Češi vědí, jak znehodnotit své úspory, ukázal průzkum

Petr Kučera Petr Kučera
15. 12. 2010 15:10
Dočasně přebytečné peníze nechávají lidé doma nebo na běžném účtu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Obyvatelé České republiky v posledních dvanácti měsících nejčastěji "spořili" doma v hotovosti. Pro tento způsob se rozhodla více než třetina lidí.

Vyplývá to z průzkumu finanční gramotnosti, který pro ministerstvo financí a Českou národní banku uskutečnila agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku tisíce respondentů.

Shodný podíl obyvatel - 35 procent - nicméně v průzkumu uvedl, že spořil také formou penzijního připojištění. Dalšími nejčastějšími formami jsou stavební spoření (29 %), běžný účet (27 %), životní pojištění (17 %) a spořicí účet (také 17 %).

S odstupem následují investiční produkty (3 %), termínovaný vklad (2 %) a jiný typ investic či spoření (2 %). Lidé mohli v průzkumu uvést i více možností současně, součet je pro vyšší než 100 procent.

Téměř pětina lidí (19 %) v průzkumu uvedla, že za posledních 12 měsíců nespořila.

Běžný účet peníze nerozmnoží

Tři pětiny domácností si pravidelně odkládají část příjmů jako rezervu. Průzkum nicméně ukázal, že celé dvě pětiny (39 procent) lidí posílají tyto dočasně přebytečné peníze na běžný účet. Ten jim přitom většinou nepřináší žádné zhodnocení vkladů a mnohdy nepokryje ani inflaci.

Například běžný účet u ČSOB nebo České spořitelny (základní varianta) úročí vklady 0,01 procenty ročně. Každá uložená tisícikoruna tedy za rok vydělá jen deset haléřů.

Spořicí účty některých bank, jejichž zřízení i vedení je zdarma a peníze si lze kdykoliv vybrat, přitom nabízejí sazby i nad dvě procenta, tisícikoruna tedy vydělá kolem 20 korun.

Dalších 17 procent lidí posílá svou finanční rezervu na stavební spoření, 16 procent si ji ukládá doma do obálky a 13 procent použije na spoření obecně. Pouze 11 procent posílá přebytky na spořicí účet, 10 procent lidí pak na penzijní připojištění. Lidé si mohli vybrat i více odpovědí.

Zůstanou doma

A jakým způsobem plánují Češi spořit v následujících dvanácti měsících? Pořadí oproti předchozímu roku se nijak zásadně nezmění.

Vede penzijní připojištění, které zmínilo 33 procent dotázaných. Doma v hotovosti si peníze nechá 32 procent lidí. Následují stavební spoření (26 %, tedy jen o tři procentní body méně než v předchozím roce), běžný účet (24 %), životní pojištění (16 %) a spořicí účet (15 %).

Průzkum přitom ukázal, že lidé sice slyšeli o širokém spektru dalších finančních produktů, využívá je ale málokdo. Například o spořicím účtu už slyšelo 81 procent lidí, využívá jej ale jen 24 procent. O dluhopisech slyšelo 67 procent lidí, využívá je pouhé procento. Podobný poměr je také u podílových fondů (slyšelo 61 %, využívají 3 % lidí).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Nová jednička mezi spořicími účty. Žádný trik
Kalousek si od vás půjčí 10 miliard. Aby vás vychoval
Spořitelna hledá marně majitele téměř tří miliard korun
 

Právě se děje

Další zprávy