Další levný účet: Zuno Bank startuje, míří i do Česka

Petr Kučera Petr Kučera
6. 12. 2010 14:58
Po roce příprav zahájila nová banka ostrý provoz na Slovensku

Bratislava - Nízkonákladová mBank má další konkurenci. Zatím jen na Slovensku, ale brzy má přijít i do Česka. Jde o internetovou Zuno Bank ze skupiny Raiffeisen Bank International (RBI).

Start nové "direct banky" avizovala mateřská RBI už na konci loňského roku. V červnu pak oznámila její jméno, teprve v pondělí ale zahájila oficiální provoz.

"Chystáme se expandovat do dalších zemí střední a východní Evropy. První na řadě bude v příštím roce Ćesko, pak by mělo následovat Polsko," říká mluvčí Zuno Pavla Renčínová.

Pro lidi žijící online

Zuno Bank bude fungovat zcela samostatně vedle "klasické" Raiffeisenbank. "Chceme oslovit rostoucí segment moderních, internetově zdatných lidí. Na rozdíl od jiných bank ve skupině míří Zuno na klienty, kteří takzvaně žijí online, při komunikaci s bankou využívají primárně internet a na pobočku chodí jen zřídka," vysvětluje Renčínová.

Navzdory online modelu počítá banka také s několika "kamennými" pobočkami. První otevřela v Bratislavě, další chystá v Žilině a Košicích.

Na tyto klienty se už v Česku specializuje především mBank, působící jako organizační složka polské BRE Bank ze skupiny Commerzbank. V tuzemsku funguje od listopadu 2007 a získala zatím přes 330 tisíc klientů. Podobnou nabídku má také Fio banka, navazující na mnohaletou činnost stejnojmenné družstevní záložny.

Nulové poplatky neslibují, ale nízké ano

Zuno Bank na Slovensku zatím nabízí běžné účty s debetní kartou, spořicí účty a vklady. "Postupně nabídku rozšíříme podle preferencí klientů," slibuje Renčínová.

Klienti mají zatím dvě možnosti. První je tzv. "pay as you go" model, určený těm, kdo chtějí hlavně spořit. "Pre-paid" model je pak vhodný pro ty, kteří dělají více transakcí.

"V obou případech se dá účet pořídit za nula korun. Zůstatek na spoření může být navíc propojený se zůstatkem na běžném účtu, čímž klient ještě víc vydělá," říká ředitelka slovenské pobočky Zuno Dana Kondrótová.

U základní varianty účtu jsou bezplatné jak vedení, tak trasankce s výjimkou zadání trvalého příkazu a povolení k inkasu (jednorázově 0,80 euro). Nadstandardní varianta stojí 2,80 euro měsíčně a v tomto paušálu zahrnuje i řadu dalších služeb. Kdo ji chce mít zdarma, musí měsíčně utratit kartou alespoň 300 euro nebo mít v bance minimálně 6000 euro.

Zuno prý sice neslibuje nulové poplatky za všechno, nicméně získat bezplatný účet bude pro klienty snadné. "Plnit sliby je pro nás klíčové. Chceme udržet dlouhodobě stabilní nabídku bez nepříjemných překvapení," říká Kondrótová.

"Naše náklady jsou mnohem nižší než u tradičních bank. Budeme tak schopní nabídnout nejen nízké nebo nulové poplatky, ale vždy i top úrokové sazby," dodává Kondrótová.

Také Fio banka zdůrazňuje, že "politika nulových poplatků za standardní bankovní služby" je pro ni klíčová a nehodlá ji měnit. Oba novější konkurenti tak reagují právě na českou mBank, které klienti vyčítají porušení předchozího slibu "zachovat nulové poplatky až do konce světa".

Foto: Aktuálně.cz
Najděte si nejlepší účet přímo pro vás na míru!
Zkuste novou online kalkulačku na MůjBankéř Aktuálně
a můžete ušetřit stovky korun ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy