Spořicí účty: Sazby dál padají, dolů jdou i lídři trhu

Petr Kučera Petr Kučera
4. 1. 2011 6:02
Máte volných 50 tisíc. Která banka dá nejvyšší úrok?
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nový rok přinesl další pokles úrokových sazeb na spořicích účtech. Pozadu tentokrát nezůstaly ani dosavadní jedničky na trhu - Wüstenrot a Axa mezi bankami či Metropolitní spořitelní družstvo mezi záložnami.

Jasnou jedničkou nicméně i nadále zůstává Metropolitní spořitelní družstvo se sazbou 2,8 % p.a. Mezi bezplatným spořením u bank stále vedou Wüstenrot a Axa, u menších částek a při splnění dalších podmínek také mBank.

Mezi spořením, nabízeným jako bonus k placeným běžným účtům, si nejlépe vede nabídka pod značkou Partners. U nižších vkladů patří k nejvýhodnějším i Česká spořitelna, u vyšších pak UniCredit Bank.

Tři procenta dlouho nevydržela

Výrazně nadprůměrná nabídka banky Wüstenrot se základní sazbou 2,6 % p.a. vydržela po startu jen dva měsíce. Od ledna klesl úrok na dvě procenta - i přesto zůstává jedničkou na trhu mezi bezplatnými spořicími účty bank.

Foto: Aktuálně.cz
Nejlepší spořicí účet a termínovaný vklad teď najdete rychle
a jednoduše. Zkuste novou online kalkulačku MůjBankéř na Aktuálně.cz a spočítejte si, kolik opravdu vyděláte!

Základní sazba i nadále platí pouze pro vklady přesahující 30 tisíc. Touto sazbou se pak úročí celý vklad, tedy nikoliv jen jeho část přesahující 30 tisíc. Jestliže je na spořicím účtu méně než 30 tisíc, úročí se pouze 0,1 procenty. Stejně tak v případě, že zůstatek přesáhne pět milionů korun.

Kdo se rozhodne zafixovat vklad na jeden rok, tedy nebude po dobu 12 měsíců z účtu vybírat, získá i nadále bonus 0,4 procentního bodu. Při fixaci na tři měsíce se k základní sazbě připočte 0,1 procenta, na šest měsíců 0,2 procenta a na devět měsíců 0,3 procenta.

Banka stále garantuje smluvenou základní úrokovou sazbu a výši věrnostního bonusu po celou dobu smluvené časové fixace. Pokud si klient vybere peníze předčasně, zůstane mu jen základní sazba.

Milionáři si polepší, ale bonus končí

Axa Bank vloni v únoru vstupovala na trh se základní sazbou 2,5 % ročně, od června ji snížila na 2,0 % a od letošního ledna na 1,85 %.

Zmíněná sazba platí pro vklady do jednoho milionu korun. Pro případnou část vkladu přesahující jeden milion naopak sazba od ledna vzrostla z dřívějších 0,5 % na 1,1 %.

Banka také od letošního roku ruší věrnostní bonus ve výši 0,5 %, který vyplatila ke konci loňského roku klientům, jejichž průměrný zůstatek na účtu přesáhl 40 tisíc korun.

Padají i další

Úrokové sazby snižuje i UniCredit Bank u všech variant produktu nazvaného Unikátní spoření. Pro část vkladu v nižším a vyšším pásmu (například do 74 999 korun a nad 150 000 korun) klesl úrok z 1 % na 0,75 % ročně (dosud 1 %), pro část vkladu ve středním pásmu (například od 75 000 do 149 999 korun) klesl z 3,5 % na 3 %.

Beze změn zůstává pásmové úročení u spořicího účtu UniCredit Bank nabízeného pod hlavičkou Partners bankovní služby. Díky tomu se tato nabídka dostala na první místo mezi bankami co do výnosnosti vkladu 100 tisíc korun.

Po dvou měsících znovu snižuje sazby i Fio banka, která však v této oblasti nepatřila k lídrům trhu. Korunový spořicí účet nyní úročí 1,25 procenty (dosud to bylo 1,35 %, do konce října dokonce 1,6 %).

Nejvýhodnější zůstává kampelička

Pro toho, kdo se nebojí slova kampelička, nabízí nejvýhodnější spořicí účet i nadále Metropolitní spořitelní družstvo.

A to přesto, že jeho sazba klesla od Nového roku ze 3,3 % na 2,8 %. Do konce loňského září, kdy byl produkt nabízen jako vkladní knížka, činila dokonce čtyři procenta.

Lepší úrok než banky nabízí také družstvo Unibon - sazba spořicího účtu zůstává na 2,2 % ročně.

Dodejme, že vklady v kampeličkách jsou pojištěny zcela stejně jako v bankách, tedy od letošního roku až do výše 100 tisíc eur.

Nadprůměrně úročený spořicí účet nabízí také menší banka Waldviertler Sparkasse von 1842. Část zůstatku do 59 999 korun úročí dvěma procenty, zbytek pak nižšími sazbami.

Foto: Aktuálně.cz
Nejlepší spořicí účet a termínovaný vklad teď najdete rychle
a jednoduše. Zkuste novou online kalkulačku MůjBankéř na Aktuálně.cz a spočítejte si, kolik opravdu vyděláte!

Pozor na poplatky i pásmové úročení

Sazby spořicích účtů a další podmínky jsou čím dál víc komplikovanější. Zájemci by si měli dát pozor nejen na nutnost vedení (placeného) běžného účtu u některých bank nebo rozdílné poplatky za výběr z účtu, ale také na takzvané pásmové úročení.

Banka například láká na sazbu přes tři procenta, ta se však týká jen části vkladů přesahujících 150 tisíc korun. Nižší část vkladu je úročena třeba jen jedním procentem. Příkladem je Unikátní spoření od UniCredit Bank.

O trochu přehlednější je druhý typ pásmového úročení. Například u Poštovní spořitelny se vklady do 49 999 korun úročí jen 0,10 procenty, ale přesáhne-li zůstatek 50 tisíc, pak se celý vklad (nikoliv tedy jen část přesahující tuto částku) úročí 1,8 procenty.

I druhý zmíněný typ dokáže být záludný, pokud jej banka použije opačně. Příkladem je spoření eMax Plus od mBank, která vklady do 100 tisíc úročí dvěma procenty, vyšší vklady už ale jen 0,5 procenty. Jakmile tedy zůstatek přesáhne 100 tisíc, celý vklad - nikoliv jen tato část - se úročí výrazně méně. (Podrobněji jsme o novince a dalších podmínkách psali zde).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Stavební spoření: Podpora klesne, pak se zase zvýší
Kalousek si od vás půjčí 10 miliard. Aby vás vychoval
Další levný účet: Zuno Bank startuje, míří i do Česka
 

Právě se děje

Další zprávy