Spořitelna hledá marně majitele téměř tří miliard korun

Petr Kučera Petr Kučera
25. 11. 2010 6:00
Na 2,6 milionech anonymních knížkách zůstává přes 2,7 miliardy korun
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na anonymních vkladních knížkách zůstává uloženo ještě 2,74 miliardy korun. Lidé si je přitom podle zákona mohou vyzvednout jen do konce roku 2012, pak hrozí propadnutí bance.

Anonymní vkladní knížky nabízela jen Česká spořitelna. Dosud jich eviduje 2,57 milionu kusů - právě kvůli utajeným vlastníkům ale nelze určit, zda je počet majitelů obdobný nebo výrazně nižší (pokud většina lidí vlastní více knížek). Průměrný zůstatek klesl na zhruba 1066 korun.

"Platnost anonymních vkladních knížek skončila podle zákona o bankách už na konci roku 2002. Po tomto datu je nesmíme dále úročit," připomíná Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny. Důvodem tehdejší novely byl boj proti praní špinavých peněz a daňovým únikům.

Peníze si nenecháme, ujišťuje spořitelna

Klienti si však mohou peníze vyzvednout až do konce roku 2012, do kdy trvá takzvaná promlčecí lhůta. Podle zákona pak promlčené vklady propadnou bance, nemusí je tedy už vyplácet.

"My však uplatňujeme pravidlo, že vyplácíme i promlčené vklady, pokud se o ně klienti přihlásí. Pokud toto legislativa umožní i po roce 2012, budeme nadále postupovat stejně jako doposud," ujišťuje Havligerová.

"Z celkového objemu vkladů na anonymních vkladních knížkách - zhruba 120 miliard korun - si klienti dosud vybrali téměř 98 procent," upřesňuje mluvčí. Co do počtu knížek ale lidé zrušili jen zhruba tři pětiny z původních 6,5 milionu kusů.

Výběr vkladů byl nejvýraznější právě v prvních letech po přijetí novely. V roce 2002 si lidé vybrali zhruba 100 miliard korun, v roce 2003 pak téměř 13 miliard.

Anonymní vkladní knížku - zvanou též knížkou na doručitele - lze poznat poměrně snadno. Chybí v ní totiž údaj, že jde o vkladní knížku na jméno, a chybí v ní také kolonka pro údaje o majiteli (jméno či datum narození). Díky tomu může o výběr peněz požádat kdokoliv, kdo má knížku fyzicky u sebe.

I kdyby zbývající vklady propadly spořitelně, podle svých zástupců na tom nevydělá. Hlavně v prvních letech po přijetí novely totiž investovala stamiliony korun do osvětové kampaně a vytvoření speciálních přepážek, kde klientům doporučovala převedení peněz na jiné produkty.

Anonymní končí, zájem o ostatní zůstává

Navzdory zákazu vkladních knížek na doručitele a rozmachu modernějších produktů (zejména spořicí účty, termínované vklady a stavební spoření) ale zájem o neanonymní vkladní knížky trvá.

"Zejména starší klienti na nich oceňují tradiční podobu a jednoduchost obsluhy. Zároveň vítají, že mají v ruce něco hmatatelného a mají přehled o zůstatku," říká Havligerová. Měsíčně si klienti spořitelny zakládají řádově tisíce vkladních knížek.

Vkladní knížky na jméno nyní nabízí nejen Česká spořitelna, ale také Poštovní spořitelna a některé družstevní záložny (kampeličky). Vede je také Volksbank, ale novým zájemcům je už nezakládá.

Foto: Aktuálně.cz
Nejlepší spořicí účet a termínovaný vklad teď najdete rychle
a jednoduše. Zkuste novou online kalkulačku MůjBankéř na Aktuálně.cz a spočítejte si, kolik opravdu vyděláte!
 

Právě se děje

Další zprávy