Problém: Dokažte, že sociální dávky opravdu potřebujete

Petr Kučera Petr Kučera
8. 10. 2010 6:00
Vláda chce omezit zneužívání státní podpory. V praxi ale zůstává plno otázek
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Každý, kdo chce od státu sociální dávku nebo podporu, bude muset podepsat čestné prohlášení, že se bez ní neobejde. Tento plán, který je součástí programového prohlášení vlády, však v praxi může narazit.

Čestné prohlášení má omezit případy, kdy žadatel o sociální dávku sice vykazuje nízký nebo žádný oficiální příjem, ale přitom vlastní například luxusní nemovitost nebo dvě auta. Výplata řady dávek je totiž dosud vázána jen na měsíční příjem, nikoliv na celkové majetkové poměry žadatele.

První vlna úsporných opatření, kterou na návrh ministerstva práce a sociálních věcí schválila vláda, se zatím o čestném prohlášení nezmiňuje. Novely zákonů, omezující porodné a další dávky, mají platit už od ledna 2011, poslanci o nich rozhodnou na konci října.

Stačí změna formuláře

"Pro zavedení čestného prohlášení nepotřebujeme legislativní úpravu, stačí jen změna příslušného formuláře," vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Zatím však není jasné, od kdy se čestné prohlášení stane povinnou součástí žádosti.

Kdo v žádosti uvede nepravdivé informace, přijde - tak jako dosud - o sociální dávky nebo jejich část. Teoreticky mu hrozí i vězení za trestný čin podvodu podle škody, kterou státu způsobí - tato možnost ale není v praxi příliš využívána. Trestná je přitom i příprava podvodu, tedy už úmyslné uvedení nepravdivých údajů na žádosti.

Koalice se také shodla, že výplata (všech druhů dávek) bude "striktně vázána na zajištění řádné docházky dětí do školy". Ani tuto novinku však schválený balíček změn, které mají platit už od začátku roku 2011, zatím neobsahuje.

Nově pro rodiče a postižené?

Podle vládního programu se má čestné prohlášení týkat všech druhů sociálních dávek i podpor. To teoreticky znamená, že například i na rodičovský příspěvek by nově měli nárok jen lidé, kteří se bez něj "skutečně neobejdou". Dosud jej dostává každá rodina nezávisle na předchozím výdělku.

V řadě případů - typicky pokud druhý rodič vydělává alespoň průměrnou mzdu - přitom rodičovský příspěvek "jen" pomáhá při dočasném propadu rodinných příjmů, nejde o zajištění základních potřeb při hmotné nouzi.

Problém mohou mít i zdravotně postižení lidé. Některé dávky totiž dosud nezávisejí na výši příjmu, typicky příspěvek na péči nebo na provoz auta. "Nelze přesně říci, že se osoba bez takové dávky neobejde, ale bez ní se nebude moci integrovat do společnosti," říká Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Ministerstvo se k doplňujícím otázkám online deníku Aktuálně.cz zatím nevyjádřilo.

Kdo se skutečně neobejde

Základním problémem chystané úpravy je však samotné tvrzení, že se žadatel bez příslušné podpory skutečně neobejde.

Právníci upozorňují, že je velký rozdíl mezi "snížením dosavadního standardu" a skutečně hmotnou nouzí. "I ten, kdo nemá na dopravu nebo bydlení, se teoreticky bez sociální dávky obejde. Může přece chodit pěšky nebo bydlet u příbuzných nebo v nějaké chatrči ze dřeva," varuje před možným výkladem Jana Králová, pracující pro sociální poradnu.

Naopak pokud bude kritériem pouze "snížení dosavadního standardu", měli by na některé sociální dávky nárok i lidé, kteří bydlí v luxusním domě nebo mají dvě auta. Prakticky by se tak nic nezměnilo, pokud by stát současně nedefinoval nějaký odpovídající standard nebo základní minimum.

Králová také upozorňuje, že například podpora v nezaměstnanosti má v ideálním případě sloužit právě k tomu, aby uchazeč o práci nemusel hned prodávat dům či byt nebo třeba odhlašovat děti z jazykové školy, pokud zůstane bez práce jen třeba pět měsíců.

Posouzení, kdo se bez dávky obejde a kdo nikoliv, by přitom v praxi zřejmě záviselo na řadovém úředníkovi. Kdo nebude souhlasit, musel by se obrátit na soud. Přinejmenším pár měsíců či spíše let pak potrvá, než soudy vytvoří nějaká vzorová rozhodnutí (judikáty).

"Chystané čestné prohlášení postihne spíše zodpovědnější a poctivější příjemce, kteří by se začali bát možných komplikací. Naopak ti, kdo sociální dávky skutečně zneužívají, nebudou mít zábrany podepsat cokoliv," domnívá se stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Hotovo, stát od ledna škrtá ve stavebním spoření
Odškrtáno: Vláda zvyšuje daně. A omezí podpory
Povodňová daň ve vládě prošla, nižší sleva na dítě ne

 

Právě se děje

Další zprávy