Skoro desetina Čechů je finančně zcela negramotných

Petr Kučera Petr Kučera
19. 10. 2010 18:00
Polovina lidí by po ztrátě hlavního příjmu nevydržela přes tři měsíce
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Osm procent obyvatel Česka patří mezi "finanční nemluvňata". Vyplynulo to z průzkumu finanční gramotnosti, který společně s agenturou STEM/MARK uskutečnila ČSOB.

Alespoň základní orientaci v oblasti osobních financí má 31 procent obyvatel, průzkum je zařadil do kategorie "školák". Zbývajících 61 procent se v tomto oboru orientuje solidně a skončilo v kategoriích nazvaných gymnazista, bakalář nebo profesor.

Největší přehled mají lidé překvapivě v makroekonomice, uspokojivě si vedli také v oblasti úvěrů. Naopak nejméně znalostí mají v oblasti spořicích a investičních produktů, což může být mnohdy dáno i menší informovaností.

Polovina lidí "nepřežije" tři měsíce

Průzkum také ukázal, že polovina tuzemských domácností by nevydržela bez hlavního (pravidelného) příjmu déle než tři měsíce. Ani měsíc nevydrží po jeho ztrátě osm procent domácností - chybí jim úspory a finanční tíseň by pro ně představovala velmi těžko řešitelnou situaci.

Se splácením dluhů má výrazné problémy zhruba čtvrtina domácností. Potenciálně je ohroženo dalších 35 procent domácností, které nemají z čeho vytvářet finanční rezervu pro případ nečekané ztráty příjmů nebo nutného vyššího výdaje.

Zranitelní a lehkovážní

"Zhruba 23 procent obyvatel patří do skupiny takzvaných zranitelných. Jde hlavně o starší lidi s nízkým příjmem a nízkými finančními znalostmi," říká Ondřej Škorpil z ČSOB.

Dalších 13 procent obyvatel patří do skupiny takzvaných lehkovážných - mladých lidí s vysokým příjmem, vyučených, kteří nemají přehled o bankovních produktech ani o svých financích.

"Právě tyto skupiny mohou být ohroženy ekonomickými výkyvy nebo se stát obětí podvodných či neeticky operujících úvěrových firem," domnívá se Škorpil.

Téměř čtyři pětiny lidí si odkládají část příjmu pro případ potřeby, přičemž jedna třetina tak činí pravidelně.

 

Právě se děje

Další zprávy