Změny od listopadu: Zimní gumy, Opencard a dovolená

Petr Kučera Petr Kučera
1. 11. 2010 7:45
Jaké novinky vás čekají v listopadu

Divíte se, že jste dnes zatím v práci jediní, přestože kolegové obvykle přicházejí dřív než vy? Zřejmě jste zapomněli na změnu času. Z letního na "zimní", tedy o jednu hodinu zpět, jste si měli přeřídit hodinky už v noci ze soboty na neděli.

Ať už máte správný čas nebo jste o hodinu napřed, přečtěte si o dalších změnách, které přináší letošní listopad. Není jich sice tolik, jako bylo v polovině roku (nebo kolik nás čeká od ledna), přesto vám můžou ušetřit peníze nebo nervy.

Zimní pneumatiky nejen na D1

Už potřetí začne 1. listopadu platit nová dopravní značka, zakazující jízdu na určitých silnicích bez zimní výbavy. Značka platí až do konce března nezávisle na počasí (není-li zakrytá nebo opatřená dodatkovou tabulkou omezující platnost).

V nadcházející sezóně je zimní výbava povinná na mnohem delším úseku dálnice D1, a to už od 21. kilometru (Mirošovice) až do 182. kilometru (Kývalka) v obou směrech. Kompletní seznam silnic první třídy, kde je zimní výbava povinná, najdete v této mapě.

Pozor, přehled zahrnuje opravdu jen silnice první třídy spravované Ředitelstvím silnic dálnice. Kromě nich si mohou kraje a obce určit, že značku použijí i na komunikacích nižších tříd. Těchto úseků je mnohem víc, hlavně v horských oblastech.

Za nerespektování značky hrozí pokuta až 2000 korun a ztráta jednoho bodu.

Co to vlastně je zimní výbava? Ideální jsou zimní pneumatiky, ale teoreticky stačí vézt v kufru jen sněhové řetězy. "Ty však lze použít jen tehdy, jestliže je vozovka dostatečně zasněžená nebo zledovatělá," upozorňuje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Jejich použitím nesmí řidič ničit silnici. Problém tedy nastane, když je na kopci větší sněhová břečka.

Autolékárnička
Autolékárnička | Foto: azjiskra.cz
Čtěte také:
Řidiči, připravte si lékárničku a vestu. Hrozí kontroly
Nové schopnosti pneumatik: Samy se změří či zalepí
Statisíce lidí si musí vyměnit řidičák, hrozí fronty

Ani letos však nebude povinné, aby všechna auta jezdila od 1. listopadu do 31. března se zimními pneumatikami. Avizovaná změna připravovaná ministerstvem má totiž zpoždění. Od příští sezony je nicméně velmi pravděpodobná (podrobněji zde).

Podívejte, jaké řidičské průkazy je potřeba vyměnit:

Povinný nástup dovolené

Jestliže máte nevyčerpanou dovolenou za rok 2009, musíte ji povinně vyčerpat do konce letošního roku. Pokud jste si do konce října se zaměstnavatelem nedohodli jiný termín, musíte ji nastoupit automaticky k vašemu následujícímu pracovnímu dni - tedy většinou 1. listopadu.

Povinné čerpání v takovém případě nastává přímo ze zákona, není tedy k němu nutný souhlas zaměstnance ani zaměstnavatele. I kdyby zaměstnanec nesouhlasil a chtěl na začátku listopadu dále pracovat, musí mu firma nařídit dovolenou a neumožnit mu výkon práce. Sankce za porušení zákoníku práce by pak mohl nést i zaměstnavatel, který takovou práci (místo stanoveného volna) toleroval.

Pravidlo funguje také opačně: i kdyby firma zrovna na začátku listopadu nutně potřebovala, aby zaměstnanec pracoval, může to dotyčný ignorovat a s odkazem na svou zákonnou povinnost (vyčerpat zbytek dovolené od začátku listopadu) odjet na dovolenou. Ideální je samozřejmě oboustranná dohoda na přesunu volna třeba na vánoční období.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Čas na vyčerpání dovolené se krátí. Jaká jsou pravidla?

Konec papírových kuponů v pražské MHD

Jen do 13. listopadu si cestující v pražské MHD mohou koupit klasické papírové předplacené kupony. Od 14. listopadu začne dopravní podnik prodávat jen elektronické kupony, které se nahrávají na kartu Opencard.

