Levnější banku už našly tisíce lidí. Zkuste to také

Petr Kučera Petr Kučera
11. 11. 2010 16:00
Díky nové kalkulačce ušetříte stovky korun ročně

Praha - Rekordní zájem o své služby hlásí nová Fio banka, která nabídla běžný účet prakticky bez poplatků. "Za září a říjen jsme získali v součtu přes sedm tisíc nových klientů," říká její mluvčí Ján Franek.

Fio banka je na trhu aktivní od začátku září, nicméně přímo navázala na činnost stejnojmenné družstevní záložny a burzovní společnosti, působící na českém trhu už od roku 1993. Bankovní licenci získala letos na jaře.

"Počet klientů roste trojnásobným tempem v porovnání s dobou před získáním bankovní licence. Návštěvnost našich stránek vzrostla od září o 40 procent oproti předchozím měsícům," dodává Franek. Banka má nyní zhruba 67 tisíc klientů, jejich bližší strukturu ale nyní nechce zveřejnit. Před integrací byl podíl "bankovních" (kampeličkových) a "burzovních" klientů zhruba vyrovnaný.

Fio mimo jiné nabízí vedení běžného účtu zdarma a bezplatný platební styk. Poplatek vybírá jen za výběry z bankomatu, protože nemá vlastní síť. Výběr z bankomatů partnerské ČSOB přijde na šest korun, z ostatních na třicet.

Foto: Aktuálně.cz
Najděte si nejlepší účet přímo pro vás na míru!
Zkuste novou online kalkulačku na MůjBankéř Aktuálně
a můžete ušetřit stovky korun ročně.

Účet zdarma nabízí už od listopadu 2007 také mBank, a to i po zavedení některých omezujících podmínek v posledních měsících. V současnosti má přes 330 tisíc klientů.

Méně známý je Osobní účet Zadarmo od Poštovní spořitelny. Na nízký paušál za vedení lákají také IQ konto od LBBW, Aktiv konto od Volksbank nebo eKonto Extra od Raiffeisenbank, samotné transakce už ale zdarma nejsou.

Bezplatné vedení účtu a základní služby sice nabízí i řada dalších bank, podmínkou ale je zůstatek na účtu v řádu stovek tisíc korun.

Poslední vlna zdražení bankovních poplatků přišla letos v létě. Od Nového roku se výraznější změny nechystají, pouze Komerční banka chce naopak zlevnit některé služby.

Změna účtu je přitom většinou snadnější, než si řada lidí (podle průzkumů i zkušeností z poboček) myslí. Stačí, když zájemce přijde do nové banky a ta za něj do 15 pracovních dnů vyřídí vše potřebné včetně převodu všech trvalých příkazů či inkas. K takzvanému Kodexu mobility však zatím paradoxně nepřistoupily dvě nejlevnější banky - Fio a mBank.

Podle zákona nesmí banka za zrušení účtu vybírat žádný poplatek. Výjimkou jsou účty vedené kratší dobu než jeden rok.

Foto: Aktuálně.cz
Díky nové službě MůjBankéř Aktuálně.cz teď můžete snadno najít nejlevnější účet přímo pro vás na míru. Stačí zadat základní údaje o využívání účtu - přesvědčte se na této stránce.
 

Právě se děje

Další zprávy