Jak rozmnožit úspory? Vyzkoušeli jsme novou službu

Petr Kučera Petr Kučera
21. 9. 2010 17:20
Ambiciózní projekt bankbook.cz má vedle výhod i pár nedostatků

Praha - Hledáte nejlepší spořicí účet nebo termínovaný vklad pro vaše úspory, ale nechce se vám zdlouhavě porovnávat nabídky různých bank a záložen? Pomoc vám nabízí nový projekt bankbook.cz, který jeho tvůrci představili na středeční tiskové konferenci.

Projekt, označovaný jako online aukce bank, slibuje najít nejlepší zhodnocení vkladu, tedy výhodnou úrokovou sazbu a minimální poplatky. Má přitom jít o "nadstandardní úroky šité na míru" - tedy individuální nabídky, nikoliv pouhé porovnání úrokových lístků.

Bankbook.cz provozuje společnost Sardis, za níž stojí především Michael Christensen a Petr Kursa. Oba mají mnohaleté zkušenosti z finančního sektoru. Připomínají, že čeští klienti jsou zatím velice konzervativní, protože přes 600 miliard korun mají uloženo na běžných, prakticky neúročených účtech.

Samotná služba je zdarma a zájemce nijak nezavazuje ke skutečnému využití některé z nabídek.

Zatím jen zlomek trhu

Omezením je zatím malý počet spolupracujících bank a družstevních záložen. Patří mezi ně Axa Bank, ING, Evropsko-ruská banka, J&T Banka, Artesa Spořitelní družstvo a záložna Creditas. Přestože reprezentují jen zlomek trhu, přinejmenším dvě ze zúčastěných bank (Axa a ING) nabízejí u spořicích účtů nadprůměrné zhodnocení.

"Další partneři budou brzy následovat, ale do definitivního podpisu smlouvy nechceme zveřejňovat podrobnosti," říká Kursa.

Reakce některých velkých bank, oslovených online deníkem Aktuálně.cz, ale zatím o brzké spolupráci nesvědčí. "O existenci bankbook.cz víme, žádná jednání ale zatím neproběhla," odpověděla za ČSOB a Poštovní spořitelnu mluvčí Denisa Salátková.

"Zatím jsme nebyli s nabídkou účasti na tomto projektu osloveni," reagovala také Vendula Voláková z oddělení komunikace České spořitelny. "Jakmile dostaneme podrobnější informace, můžeme o spolupráci uvažovat," dodává.

"Nedomníváme se, že by v současné fázi a stavu měl tento projekt pro nás nějakou významnou akviziční hodnotu," říká například mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. "V tuto chvíli o partnerství neuvažujeme," říká také mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Vyzkoušeli jsme

Novou službu jsme vyzkoušeli jako běžní klienti (fyzické osoby), kteří hledají nejlepší spořicí účet pro 50 nebo 100 tisíc korun.

Na začátku nás překvapila poměrně zdlouhavá registrace. Zájemce o registraci (jinak nelze nabídku získat) musí vedle e-mailu vyplnit také svou adresu a telefonní číslo. Mezi povinné položky patří například název státu, přičemž Česká republika není nastavena jako výchozí a je tedy nutné "rolovat" seznamem všech zemí. 

Konkrétní nabídky jsme pak získali za dvě hodiny, což je předem avizovaná doba trvání aukce.

Podle očekávání vyšla nejlépe nabídka Axa Bank s úrokem 2,50 procenta a ING s úrokem 2,0 procenta, obojí bez dalších poplatků. V obou případech (spořicí účet pro 50 i 100 tisíc korun) však šlo o standardní "ceníkové" sazby, nic nadstandardního. Nicméně pro zájemce, který dění na trhu příliš nesleduje, může jít o cennou informaci a úsporu času. Zvláště když úročení patří k těm nejlepším na trhu.

Překvapivě se však zobrazily i nabídky GE Money Bank (2,0 %), mBank (0,50 %) a Raiffeisenbank (0,40 %) s poznámkou, že nejde o partnery bankbook.cz. Oproti partnerským bankám si však zájemce nemohl kliknout na podrobnosti.

Nabídky jiných bank přitom chyběly, přestože jsou výhodnější - například záložna Unibon (2,6 %), ČSOB a Poštovní spořitelna (1,8 %) či Fio (1,6 %). Nepřesné byly i samotné údaje o GE Money Bank (spořicí účet v rámci běžného teď nabízí úrok 2,5 %) či mBank (aktuální "akční nabídka" umožňuje za jistých podmínek úrok 2,0 %).

Nová služba tedy nabízí úsporu času pro zájemce o nadpůrměrné zhodnocení úspor. Doporučí jim účty, které - alespoň nyní - skutečně patří k nejlepším na trhu. Kdo by ale hledal porovnání všech dostupných nabídek a zobrazení těch skutečně nejlepších, bude zatím zklamán.

 

Právě se děje

Další zprávy