Další kampeličky chtějí být bankou, bude to snadnější

Petr Kučera Petr Kučera
4. 2. 2011 5:15
Záložny nabízejí levné účty a vysoké úroky, ale jen pro členy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Družstevní záložna Fio, která se vloni přeměnila na banku, může mít přinejmenším tři následovníky.

O bankovní licenci totiž chtějí požádat další kampeličky - WPB Capital o tom nyní hovoří přímo, už dříve tuto změnu plánovaly i Moravský peněžní ústav a Unibon.

Změnu na banku by jim měla usnadnit novela zákona, kterou minulý týden schválili senátoři. Celý proces má být díky ní jednodušší než v případě záložny Fio - ta absolvovala přechod z kampeličky na banku nepřímo, licenci totiž získala její sesterská společnost.

Hlavní překážkou ale zůstává zákonem stanovená výše základního kapitálu. Banka musí mít alespoň 500 milionů korun, ze záložen k tomu mají zatím nejblíže Moravský peněžní ústav (440 milionů ke konci loňského září) a WPB Capital (přes 380 milionů).

Levné účty a vysoké úroky, ale jen pro členy

Takzvané kampeličky nabízejí mnohdy výrazně lépe úročené spořicí účty nebo termínované vklady než klasické banky. Vklady jsou přitom pojištěny stejně jako v bankách, tedy 100 procent až do výše 100 tisíc eur. Některé nabízejí také nízké nebo nulové poplatky za vedení běžného účtu.

Už v roce 2005 výrazně zpřísnila pravidla pro fungování těchto družstev, dohlíží na ně Česká národní banka. Povinný základní kapitál vzrostl z dřívějších 500 tisíc na 35 milionů korun.

Mezi nevýhody naopak patří malá síť poboček, pro zřízení účtu je přitom u řady z nich nutná osobní návštěva. Zájemce se totiž musí nejdříve stát členem družstva. Jako člen zaplatí i vstupní poplatek, jehož výše je nicméně u většiny kampeliček jen symbolická.

Klienti se jako členové musejí také podílet na krytí případné ztráty záložny. Podle zákona je však tato povinnost omezena řádově na maximálně stovky korun - na dvojnásobek členského vkladu a případného zápisného.

Záložna, která se změní na banku, získá kromě vyšší důvěry mnoha klientů a jednoduššího vztahu s nimi například také snadnější přístup k penězům díky mezibankovnímu trhu.

WPB Capital

"O bankovní licenci chceme zažádat v horizontu dvou, maximálně tří let," říká Hana Foitová ze spořitelního družstva WPB Capital. To vzniklo v roce 1999 pod názvem Fidelity, přejmenovalo se o pět let později (tři písmena v názvu jsou zkratkou sloganu welcome to private banking).

Záložna chce pokračovat v navyšování základního kapitálu, v současné době činí 380 milionů korun. Na žádost o bankovní licenci se WPB Capital připravuje i interními změnami. Spustila například moderní bankovní systém a od ledna přidala k nabídce vkladových a úvěrových produktů také bezplatný běžný účet. Ten si od ledna mohou založit zatím jen stávající uživatelé vkladových produktů (minimální vklad činí 20 tisíc korun), během prvního pololetí už bude dostupný i pro nové zájemce jako samostatný produkt.

"Od února se chystáme spustit internetové bankovnictví, do budoucna plánujeme kontokorenty nebo například spuštění zahraničního platebního styku," dodává Foitová. Už téměř tři roky je WPB Capital zapojeno do systému mezibankovního platebního styku a pro účty používá "bankovní" kód 2050.

Ke konci loňského roku mělo družstvo WPB Capital přes osm tisíc klientů, bilanční suma překročila 4,5 miliardy korun, což v obou případech znamená více než dvojnásobný meziroční růst.

Kromě pražské centrály však zatím družstvo nemá další pobočky, o případných novinkách v této oblasti nehovoří.

Moravský peněžní ústav

Co do výše základního kapitálu - 440 milionů ke konci loňského září - má ke splnění podmínek pro bankovní licenci nejblíže Moravský peněžní ústav - spořitelní družstvo.

Více než osmi tisícům členů výrazně nadprůměrné úrokové sazby u spořicích produktů. Uloženo mají přes 5,2 miliardy korun. Nové zájemce však už několik měsíců nepříjímá.

"Z důvodu vysokého přílivu depozit od stávajících klientů v prvním pololetí roku 2010 se chceme soustředit na spolupráci se současnými klienty. Proto nebudeme nadále přijímat nové zájemce o vklady. Cílem tohoto opatření je zachování zajímavých podmínek pro stávající členy," uvádí družstvo na svém webu.

"Transformaci na banku připravujeme v časovém horizontu dvou let," řekl už před rokem mluvčí záložny Jiří Coufal webu Měšec.cz. Na letošní otázky online deníku Aktuálně.cz však během osmi dnů neodpověděl.

Moravský peněžní ústav působí na trhu od roku 1996, má celkem dvě pobočky ve Zlíně a Praze. V mezibankovním platebním styku používá kód 2070.

Unibon

Změna na banku je podle dřívějších vyjádření jeho představitelů dlouhodobým cílem i pro spořitelní a úvěrní družstvo Unibon. O brzkém podání žádosti hovořili už v předloňském roce, ale nyní tolik nespěchají.

"V horizontu jednoho roku nemáme v plánu o licenci požádat," říká mluvčí družstva Jaroslav Odstrčilík. Důvodem je zřejmě i výše základního kapitálu, pohybující se zatím jen kolem 150 milionů korun.

Družstvo Unibon mělo na konci loňského celkem 3300 členů, objem vkladů činil necelé 2,5 miliardy korun. Do systému mezibankovního platebního styku vstoupilo už v roce 2007, pro účty používá kód 2040.

Kromě ostravské centrály má Unibon dvě pobočky v Ostravě a po jedné v Praze, Opavě a Brně. "V letošním roce bychom naši pobočkovou síť rádi rozšířili," dodává Odstrčilík bez bližších podrobností.

Akcenta

V "dlouhodobějším horizontu nevylučuje" transformaci v banku ani družstevní záložna Akcenta, určitě ale o licenci nepožádá během jednoho roku. Základní kapitál činil ke konci loňského třetího čtvrtletí 60 milionů korun.

"V současnosti se soustředíme hlavně na rozvoj a další zkvalitňování produktů, v lednu jsme například umožnili online uzavírání smluv ke spořícím produktům," říká mluvčí záložny Jan Vlček.

Akcenta působí na trhu teprve dva roky, přímo však navazuje na působení Vinohradské vzájemné družstevní záložny založené v roce 1996. Nicméně finanční skupina Akcenta je na trhu už přes dvanáct let.

Záložna má přes 1530 členů, výše vkladů přesahuje 800 milionů korun. Centrálu a zatím jedinou pobočku má v Hradci Králové. Také Akcenta je zapojena do mezibankovního platebního styku, používá kód 2030.

Předsedou představenstva je Otakar Schlossberger, který v letech 2003-2007 působil jako historicky první Finanční arbitr České republiky.

Creditas

Rozšíření do několika krajských měst letos plánuje záložna Creditas, jejíž základní kapitál už přesahuje 300 milionů korun. Kvůli expanzi si také před rokem změnila jméno - původní "1. Třebíčská záložna" (později jen 1. TZ) by prý bylo zavádějící.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Končí jediný bankovní účet, který byl skutečně zadarmo
Drahou banku teď opustíte snadněji, slibuje nováček
Nový lídr mezi spořicími účty? Spíš termínovaný vklad

Záložna vznikla v roce 1996 v Třebíči, nyní má centrálu v Olomouci. Má přes pět tisíc klientů (členů) a téměř dvě miliardy korun ve správě.

