Raiffeisenbank mění ceny, chudší klienti si připlatí

Petr Kučera Petr Kučera
2. 2. 2011 7:55
Věrnostní výhody banka neomezí jen "bonitnějším" klientům
Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jeden výběr hotovosti u přepážky banky zdarma - to je hlavní lákadlo, provázející oficiální informaci o novém sazebníku Raiffeisenbank. Podrobnější pohled ale ukazuje, že na řadu klientů čeká spíše zdražení.

Banka totiž od 1. dubna výrazně omezí dosavadní výhody pro klienty, jejichž měsíční příjem na účet nepřesáhne 25 tisíc korun. Zdraží také kontokorent či podání papírového příkazu na pobočce. Změny se dotknou i podnikatelů.

Změna věrnostních podmínek

Raiffeisenbank od dubna upraví rozsah věrnostních podmínek na eKontu, dosavadní tři různé úrovně zúží do dvou.

V praxi to znamená, že skončí zvýhodnění dosud zvané Základ. K němu stačilo využívat běžný účet, platební kartu a přímé bankovnictví. Této skupině klientů zdraží od dubna vedení účtu o dvacetikorunu na 75 korun měsíčně, přímé bankovnictví pak dokonce o 35 korun na 90 korun. Za debetní elektronickou kartu si připlatí dvě koruny (přijde na 45 korun měsíčně), cena za debetní embosovanou kartu zůstává na 65 korunách.

Výrazné omezení čeká také na kategorii výhod eKonto Extra. Hranice pro zařazení do této skupiny se sice nemění (měsíční příjem na účet alespoň 20 tisíc korun, případně stačí 15 tisíc korun při alespoň stotisícovém vkladu v bance), zvýší se však ceny produktů. Dosud bylo vedení účtu, přímé bankovnictví i paušál za platební kartu při splnění uvedených podmínek zdarma, od dubna přijde na celkem 99 až 109 korun měsíčně podle typu karty.

Mluvčí banky Tomáš Kofroň nicméně argumentuje tím, že při využití karty a přímého bankovnictví je to jen polovina oproti standardní ceníkové ceně. Připomíná také, že banka zaplatí klientovi při splnění výhod Extra či Premium měsíční bonus ve výši 20 korun.

Hranice pro věrnostní podmínky Premium zůstává beze změny na 25 tisících korunách, tuto částku lze nahradit vklady ve výši půl milionu korun. Od dubna však už na tyto výhody nedosáhnou lidé, kteří mají v Raiffeisenbank alespoň dvoumilionovou hypotéku, aniž by měli zmíněný příjem či vklady.  

Při splnění jedné z uvedených podmínek pro výhody Premium má klient zdarma vedení účtu včetně dvou platebních karet, kontokorentu, přímého bankovnictví, spořicího účtu, příchozích plateb, dvou výběrů z bankomatu a nově i jednoho hotovostního výběru zdarma.

"Úpravami chceme podtrhnout naše zaměření na prémiové klienty, kterým chceme nabízet nadstandardní služby a osobní přístup. K obdobným úpravám dochází i u podnikatelů," dodává Čapek. Připomíná, že banka se už několik let snaží motivovat uživatele starších účtů k přechodu právě na eKonto a jeho aktivní využívání.

Banka zároveň výrazně zdraží starší, aktivně již nenabízené balíčky Kompletkonto Start, Kompletkonto Optimum a Kompletkonto Klasik. Cílem je přechod klientů k novějším produktům, tedy eKontu.

Obdobné omezení věrnostních výhod a zdražení starších balíčků čeká od dubna i na podnikatelské účty.

Tři výběry zdarma, pokud půjdete i na pobočku

Změnou k lepšímu je alespoň pro část klientů zrušení poplatku za první výběr hotovosti v měsíci na pobočce. Za něj dosud lidé platili 60 korun, řádově desítky korun vybírá také většina ostatních bank. Právě hotovostní operace u pokladen patří k položkám, které banky v posledních letech spíše zdražují, údajně kvůli vysokým nákladům a ve snaze přivést klienty k využívání internetového bankovnictví či bankomatů.

"Reagujeme na fakt, že poplatek za výběr hotovosti se pravidelně umísťuje mezi těmi, které klienti nejvíce kritizují," říká ředitel bankovnictví pro soukromé osoby a podnikatele Jiří Čapek. Částka za každý další výběr v měsíci se však nemění, zůstává na 60 korunách.

Raiffeisenbank už nyní umožňuje také dva bezplatné výběry z bankomatu v měsíci. "Podle našich průzkumů si klienti vybírají hotovost nejčastěji třikrát měsíčně, takže nyní budou mít všechny tři zdarma," dodává Čapek.

Zdraží i kontokorent

Od dubna se zároveň zvýší cena za papírový příkaz k úhradě na 44 korun (nyní 34 korun). O desetikorunu na 65 korun zdraží vklad na pobočce uskutečněný třetí osobou.

Výrazně víc zaplatí klienti za vedení kontokorentního úvěru pro soukromé osoby, nově 50 korun měsíčně místo dosavadních dvaceti. Poplatek za využití povoleného debetu vzroste o 40 korun na 90 korun. Zdraží také některé typy pojištění ke spotřebitelským úvěrům.

Raiffeisenbank také ruší dosud nulový poplatek za nedočerpání více než 50 procent sjednaného limitu hypotéky, nově klient zaplatí 5 % z nečerpané části. Novinkou je i poplatek za přechod z jiné na takzvanou offsetovou hypotéku (5000 korun). Zdarma už nebude ani poskytnutí hypotéky s variabilní sazbou - od dubna přijde na 0,5 % z výše úvěru, minimálně 3000 korun.

Internetový elektronický klíč končí

Od dubna začne Raiffeisenbank rovněž ukončovat u eKonta provoz Internetových elektronických klíčů.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Končí jediný bankovní účet, který byl skutečně zadarmo
Čtvrtá největší banka zdraží, ale nabízí i účet zdarma
ČSOB chystá nový sazebník, změny hlavně u hypoték

"Tento autentizační prvek technologicky nepodporujeme a novým klientům nenabízíme již od roku 2008. Neodpovídá našemu konceptu široce použitelného a uživatelsky přívětivého řešení, které zároveň maximálně čelí aktuálním rizikům v prostředí internetu a splňuje tak vysoké požadavky banky na bezpečnost," vysvětluje Čapek.

Změna se dotkne přibližně tří tisíc uživatelů eKonta. Banka chce všechny kontaktovat s doporučením k přechodu na mobilní nebo osobní klíč.

Novinky také u dalších bank

Od dubna končí prakticky jediný standardní běžný účet, který byl skutečně bez dalších podmínek zadarmo. Poštovní spořitelna totiž zavede podmínku minimálního zůstatku pro to, aby Osobní účet zadarmo zůstal skutečně bezplatný.

Už od února mírně mění sazebník ČSOB a Poštovní spořitelna, změny se týkají hlavně hypoték (podrobněji zde).

Výraznější změny pak od poloviny března chystá UniCredit Bank, jejich přehled jsme přinesli v samostatném článku.

Už od ledna má nový sazebník Komerční banka. Zlevnila výběry z bankomatů i paušál za platební karty, ale zdražila telefonní bankovnictví (detaily najdete zde).

 

Právě se děje

Další zprávy