovědní době dosud mezi bankami nabízely Axa Bank (1,85 %) a Wüstenrot hypoteční banka (1,8 %). U záložen je předčí Metropolitní spořitelní družstvo s úrokem 2,8 %. (Zatím poslední přehled trhu, který je bez větších změn platný dosud, jsme přinesli v tomto článku).

Oproti zmíněné trojici je ale ke zřízení nového spořicího účtu od Raiffeisenbank nutné také vedení běžného účtu eKonto, u něhož banka účtuje poplatky přinejmenším za odchozí platby.

Výhodný úrok 2,5 % nabízí eKonto Flexi od Raiffeisenbank při zůstatku od 500 000 do 19 999 999 korun. Pro ostatní pásma jsou sazby výrazně nižší. Vklad do 199 999 korun se totiž úročí jen 0,40 procenty, což je pod průměrem trhu.

Při zůstatku od 200 000 do 499 999 korun pak dostanete úrok 0,50 % ročně. A uložíte-li si přes 20 milionů, získáte úrok jen 0,1 procenta. Vše platí pro čtrnáctidenní výpovědní dobu, která je u tohoto účtu nejkratší možnou.

"Zmíněná sazba se při příslušném zůstatku uplatní vždy pro celý vklad, nikoliv jen pro část vkladu spadající do daného pásma," potvrzuje mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Při delším závazku dostanete méně

Jestliže se bance zavážete, že jí peníze po případné výpovědi vkladu necháte déle, dostanete paradoxně nižší úrok než u zmíněné čtrnáctidenní výpovědní lhůty.

Nejvyšší možná sazba pro pásmo od 500 000 do 999 999 korun totiž při měsíční, půlroční i roční výpovědní lhůtě činí dvě procenta, pro pásmo od 1 000 000 do 19 999 999 korun pak 2,1 procenta.

Naopak sazby pro ostatní pásma jsou mírně vyšší než u čtrnáctidenní varianty. Přesto i když necháte peníze v bance po výpovědi vkladu ještě rok, dostanete v pásmu do 199 999 korun úrok jen 1,10 procenta.

Nová kombinace pro investory

Druhou novinkou od Raiffeisenbank je Kombi vklad. "Při nákupu vybraných podílových fondů za minimálně 100 tisíc korun a jeho kombinaci s termínovaným vkladem s minimální výší vkladu 200 tisíc korun a dobou trvání alespoň jeden rok, získá klient k základnímu úrokovému výnosu i bonusový úrok," říká produktová manažerka Jana Krausová

Bonusový úrok se poskytuje na termínovaném vkladu na období šesti měsíců do výše až 1,5 % p.a., a to z dvojnásobku částky investované do fondů. "Celkový výnos na termínovaném vkladu tak nyní může dosáhnout až 4,5% p.a.," dodává Krausová.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Raiffeisenbank mění ceny, chudší klienti si připlatí
Foto: Aktuálně.cz
Nejlepší spořicí účet a termínovaný vklad teď najdete rychle
a jednoduše. Zkuste novou online kalkulačku MůjBankéř na Aktuálně.cz a spočítejte si, kolik opravdu vyděláte!
 

Právě se děje

Další zprávy