Banky opět mění poplatky. Některé bankomaty zlevní

Petr Kučera Petr Kučera
25. 10. 2010 6:04
Chcete levný účet v bance? S námi ho teď najdete snadno

Praha - Levnější výběry z bankomatů i nižší paušál za platební karty. To jsou hlavní z příjemných novinek, které od 1. ledna 2011 přinese změna sazebníku Komerční banky.

Kromě zdražení telefonního bankovnictví přitom banka nechystá zvýšení poplatků za běžné služby.

Na krok Komerční banky, o němž jsme podrobněji informovali už před měsícem, od Nového roku zřejmě žádná z větších bank nenaváže.

Sazebník sice už k 1. listopadu mění ČSOB, Poštovní spořitelna i LBBW, jde ale jen o drobné změny méně využívaných služeb.

Podle ankety online deníku Aktuálně.cz nechystají změny poplatků od Nového roku Česká spořitelna, ČSOB, Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, GE Money ani Fio banka. mBank na otázku neodpověděla.

"Připravujeme pouze jednu úpravu - ze sazebníku zmizí poplatek 300 korun za zrušení Chytré karty," dodává Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny. Poplatek platil jen klient, který kartu zrušil během prvních 12 měsíců - po uplynutí jednoho roku bylo zrušení bezplatné.

Foto: Aktuálně.cz

Díky nové službě MůjBankéř Aktuálně.cz nyní najdete nejlevnější účet přímo pro vás. Stačí zadat základní údaje o využívaných službách. Unikátní kalkulačku vyzkoušejte zde.

Příjemnou zprávou nicméně je, že kromě zlevnění tedy zatím "nehrozí" ani zdražení. Na definitivní rozhodnutí ale mají banky ještě pár dnů, případnou změnu totiž musí podle zákona oznámit nejméně dva měsíce před dnem její účinnosti.

ČSOB: Teď jen drobné změny, další přijdou v únoru

Od listopadu mění sazebník ČSOB i její sesterská značka Poštovní spořitelna. Fyzických osob se týkají jen drobné změny u méně využívaných služeb.

"Další změnu sazebníku plánujeme až k 1. únoru 2011," říká zatím bez bližších podrobností Pavla Hávová z tiskového oddělení ČSOB.

Od listopadu bude u obou značek nově určena cena za roční pronájem bezpečnostní schránky. Dosud byla v sazebníku uvedena jako smluvní, nově jsou stanoveny konkrétní částky podle kapacity schránky.

ČSOB také zdraží poplatek za smlouvu o vázaném účtu. I nadále má sice zůstat na 0,2 procentech ze spravované částky, minimální poplatek však vzroste z dosavadních 6000 na 9000 korun.

Takto stanovený poplatek sice může činit maximálně 40 tisíc, při uložení vyšší než dvacetimilionové částky jej ale banka stanoví individuálně. Až do konce července přitom strop činil 30 tisíc korun bez možnosti dalšího navýšení, v posledních třech měsících pak sazebník žádný horní limit neobsahoval.

Vázaný účet využívají klienti například při nákupu nemovitosti. Uložené peníze jsou "vázány" do doby splnění podmínek dohodnutých s druhou smluvní stranou - tedy třeba do doby převodu vlastnictví v katastru nemovitostí.

Utajená nabídka Poštovní spořitelny nekončí

Od prosince pak Poštovní spořitelna zdraží méně využívané služby u Osobního účtu zadarmo. Poplatek za prioritní platbu zadanou elektronicky vzroste z 15 na 26 korun, trvalý příkaz zadaný na obchodním místě zdraží ze šesti na osm korun.

Samotné vedení účtu či výběr z vlastních bankomatů nadále zůstane zdarma. Osobní účet zadarmo si půjde i nadále zřídit (pouze) ve finančních centrech Poštovní spořitelny. Širší veřejnosti poměrně utajený produkt nicméně banka ani neruší, ani jej - podle dostupných informací - zatím nehodlá výrazněji propagovat jako konkurenci mBank nebo Fio banky.

LBBW zdraží výběry hotovosti

Drobné změny pro fyzické osoby přichystala od listopadu také banka LBBW.

Téměř na dvojnásobek zdraží výběr hotovosti na přepážce (z dosavadních 30 na 55 korun).

U korunového spořicího účtu pak zdraží také odchozí platby, a to včetně elektronicky zadaných - z dosavadních 10 na 20 korun.

LBBW také zdraží převod v rámci banky v papírové podobě, a to z dosavadních deseti na 35 korun.

Lednové novinky Komerční banky

Jedinou výraznější změnu mezi největší čtyřkou tak od ledna chystá Komerční banka. 

Klienti si budou moci - nezávisle na typu platební karty - vybírat ze "svých" bankomatů bez poplatku. Nyní platí za každý výběr z bankomatu Komerční banky pět korun, i když v rámci některých balíčků je nicméně alespoň první výběr zdarma.

Nově získají za každou platbu kartou u obchodníka právo na jeden bezplatný výběr z bankomatu. Pokud tedy zaplatí kartou za zboží či služby třeba pětkrát za kalendářní měsíc, budou moci provést pět bezplatných výběrů z bankomatů. Limit se posuzuje vždy za kalendářní měsíc, pak se opět vynuluje.

"Nicméně není nutné, aby výběr z bankomatu následoval až po platbě u obchodníka. Kdo si tedy 1. a 10. dne v měsíci vybere z bankomatu a poté 13. a 22. dne v měsíci zaplatí kartou u obchodníků, o slevu nepřijde. Poplatky se mu sice nejdříve naúčtují, ale na konci měsíce pak vrátí," říká Monika Truchliková, zástupkyně šéfa pro marketing KB.

Komerční banka od ledna výrazně zlevní i samotné vedení platebních karet. Poplatek za vedení embosované karty klesne ze stávajících 700 na 490 korun ročně. Zlatá karta přijde na 2990 korun ročně (nyní 4000 nebo 5000 podle typu účtu), stříbrná na 990 korun (nyní 2500 nebo 3500). Změna se týká nejen nových, ale i stávajících klientů.

Od ledna také skončí poplatek za včas nenahlášený výběr hotovosti nad půl milionu korun, stejně jako poplatek za navýšení limitu povoleného debetu na běžném účtu.

Klesne i poplatek za vklad nadměrné hotovosti přes přepážku na účty podnikatelů a firem, a to ze stávajících 0,15 procenta z objemu vkladu (minimálně však 750 korun) na jednotný poplatek 75 korun.

Naopak více než dosud zaplatí klienti za Expresní linku Komerční banky, tedy non-stop službu s asistencí telefonních bankéřů.

Cena transakce stoupne ze současných šesti na 14 korun. Banka tím chce klienty motivovat, aby před telefonními bankéři dali přednost internetovému bankovnictví Mojebanka, jehož cena zůstává stejný jako dosud (jedna transakce za čtyři koruny).

Foto: Aktuálně.cz

Díky nové službě MůjBankéř Aktuálně.cz nyní najdete nejlevnější účet přímo pro vás. Stačí zadat základní údaje o využívaných službách. Unikátní kalkulačku vyzkoušejte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy