John couvl, za datovou schránku mají platit jen úřady

Petr Kučera Petr Kučera
13. 9. 2010 13:20
Ministerstvo ustoupilo od návrhu, aby za datové zprávy platili i občané a firmy

Praha - Ministerstvo vnitra ustoupilo od návrhu, aby všichni uživatelé datových schránek nově platili příspěvek za odeslání zprávy. V materiálu, který nyní poslalo do vlády, už navrhuje zpoplatnit zprávy jen pro takzvané orgány veřejné moci, nikoliv pro běžné občany či firmy.

Odesílání zpráv je dosud plně hrazeno ze státního rozpočtu. Nový ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) v srpnu navrhl, aby se na nákladech nově podílel každý odesílatel, a to už od ledna 2011.

Záměr ministerstva však v připomínkovém řízení kritizovala nejen Hospodářská komora a další zástupci podnikatelů, ale také většina ministerstev a krajských úřadů. "Stát nás nejdříve přinutil používat datové schránky, a teď je zpoplatní," odmítal Johnův nápad například šéf Asociace malých a středních podniků Břetislav Ošťádal.

V pozměněné verzi nyní ministerstvo vnitra navrhuje, aby příspěvek platily jen orgány veřejné moci. Kromě státních úřadů a samosprávy jde například také o soudy, policii, exekutory nebo notáře. Ministerstvo navrhuje, že by žádný z těchto orgánů nemohl být od nové povinnosti osvobozen.

Pro běžné občany, podnikající fyzické osoby i obchodní společnosti má odesílání nadále zůstat zdarma, pokud jde o zprávu určenou orgánům veřejné moci. Naopak odesílání zpráv mezi občany nebo firmami navzájem je zpoplatněno už nyní.

Konkrétní výši příspěvku má stanovit vláda, vycházela by přitom "z ekonomicky oprávněných nákladů provozovatele informačního systému datových schránek".

Stát dosud platí České poště zhruba 15 korun (bez DPH) za každou zprávu odeslanou orgánem veřejné moci. Od roku 2011, kdy bude dosaženo hranice 33 milionu odeslaných zpráv, by tento poplatek měl klesnout na 13,36 koruny bez DPH. Kromě toho platí paušálně provoz systému.

Ministerstvo vnitra zdůrazňuje, že i částka kolem 15 korun - pokud by ji od ledna nově museli platit odesílatelé - je výrazně nižší než cena doporučeného dopisu, za kterou orgány veřejné moci platí mezi 30 až 32 korunami. Uznává nicméně, že část korespondence tvoří obyčejné zásilky za 10 korun.

Prostřednictvím datových schránek musejí orgány veřejné moci povinně doručovat své písemnosti od listopadu 2009.

Ministerstvo vnitra očekává, že například jen od exekutorů získá díky zpoplatnění datových zpráv přes 130 milionů korun. "Tyto peníze ovšem půjdou z kapes již zadlužených občanů. Zpoplatnění zpráv totiž povede k dalšímu zvyšování nákladů na exekuční řízení," varuje přerovský exekutor Tomáš Vrána. 

 

Právě se děje

Další zprávy