mBank: Kdo si uloží příliš peněz, dostane horší úrok

Petr Kučera Petr Kučera
15. 9. 2010 9:55
Banka mění pravidla pro spořicí účty. Teď jsou komplikovanější

Praha - Od středy 15. září změnila mBank úrokové sazby pro spořicí účty. Tak jako u jiných bank jdou úroky opět dolů. mBank se však od konkurence liší nejen podprůměrnými sazbami, ale tentokrát i komplikovanými podmínkami.

Banka sice na svém webu v úterý po 17. hodině zveřejnila oznámení o změně sazeb, na podrobnosti si klienti museli počkat až do středy dopoledne, kdy už nová pravidla platila.

Úroková sazba na spořicím účtu eMax, kdysi jedničky na trhu, klesá z dosavadních 0,65 % na 0,40 %. Podnikatelské účty mBusiness eMax jsou nově úročeny 1,00 % místo 1,30 %.

Plaťte kartou a dostanete víc

Komplikovanější je změna u spořicího účtu eMax Plus. Dosud byl kreditní denní zůstatek do 600 tisíc korun úročen 0,75 procenty, částka nad 600 tisíc pak 1,30 procenty.

mBank od středy toto pásmové úročení zrušila a na uložené peníze uplatní jednotnou úrokovou sazbu 0,50 procenta. Klientům nicméně nabízí "akční nabídku", díky níž mohou získat úrok 2,00 % místo 0,50 %.

Vyšší sazbu ale získá jen ten, kdo splní několik podmínek. Především je nutné zaplatit platební kartou - vydanou k účtům od mBank - alespoň 4000 korun v předchozím kalendářním měsíci.

Klienti se však podmínky "akční nabídky" dozvěděli teprve uprostřed září, takže svou útratu platební kartou za srpen už nemohou zpětně ovlivnit. Řadě z nich tak úrok na spořicím účtu klesne na 0,50 % a akční nabídku tak prakticky mohou využít až od října.

Ojedinělou podmínkou na českém trhu je pak nutnost aktivovat si akční úročení v internetovém bankovnictví nebo přes telefon.

Pozor na překročení limitu

Nabídka vyššího 2% úroku se však týká jen vkladů do 100 tisíc korun (včetně). Dosáhnou na něj jen ti, kdo nemají uloženo více než tuto částku.

Jinými slovy: Úrok 2 % se bude týkat jen vkladů nepřesahujících 100 tisíc. Kdo bude mít v daném měsíci na účtu byť jen o korunu více, spadne mu sazba automaticky na 0,5 %.

Většina jiných bank - ne všechny - přitom při podobném typu úročení uplatňuje pravidlo, že odlišná sazba se vztahuje vždy jen na příslušnou část vkladu (v tomto případě by se tedy část vkladu do 100 tisíc úročila do 2 % a částka nad tento limit jen 0,5 %).

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
mBank ustoupila klientům, odkládá start nových poplatků
Soud nařídil exekuci na mBank. Dluh už prý zaplatila
mBank prohrála soud, nesmí blokovat sporné platby

I přes změny v posledních měsících nicméně mBank patří ke dvěma nejlevnějším bankám na českém trhu. Nedávno získala konkurenci v podobě Fio banky, která navazuje na činnost stejnojmenné záložny. mBank i Fio nabízejí prakticky nulové poplatky a podle nejrůznějších žebříčků jsou s odstupem nejlevnější na trhu.

Řada klientů však nyní vyčítá mBank především výrazné zhoršení komunikace, dříve ojedinělé svou otevřeností. Už vloni například schovala oznámení o změně sazeb (respektive o potřebě založit si nový účet eMax Plus) až do devátého odstavce mailu o "novém produktu" (podrobněji zde). Banka zaujala také ignorováním soudního sporu s klientem, který skončil až dočasným zablokováním majetku.

 

Právě se děje

Další zprávy