Druhá kampelička letos přišla o povolení, rozhodla ČNB

Petr Kučera Petr Kučera
8. 12. 2010 17:12
Vojenská družstevní záložna měla závažné nedostatky v hospodaření

Praha - Česká národní banka odejmula Vojenské družstevní záložně povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem byly přetrvávající závažné nedostatky v podnikání.

"Nebyla dlouhodobě schopna plnit zákonem stanovené minimální požadavky na kapitálové vybavení, což ohrožovalo její finanční stabilitu a zájmy jejích vkladatelů," říká Tomáš Zimmermann z tiskového oddělení ČNB.

Vedle toho zjistila ČNB i četná pochybení, jako překračování limitů úvěrové angažovanosti nebo nedostatky v řídicím a kontrolním systému.

Podle výše klientských vkladů měla Vojenská družstevní záložna 0,8procentní podíl na trhu kampeliček. Ke konci letošního října vykazovala objem vkladů 137 milionů korun a celkovou bilanční sumu zhruba 165 milionů korun.

Nejen pro vojáky

Záložna už dříve dočasně pozastavila poskytování depozitních i úvěrových produktů. Ke konci září měla 2345 členů, vedle centrály disponovala i deseti pobočkami a celkem 25 zaměstnanci.

Vojenskou družstevní záložnu založili 1996 zaměstnanci resortu ministerstva obrany, jde však o čistě soukromý subjekt (družstvo), ministerstvo není zřizovatelem. Původně byla určena hlavně pro zaměstnance resortu, postupně se orientovala i na širší veřejnost.

V roce 2009 vykázala záložna ztrátu přes 20 milionů korun. Podle výroční zprávy se na hospodaření výrazně projevila nejen světová ekonomická krize, ale také zpronevěra pracovnice přerovské pobočky. Žena záložně ukradla 9,1 milionu korun, když "dlouhodobě čerpala pro sebe finanční prostředky na neexistující úvěry".

Zbývá 14 kampeliček

Dosud poslední kampeličkou, které ČNB odejmula povolení, bylo Úvěrní družstvo PDW Praha, specializované na ruskojazyčnou klientelu. O povolení přišlo v březnu 2010. Důvodem byly rovněž závažné nedostatky v činnosti.

Stalo se tak nicméně po dlouhé době - ČNB odejmula povolení některé z kampeliček poprvé od června 2007.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Obejděte nenažrané bankéře, vyzvala Čechy nová služba
Další levný účet: Zuno Bank startuje, míří i do Česka
Pojištění vkladů v bance vzroste. Přesto nemusí stačit

Platnou licenci tak nyní má 14 družstevních záložen. Celý sektor vykazoval na konci letošního třetího čtvrtletí bilanční sumu převyšující 18,4 miliardy korun.

Vklady v záložnách jsou nyní pojištěny stejně jako v bankách, tedy 100 procent až do výše 50 tisíc eur (od roku 2011 se limit zvýší na 100 tisíc).

Od roku 2005 výrazně zpřísnila také další pravidla pro fungování záložen. Povinný základní kapitál vzrostl z dřívějších pouhých 500 tisíc na 35 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy