Nová jednička mezi spořicími účty. Žádný trik

Petr Kučera Petr Kučera
15. 11. 2010 9:20
Wüstenrot hypoteční banka nabízí až 3 % ročně. Fio banka jde s úroky dolů

Praha - Mezi spořicími účty tuzemských bank se objevila nová jednička. Wüstenrot hypoteční banka přišla se základní sazbou 2,6 procenta ročně, díky bonusům může narůst až na tři procenta.

Další listopadová novinka jde naopak směrem dolů. Sazbu korunového spořicího účtu snížila Fio banka - z dřívějších 1,6 na 1,35 procenta ročně. U účtu v eurech ji nicméně mírně zvedla - z 0,9 na 1,0 procenta.

Nadprůměrné zhodnocení přináší i Volksbank u dvouletého termínovaného vkladu ke spořicímu účtu. Nyní k němu nabízí ještě bonus až 10 tisíc korun. Podmínky bonusu jsou ale poněkud složitější (podrobněji v tomto článku).

Spořicí účet jako termínovaný vklad

Novinku od Wüstenrot hypoteční banky, nazvanou Spořicí účet, si lze založit i samostatně a bez poplatků - není tedy nutné využívat další produkty této banky.

Základní sazba činí 2,6 procenta ročně, ovšem pouze pro vklady přesahující 30 tisíc. Touto sazbou se pak úročí celý vklad, tedy nikoliv jen jeho část přesahující 30 tisíc.

Čtěte také
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Jestliže je na spořicím účtu méně než 30 tisíc, úročí se pouze 0,1 procenty. Stejně tak v případě, že zůstatek přesáhne pět milionů korun.

Kdo se rozhodne zafixovat vklad na jeden rok, tedy nebude po dobu 12 měsíců z účtu vybírat, získá bonus 0,4 procentního bodu. V praxi tak sazba vzroste na tři procenta ročně.

K bonusům ale stačí i kratší závazek. Při fixaci na tři měsíce se k základní sazbě připočte 0,1 procenta, na šest měsíců 0,2 procenta a na devět měsíců 0,3 procenta.

Banka navíc garantuje smluvenou základní úrokovou sazbu a výši věrnostního bonusu po celou dobu smluvené časové fixace.

Pokud klient fixaci nedodrží a vybere si peníze předčasně, bonus samozřejmě nezíská. Základní sazba 2,6 procenta mu ale zůstane.

Foto: Aktuálně.cz
Nejlepší spořicí účet a termínovaný vklad teď najdete rychle
a jednoduše. Zkuste novou online kalkulačku MůjBankéř na Aktuálně.cz a spočítejte si, kolik opravdu vyděláte!

Lepší sazba v kampeličkách

Dosavadní jednička mezi bankami - spořicí účet od Axa - tak klesla na druhé místo. Základní sazba zůstává na dvou procentech ročně, při průměrném ročním zůstatku nad 40 tisíc korun vzroste sazba na 2,5 procenta (díky bonusu 0,5 % na konci roku). Část vkladu přesahující milion korun se úročí jen 0,5 procenty.

Banka ING sice láká na akční úrok 3,5 procenta, ten ale platí pouze pro leden - základní sazba jinak zůstává na 1,75 procenta.

Pro toho, kdo se nebojí slova kampelička, nabízí nejvýhodnější spořicí účet Metropolitní spořitelní družstvo. A to přesto, že jeho sazba od října klesla ze čtyř na 3,3 procenta (dříve byl nabízen pod názvem Vkladní knížka). Dodejme, že vklady v kampeličkách jsou pojištěny zcela stejně jako v bankách.

Pozor na pásmové úročení

Sazby spořicích účtů a další podmínky jsou čím dál víc komplikovanější. Zájemci by si měli dát pozor nejen na nutnost vedení (placeného) běžného účtu u některých bank, ale také na takzvané pásmové úročení.

Banka například láká na sazbu 3,5 procenta, ta se však týká jen části vkladů přesahujících 150 tisíc korun. Nižší část vkladu je úročena třeba jen jedním procentem. Příkladem je Unikátní spoření od UniCredit Bank.

O trochu přehlednější je druhý typ pásmového úročení. Například u Poštovní spořitelny se vklady do 49 999 korun úročí jen 0,10 procenty, ale přesáhne-li zůstatek 50 tisíc, pak se celý vklad (nikoliv tedy jen část přesahující tuto částku) úročí 1,8 procenty.

I druhý zmíněný typ dokáže být záludný, pokud jej banka použije opačně. Příkladem je spoření eMax Plus od mBank, která vklady do 100 tisíc úročí dvěma procenty, vyšší vklady už ale jen 0,5 procenty. Jakmile tedy zůstatek přesáhne 100 tisíc, celý vklad - nikoliv jen tato část - se úročí výrazně méně. (Podrobněji jsme o novince psali zde).

Foto: Aktuálně.cz
Tabulku nejvýhodnějších spořicích účtů a termínovaných vkladů si teď můžete vytvořit přímo na míru - snadno a rychle podle vámi zadaných kritérií. Zkuste novou online kalkulačku MůjBankéř na Aktuálně.cz a spočítejte si, kolik opravdu vyděláte!

 

Právě se děje

Další zprávy