Nový lídr mezi spořicími účty? Spíš termínovaný vklad

Petr Kučera Petr Kučera
1. 2. 2011 17:55
Během dlouhé výpovědní doby si vyberete necelou třetinu úspor
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na úrokovou sazbu 3,5 % ročně láká nový spořicí účet od družstevní záložny Creditas. Nadprůměrně vysoký úrok navíc garantuje po dobu tří let.

Nabídka však má několik podstatných omezení. Po jejich zohlednění sice nadále zůstává solidní alternativou k bankám, mezi záložnami ji přinejmenším jeden konkurent předčí.

Oproti "standardním" spořicím účtům s možností rychlého výběru totiž Creditas nabízí vlastně termínovaný vklad s možností vybrat si část úspor předčasně.

Většinu peněz uvidíte až za tři roky

Úrokovou sazbu 3,5 procenta ročně získá jen ten, kdo přistoupí na tříletou výpovědní lhůtu. Neznamená to automaticky, že by si peníze mohl vybrat už za tři roky od vkladu.

Důležitý totiž není den založení účtu nebo uložení peněz, ale až den podání výpovědi. Kdo tedy uloží peníze třeba v březnu 2011 a výpověď podá za dva roky, bude si moci peníze vybrat až v březnu 2016. Nicméně je možné, že klient podá výpověď "preventivně" už společně se založením účtu.

Záložna Creditas

Nynější záložna Creditas vznikla v roce 1996 v Třebíči, poté změnila název a přemístila centrálu do Olomouce. V současné době má přes pět tisíc klientů (členů) a spravuje finanční prostředky ve výši téměř dvě miliardy korun. Kromě Olomouce a Třebíče vloni otevřela pobočky v Praze, Českých Budějovicích, Brně a Chotěboři, letos plánuje otevření dalších poboček ve vybraných krajských městech.

Kompenzací za dlouhou výpovědní dobu je tříletá garance původní úrokové sazby. Tři roky se ale v tomto případě počítají už od založení účtu.

Až do konce výpovědní doby může klient volně disponovat (jen) s připsanými úroky, kromě toho si může jednou za celou dobu uložení peněz bezplatně vybrat maximálně 30 procent aktuálního zůstatku.

Smůlu však má ten, kdo bude chtít vybrat více než 30 procent nebo rovnou předčasně celý vklad. A to i tehdy, pokud je ochoten zaplatit speciální poplatek či sankci. "Předčasný výběr není umožněn," říká mluvčí záložny Creditas Martin Doležal.

Po uplynutí výpovědní lhůty lze nakládat s vypovězenou finanční částkou jen po dobu 14 dnů, během ní nejsou peníze úročeny. Poté je vklad automaticky opět vázán na další tři roky (a úročen už podle aktuální sazby). Kdo si tedy zapomene vybrat, musí znovu podat výpověď.

Vedení účtu je zdarma, vstupní poplatek za povinné členství v záložně činí 100 korun, vratných při ukončení členství. Výrazněji omezen není ani minimální vklad - jednorázově 500 korun. Další vklady jsou omezeny na maximálně 100 tisíc korun měsíčně.

Lepší než banky, ale...

Spořicí účet Creditas je výrazně výhodnější než srovnatelná nabídka bank. Nejvyšší úrok u bezplatných účtů nabízejí, a to i při tříleté výpovědní době, Wüstenrot hypoteční banka (2 %) a Axa Bank (1,85 %), za určitých podmínek také mBank (2 %).

Také u spoření, dostupného jen k placeným běžným účtům, dosahuje nejlepší bankovní nabídka (Účet pravidelného spoření od GE Money Bank) jen tříprocentního úroku.

Konkurencí pro spořicí účet Creditas však představuje záložna WPB Capital. Ta na "tříletém" spořicím účtu bez možnosti předčasného výběru nabízí sazby od čtyř do 4,55 %, může je však kdykoliv měnit. Na termínovaném vkladu s možností předčasného výběru pak má pevné sazby od 3,60 do 4,25 % (minimální vklad činí 20 tisíc korun, vybrat si lze maximálně 20 % do výše 150 tisíc).

Srovnatelný nebo i vyšší úrok u tříletých termínovaných vkladů nabízejí také některé banky (J&T Bank CZ či Evropsko-ruská banka) i záložny, předčasný výběr je však možný jen za vysoký poplatek či vůbec.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Spořicí účty mají novou jedničku. Který vydělá nejvíc?
Končí jediný bankovní účet, který byl skutečně zadarmo
Zkrachovala už druhá kampelička. Máme se bát o peníze?
 

Právě se děje

Další zprávy