Kromě Olomouce a Třebíče vloni otevřela pobočky v Praze, Českých Budějovicích, Brně a Chotěboři. V mezibankovním platebním styku používá kód 2250.

O bankovní licenci zatím hovoří její zástupci jen opatrně. "V tuto chvíli je pro nás prioritou další rozvoj a stabilizace záložny. V případě, že v budoucnu bude pro družstevníky výhodné a budou mít zájem transformovat záložnu na banku, zažádáme o licenci," říká mluvčí Creditas Martin Doležal.

Metropolitní spořitelní družstvo

Dvě nové pobočky - v Praze a Olomouci - chce do poloviny letošního roku otevřít Metropolitní spořitelní družstvo. Vedle Brna, kde má i sídlo, má zatím pobočku jen v Praze.

"Do jednoho roku neplánujeme o bankovní licenci žádat. Zatím budeme usilovat o konsolidaci stavu pracovníků a technického zázemí, rozšíření pobočkové sítě a zavedení technických vylepšení jako je například internetové bankovnictví," říká za družstvo Pavel Šimsa.

Základní kapitál ke konci loňského září činil necelých 80 milionů korun. Na konci roku měla záložna 2800 klientů, na vkladech spravovala 1,87 miliardy korun. Družstvo zatím není zapojeno do mezibankovního platebního styku ČNB.

Citfin

Spořitelní družstvo Citfin zatím o bankovní licenci neuvažuje. „Současnou formu hodnotíme jako nejefektivnější k poskytování těch finančních služeb, o které aktuálně naši klienti projevují zájem," říká Jaroslav Struhala, výkonný ředitel pro strategii.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Druhá kampelička letos přišla o povolení, rozhodla ČNB
Rodinná záložna chce po Česku miliardu, v Evropě uspěla
Pojištění vkladů v bance vzroste. Přesto nemusí stačit

Družstvo má 440 členů, objem vkladů přesahuje 75 milionů korun. Je součástí stejnojmenné skupiny, působící na trhu od roku 1998 původně pod názvem CITCO - Finanční trhy. Soustředí se na klienty z řad firem, v systému mezibankovního platebního styku používá kód 2060. Má sídlo v Praze, budování kamenných poboček neplánuje a dává přednost obsluze přes internet či telefon.

Peněžní dům

Transformace na banku není v současné době "hlavním cílem" ani pro spořitelní družstvo Peněžní dům. Má přes 2170 členů a na vkladech spravuje 382 milionů korun. Je zapojeno do systému mezibankovního platebního styku a používá kód 2200.

Na trhu působí od roku 1996, zatím jedinou pobočku má v Uherském Hradišti. "V delším časovém horizontu plánujeme nové pobočky, letos ale ještě nejspíš ne," říká ředitelka družstva Andrea Riedlová.

Ostatní záložny

Zbývající družstva s platným povolením České národní banky na otázky online deníku Aktuálně.cz vůbec nereagovala, a to ani po urgenci na mailové adresy uváděné na jejich webu.

Trochu slyšet je v poslední době jen o družstvu Artesa, fungujícím od roku 1999. Základní kapitál dosahoval ke konci loňského září 90 milionů korun. Jedinou pobočku má v pražském sídle. Artesa je také jedinou ze zbylých kampeliček, která je zapojena do mezibankovního platebního styku (kód 2220).

Ostatní záložny o sobě nedávají příliš vědět ani na vlastním webu. Patří mezi ně České spořitelní družstvo, Royal Capital družstevní záložna, Podnikatelská družstevní záložna, Družstevní záložna Kredit a Družstevní záložna PSD (poslední dvě jsou podle dostupných informací propojeny se skupinou Fio).

O povolení České národní banky vloni přišly Vojenská družstevní záložna a Úvěrní družstvo PDW Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy