Končí jediný bankovní účet, který byl skutečně zadarmo

Petr Kučera Petr Kučera
1. 2. 2011 13:30
Poštovní spořitelna mění sazebník, na účet zdarma dosáhne jen málokdo
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jediný standardní bankovní účet, jehož používání bylo zcela zdarma bez omezujících podmínek, od dubna skončí. Vyplývá to ze změny sazebníku, kterou na svém webu zveřejnila Poštovní spořitelna.

Právě produkt s názvem Osobní účet zadarmo je přitom dosud nejlevnějším běžným účtem na českém trhu. Jak vyplývá z databáze MůjBankéř Aktuálně.cz, pro moderní uživatele je zdarma nejen samotné vedení účtu, ale také všechny základní služby.

Od 1. dubna zůstane vedení tohoto konta bezplatné jen pro klienty, jejichž průměrný zůstatek na účtu dosáhne v předchozím měsíci alespoň 15 tisíc korun. V opačném případě zaplatí za vedení účtu v následujícím měsíci 50 korun.

"Tato nová pravidla začnou platit i pro dosavadní uživatele Osobního účtu zadarmo," říká Aleš Pospíšil, vedoucí projektu multikanálové distribuce Poštovní spořitelny.

Utajená jednička na trhu

Osobní účet zadarmo od Poštovní spořitelny byl pro běžné zájemce víceméně utajen. Banka jej aktivně nepropagovala, a to ani na vlastním webu. Také v sazebníku jej schovává až na předposlední 52. straně.

Přesto je dosud možné Osobní účet zadarmo bez problémů objednat. Zájemce o něj však musí požádat v některém z 55 finančních center Poštovní spořitelny, tedy nikoliv u běžné přepážky České pošty.

Až do konce března je zdarma nejen samotné zřízení a vedení účtu včetně internetového bankovnictví (nulový měsíční paušál), ale také odchozí i příchozí platby v rámci České republiky a dále výběry z bankomatů Poštovní spořitelny a ČSOB.

Zadarmo? Jen pro ty, co nechají ležet 15 tisíc

Vedení účtu zůstane po 1. dubnu zdarma už jen pro klienty, jejich průměrný zůstatek v předchozím kalendářním měsíci činil alespoň 15 tisíc korun.

Oproti podobným podmínkám, které uplatňují UniCredit Bank nebo Raiffeisenbank, však nejde o "obrat na účtu", tedy minimální příjem na účet, ale skutečně zůstatek - tedy podmínku, kterou v praxi splní mnohem méně lidí.

Pokud chce klient nadále využívat účet zdarma, musí tedy na běžném účtu nechávat alespoň 15 tisíc (počítáno jako průměr denních zůstatků za kalendářní měsíc). Zpravidla tedy nestačí, když mu tam například na začátku měsíce přijde výplata třeba ve výši 25 tisíc korun, pokud většinu z toho ještě do konce měsíce utratí.

Další základní služby v rámci Osobního účtu zadarmo nicméně zůstanou i po 1. dubnu bezplatné. Novinkou je však poplatek za platební kartu pro disponenta - vydání přijde na 350 korun, vedení na 26 korun měsíčně (obojí dosud zdarma). Pro majitele účtu zůstane vydání i vedení karty bezplatné.

Poštovní spořitelna (formálně jen značka ČSOB) chce i nadále aktivně propagovat loňskou novinku zvanou Era osobní účet. Vedení i transakce jsou sice placené, přesto ale patří mezi nejlevnější na trhu.

Novou jedničkou bude Fio

Pro moderního uživatele, který ovládá účet přes internet a na pobočku zajde jen výjimečně, se tak novou jedničkou zřejmě stane Fio banka. Oproti mBank totiž nabízí výrazně přehlednější sazebník a síť téměř šedesáti poboček.

Kromě výběru z bankomatů jsou zdarma všechny základní služby - tedy zřízení a vedení účtu, všechny odchozí i příchozí platby v rámci České republiky či vydání a vedení platební karty (za "lepší" kartu si ale klient připlatí).

Za každý výběr z "vlastního" bankomatu zatím klienti zaplatí šest korun. Protože Fio banka zatím oficiálně nemá vlastní síť (podle informací webu Měšec.cz ji však už koupila a nejpozději na jaře představí), spolupracuje v této oblasti se skupinou ČSOB.

Zmíněných šest korun tedy lidé platí u bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny, u ostatních pak 30 korun. I když třeba při dvou výběrech měsíčně jde jen o 12 korun a žádné další poplatky za účet klienti neplatí, během tří měsíců Fio banka zřejmě zruší i tento poplatek. Její účet tak bude skutečně zcela zdarma.

Účet zdarma zřejmě nabídne také nová Zuno Bank, která letos vstoupí na český trh. Na Slovensku zatím nabízí dvě varianty účtu: U základní jsou bezplatné jak vedení, tak trasankce s výjimkou výběru z bankomatu (jednorázově nejméně 0,80 euro). Nadstandardní varianta stojí 2,80 euro měsíčně a v tomto paušálu zahrnuje i výběry z bankomatu (alespoň 50 eur) a některé další služby - kdo ji chce mít zdarma, musí měsíčně utratit kartou alespoň 300 euro nebo mít v bance minimálně 6000 euro.

mBank - zadarmo jen s podmínkami

Asi nejznámější účet bez poplatků nabízí od listopadu 2007 mBank, součást polské BRE Bank ze skupiny Commerzbank. Získala v Česku už přes 300 tisíc klientů.

mBank sice v loňském roce zavedla některá omezení pro bezplatné využívání účtu, většina běžných uživatelů se do nich ale bez problémů vejde, zvolí-li právě mBank jako svůj hlavní finanční ústav. Musí se však připravit na trochu komplikovaná pravidla, hlavně hlídání limitů.

V každém případě je zdarma zřízení i vedení účtu (nulový měsíční paušál), všechny příchozí platby, všechny trvalé příkazy či inkasa.

Zdarma jsou také všechny odchozí platby na jiný účet vedený u mBank. Do ostatních tuzemských bank lze zdarma odeslat maximálně deset plateb v měsíci, za každou další už zaplatíte tři koruny (nepříliš pohodlně lze limit obejít větším využitím trvalých příkazů).

Omezení platí také pro výběr z bankomatů. Standardní poplatek činí devět korun za každý z prvních tří výběrů v měsíci. Pokud ale současně používáte platební kartu mBank a máte na ní obrat alespoň 2000 korun měsíčně (sčítají se platby u obchodníka i výběry z bankomatu), máte první výběr z bankomatu zdarma. Při obratu alespoň 3000 korun jsou zdarma dva výběry a při obratu alespoň 4000 korun jsou zdarma všechny tři výběry. Za případný čtvrtý a každý další výběr v měsíci zaplatíte vždy 35 korun.

Výhodou mBank je také fakt, že nulové poplatky za výběr z bankomatu se (při splnění zmíněných podmínek) vztahují na všechny tuzemské bankomaty. Koneckonců mBank ani vlastní síť nemá.

Bezplatně, ale s omezeními

Čtvrtou bankou, která nabízí zdarma nejen vedení účtu, ale i samotné platby, je od letošního roku Wüstenrot.

Podobně jako u Poštovní spořitelny, mBank nebo Fio je zdarma nejen vedení účtu, ale také základní služby. Těch ale zatím příliš není - i proto Wüstenrot tento účet výrazněji nepropaguje.

Počet odchozích transakcí je omezen na maximálně dvacet v kalendářním měsíci, další nejdou zatím ani "přikoupit". Příchozí platby nejsou omezeny.

V internetovém bankovnictví nelze zadávat trvalé příkazy nebo inkasa. Účet také neumožňuje zahraniční platby, tuto možnost navíc banka podle své mluvčí Kateřiny Bílé zatím ani neplánuje.

Klienti k účtu nedostanou žádnou platební kartu, a to ani za příplatek. To mimo jiné v praxi znamená, že si nemohou vybírat peníze v bankomatu. Hotovost si přitom nevyzvednou ani jinak, protože banka nemá klasické pobočky.

Levně, nikoliv zadarmo

Pro všechny další "účty zdarma" platí, že i moderní (internetové) uživatele přijdou řádově na desítky korun měsíčně. Bezplatné je totiž pouze jejich zřízení a vedení, nikoliv už ale samotné platby.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Ušetřete přes tisíc ročně, neplaťte za účet v bance nic
Raiffeisenbank mění ceny, chudší klienti si připlatí
Účet zdarma nabídla další banka. Zatím s řadou omezení

Do této skupiny patří zejména IQ konto zdarma od LBBW a běžný účet v Evropsko-ruské bance. Prodraží je hlavně odchozí platby do jiných bank za pět korun, ale také výběry z bankomatů nebo (jen u Evropsko-ruské banky) vysoký paušál za platební kartu.

Ne sice nulu, ale pouze devět korun měsíčně stojí vedení Aktiv konta od Volksbank, nabízené v síti obchodů Kaufland. I zde si ale klient v praxi připlatí za jednotlivé platby.

Ještě více omezení platí pro "účty zdarma" od UniCredit Bank a Raiffeisenbank. Nejen že klient platí za jednotlivé platby, ale při nesplnění podmínek platí měsíční paušál také za samotné vedení účtu.

Foto: Aktuálně.cz
Nejlevnější běžný účet přímo na míru pro vás teď najdete rychle a jednoduše. Zkuste novou online kalkulačku MůjBankéř na Aktuálně.cz a spočítejte si, kolik opravdu zaplatíte!

Nové Expresní konto od UniCredit Bank je bez měsíčního paušálu pouze první tři měsíce po jeho založení. Pak zůstane zdarma jen při splnění alespoň jedné ze dvou podmínek - měsíční příjem na účet alespoň ve výši 10 tisíc korun nebo zůstatek na účtu alespoň 50 tisíc korun.

Většině lidí tedy nicméně stačí nechat si na účet posílat výplatu a měsíční paušál neplatí. V opačném případě je samotné vedení přijde na 50 korun.

V ceně nového Expresního konta (při splnění podmínek tedy zdarma) jsou kromě samotného vedení účtu a dvou výběrů z bankomatu také elektronická debetní karta, měsíční paušál za online banking, kontokorent, vklady hotovosti a zřízení či změny trvalého příkazu nebo inkasa. Nikoliv však většina příchozích a odchozích plateb.

Podobné, ale vyšší limity "obratu" na účtu je nutné splnit u eKonta od Raiffeisenbank. Pro neplacení paušálu bude od dubna potřeba obdržet na účet v daném měsíci alespoň 25 tisíc korun nebo mít na účtu alespoň 500 tisíc. Klient však vždy zaplatí přinejmenším za odchozí platby.

Řada dalších bank pak neúčtuje měsíční paušál bonitnějším klientům. Například u České spořitelny je základem minimální příjem na účet 100 tisíc korun měsíčně (nebo zůstatek alespoň půl milionu), u Citibank 500 tisíc. Výhodnější nebo nulové poplatky nabízejí některé banky také studentům.

Nejlevnější pro konzervativní klienty

Zvláštním případem je družstevní záložna Unibon. Zřízení a vedení účtu je sice zdarma, ale "moderní" uživatelé platí paušál 50 korun měsíčně za samotné vedení internetového bankovnictví. Samotné odchozí i příchozí tuzemské platby jsou zdarma.

Zato konzervativní klienti zde najdou bezkonkurenční nabídku. Za vklady i výběry hotovosti na pobočce totiž neplatí, zatímco většina bank účtuje poplatky v řádech desítek korun. Unibon má ale zatím jen dvě pobočky v Ostravě a po jedné v Praze, Brně a Opavě.

Konzervativní klienti musí překonat také rozšířenou nedůvěru v kampeličky obecně. Uklidnit je může fakt, že vklady v kampeličkách jsou pojištěny stejně jako v bankách, tedy až do výše 100 tisíc eur (přes 2,4 milionu korun).

Za výběry z bankomatů nebo vedení platební karty účtuje Unibon standardní poplatky (šest korun za bankomaty skupiny ČSOB a 20 korun měsíčně za debetní kartu Visa Elektron).

S bezplatným vedením běžného účtu a tuzemskými bezhotovostními platbami zdarma letos přichází i další záložna - WPB Capital. Využívat jej zatím mohou jen klienti, kteří si u ní založí i spořicí účet nebo termínovaný vklad. Minimální vložená částka činí 20 tisíc korun. Záložna jej však brzy nabídne i jako samostatný produkt.

 

Právě se děje

Další zprávy