Zneužití dávek je trestné. ODS chce ale ještě přitvrdit

Petr Kučera Petr Kučera
15. 10. 2010 10:58
Přísný postup může v některých případech narazit u Ústavního soudu
Foto: Reuters

Doplněno o podrobnosti k návrhu ODS

Praha - Zneužívání sociálních dávek by mělo být trestným činem, slíbila ODS v poslední den předvolební kampaně. Naplnění jejího záměru ale zřejmě stojí v cestě zásadní překážka: Podvody s dávkami jsou trestné už nyní.

Podle kandidáta ODS na starostu Litvínova Daniela Voláka by lidé, kteří dávky zneužívají, o ně měli nejen přijít, ale také by mohli být obviněni z trestného činu. Premiér Petr Nečas pak dodal, že tento návrh má podporu většiny ODS a strana jej chce prosadit i na vládní úrovni.

Současné zákony prý podle Voláka umožňují jen obtížný postih, proto je nutné zavést speciální trestný čin.

S návrhem, aby se uvedení nepravdivých údajů do žádosti o sociální dávku posuzovalo jako trestný čin podvodu, přišly už na jaře ve svém volebním programu také Věci veřejné.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) ale postačí dosavadní zákony. "Už nyní je zneužívání sociálních dávek v soudních procesech hodnoceno jako podvod," řekl Drábek online deníku Aktuálně.cz. Také on sice prosazuje přísnější a častější kontroly, není k tomu ale nezbytně nutné tvořit novou legislativní úpravu.

Kromě trestního stíhání, které hrozí jen ve vážnějších případech, musí lidé vrátit "ukradené" dávky státu. Například v roce 2008 odhalily kontroly 31 tisíc neoprávněných příjemců, celkem šlo o dávky za 103 milionů korun. Novější statistiku za rok 2009 ministerstvo práce a sociálních věcí stále ještě nezveřejnilo.

Trestejme i ty, kdo dávky utratí za drogy nebo v herně

Shodou okolností právě ve Volákově Litvínově letos soud uložil šestiměsíční podmíněný trest odnětí svobody za zneužívání sociálních dávek. Žadatel totiž úmyslně uvedl nepravdivé údaje, konkrétně zatajil svůj automobil v prohlášení o majetkových poměrech.

"Nejnovější litvínovská praxe v boji proti zneužívání sociálních dávek ale ukazuje, že dosavadní trestný čin podvodu je obtížně aplikovatelný na veškeré druhy trestního jednání. Pokrývá pouze fázi podání žádosti o výplatu sociální dávky, kdy žadatel uvádí nepravdivé údaje," vysvětluje Volák.

Samotné nakládání se sociální dávkou, tedy její utrácení například za alkohol, drogy či výherní automaty, ale současná úprava v trestním zákoníku podle Voláka nepostihuje. "Proto navrhujeme zvláštní skutkovou podstatu, zneužití sociální dávky, která postihne užití dávky v rozporu s jejím účelem," dodává Volák. 

Jak to funguje nyní

Dosavadní trestný čin podvodu je definován v § 209 trestního zákoníku..Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu alespoň 5000 korun, může být potrestán odnětím svobody až na dva roky.

Pokud jde o vyšší škodu, opakovaný trestný čin nebo akci organizované skupiny, hrozí mu ještě vyšší trest.

Nutné jsou však dvě podmínky: Musí jít o úmyslné jednání, nikoliv jen nedbalost. A škoda musí činit alespoň 5000 korun.

"Trestná je i samotná příprava podvodu. Postačí tedy, když někdo v žádosti úmyslně lže s cílem získat neoprávněně alespoň těch 5000 korun," připomíná podnikový právník Jan Beneš.

Také podle Beneše není potřeba zavádět další, speciální skutkovou podstatu pro zneužívání sociálních dávek. "Stačí, když úřady budou více využívat dosavadních možností. Místo aby stát zaváděl stále nové trestné činy, přestupky či zákazy, měl by nejdříve důsledně kontrolovat ty současné. To zdaleka není jen problém dávek," dodává právník.

Utrácení dávek za alkohol nebo drogy se dá podle něj minimalizovat výplatou ve formě poukázek, což ostatně některé radnice už činí a vláda to plánuje zavést na celostátní úrovni.

Přísnost může narazit u Ústavního soudu

Kromě toho, že soudy musí při podvodu dokázat úmyslné jednání obžalovaného (alespoň ve formě takzvaného nepřímého úmyslu), však může přísnější postup vlády narazit i na obecnější principy. Alespoň v některých případech.

Jeden ze sporů ohledně údajného podvodu při pobírání sociálních dávek rozhodoval letos v lednu Ústavní soud. A dal za pravdu ženě, která byla původně odsouzena.

Podle Ústavního soudu je právní úprava sociálních dávek v České republice poměrně velmi komplikovaná a často se mění, takže pro běžného občana je velmi nesnadné se v ní orientovat.

Ústavní soud se konkrétně zastal ženy, která je "sociálně handicapovaná", má pouze základní vzdělání, je dlouhodobě nezaměstnaná a trpí vážnou poruchou zraku, "takže o její schopnosti náležitě se seznámit s právními předpisy či úředními dokumenty a komunikovat s úřady lze vážně pochybovat".

Další polehčující okolností nicméně bylo, že obě dávky (vzájemně se vylučující) přiznaly ženě dva odbory téhož magistrátu a mohla se tedy oprávněně domnívat, že tyto úřady mezi sebou komunikují.

Další zbraně proti zneužívání

Už ve vládním prohlášení slíbila koalice ODS, TOP 09 a VV další zbraně proti zneužívání sociálních dávek.

Jde mimo jiné o vázání dávek na docházku dětí do školy, omezení hotovostních výplat, strhávání dluhů na nájemném či pokutách přímo z dávek nebo podpis čestného prohlášení, že se příjemce bez pomoci státu skutečně neobejde.

Ani jedna z těchto změn se ale zatím nedostala do konkrétní podoby návrhu zákona a určitě tak nezačne platit už od ledna 2011.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Problém: Dokažte, že sociální dávky opravdu potřebujete
Podpora v nezaměstnanosti: Kdo si od ledna pohorší
Kdo dá výpověď, přijde o podporu? Vládní plán má díry

 

Právě se děje

Další zprávy