Novinka se dotkne jen dospělých a seniorů, nikoliv studentů od 19 do 26 let. Pro ty se Opencard stane nutností až během příštího roku, přesné datum zatím dopravní podnik neuvedl. Nicméně už nyní si mohou pořídit elektronické předplatné na této kartě dobrovolně. Cestující do 19 let věku si nemohou papírové kupony koupit už od letošního září.

Papírové jízdenky se však prodávají s až šedesátidenním předstihem, takže ještě 13. listopadu si lze koupit kupon platný například od 4. ledna do 3. dubna 2011 (čtvrtletní) nebo od 4. ledna do 3. února 2011 (měsíční).

O Opencard lze kromě některých předprodejních míst požádat také přes internet, vydání trvá zhruba dva týdny a je bezplatné. Doba platnosti karty je pouze čtyři roky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Opencard přežije volby, politici ji nechtějí zrušit
Pražské metro slaví 35 let. Otestujte si, co o něm víte

Další změny

Během listopadu může první firma v Česku začít používat telefonní číslo s předvolbou 905. Kdo na něj zavolá, může za hovor zaplatit až 990 korun nezávisle na jeho délce. Až dosud byla cena hovoru omezena 99 korunami za minutu. Podrobnosti jsme přinesli v tomto článku.

Další změna přijde na konci listopadu a dotkne se takzvaných prémiových SMS. Mobilní operátoři se dohodli na zvýšení dosavadního limitu za placení prostřednictvím mobilu. Také v tomto případě se limit zvýší na desetinásobek.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Pozor, za volání a SMS teď můžete platit až 10x víc

Řadě lidí v takzvaných regulovaných bytech zřejmě v listopadu přijde dopis od majitele bytu s návrhem na zdražení nájemného, pokud jim nepřišel už dříve. V tomto přehledu najdete podrobnější návod, jak při jednání o výši nájmů postupovat.

Do konce listopadu je potřeba zaplatit zbytek daně z nemovitosti, jestliže jste využili možnost rozdělení platby. Když totiž daň za rok 2010 přesahuje pět tisíc korun, lze ji rozdělit na dvě stejné poloviny a jednu uhradit do konce června, druhou pak do konce listopadu.

Česká pošta od 1. listopadu výrazně zdražila takzvaný kvalifikovaný osobní certifikát, potřebný pro využívání elektronického podpisu při komunikaci s veřejnou správou. Zatímco dosud přišel roční certifikát na 190 korun, od listopadu to je 396 korun.

Čtěte podrobněji:
Česká pošta výrazně zdraží elektronický podpis
Za doručený balík už zaplatíte i kartou. Ale jen někde

Mírnou změnu sazebníků připravily ČSOB, Poštovní spořitelna a LBBW, týkají se jen méně využívaných služeb - pronájmu bezpečnostní schránky, smlouvy o vázaném účtu, elektronické prioritní platby, příkazů zadaných na pobočce a odchozích plateb ze spořicího účtu. Podrobnosti jsme přinesli v tomto článku.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte podrobněji:
Banky opět mění poplatky. Některé bankomaty zlevní

Jeden z největších tuzemských přepravců, Student Agency, zdraží část jízdenek, respektive zruší dosavadní zvýhodnění. Konkrétně jde o takzvané otevřené jízdenky na spoje z Prahy do Hradce Králové, Českého Krumlova a Karlových Varů. Od listopadu také končí uznávání slevy ISIC na lince Praha - Brno, platit bude jen žákovské jízdné.

Kvůli pravidelné údržbě před zimní sezonou přeruší dočasně provoz lanovky na Ještěd (znovu začne 13. prosince) a Sněžku (začne 11. prosince).

Mezi Prahou a Brnem začne létat ostravská firma Job Air - Central Connect Airlines (CCA). Nahradí zrušený spoj Českých aerolinií.

Od listopadu dočasně skončil příjem žádostí do programu Zelená úsporám. Lidé budou moci o státní příspěvek na zateplení svého domu nebo výměnu starého kotle na uhlí za ekologické vytápění znovu požádat zřejmě v únoru (více jsme psali zde).

Foto: Pavel Baroch
Čtěte podrobněji:
Zelená úsporám na tři měsíce končí. Lidé zavalili úřady

 

Právě se děje

Další zprávy