Polovina lidí si nespoří na stáří. Často nemají peníze

Petr Kučera Petr Kučera
2. 9. 2010 14:15
Průzkum: Lidé spoří 806 korun měsíčně, měli by spořit 2500 Kč
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Téměř polovina občanů České republiky si zatím vůbec nespoří na stáří nad rámec povinných odvodů státu na důchodové pojištění. Ukázal to průzkum, který letos v létě provedla agentura Factum Invenio pro ČSOB.

Nějakou formou si na stáří spoří 52 procent obyvatel. Dalších 22 procent si nespoří proto, že nemá peníze. Dalších 14 procent lidí si údajně spoří na jiné věci. Sedm procent obyvatel uvedlo, že si chce peníze užívat právě teď (pochopitelně jde hlavně o skupinu do 30 let věku). Zbývajících pět procent nepovažuje spoření na stáří za nutné.

O tom, že by je měl ve stáří finančně zabezpečit stát, je přesvědčeno 55 procent české populace. Třetina (31 %) lidí si uvědomuje, že zachování životní úrovně ve stáří záleží jen na nich samotných.

Tři čtvrtiny dotázaných považují za vhodný způsob spoření na stáří penzijní připojištění, dvě pětiny lidí pak považuje za vhodné životní pojištění.

Spořte si kolem 2500 korun měsíčně

Jako sumu, se kterou by v důchodovém věku vystačili, lidé nejčastěji v průzkumu uváděli 15 až 20 tisíc korun měsíčně. "Současná průměrná penze ze státního systému přitom činí 10 065 korun," připomíná Petr Hutla, člen představenstva ČSOB.

Podle průzkumu si ale lidé v průměru střádají na penzi jen 806 Kč měsíčně, což jim po nástupu do důchodu zajistí 2 727 korun měsíčně, pokud se jednalo penzijní připojištění. "K dosažení celkové penze 17 500 korun by člověk musel pravidelně střádat 2 457 korun měsíčně," varuje Hutla.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Politici: Kdo si dobře vychová děti, získá vyšší důchod
Nové důchody: zdraží potraviny a ženy přijdou o výhody
Vláda schválila svůj program. Tyto škrty vás čekají

Mimochodem zhruba stejnou částku doporučují ukládat pro změnu zástupci pojišťoven. "Na životní pojištění by mělo jít deset procent příjmů. Muž ve věku 30 let s měsíčním příjmem 25 tisíc korun by měl platit 2500 korun měsíčně, aby si on nebo jeho rodina zachovali životní standard v případě smrti, trvalých následků nebo závažných onemocnění," říká šéf České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. Skutečnost je zatím mnohem nižší.

Čím starší, tím víc spoří

Průzkum potvrdil, že více si na penzi spoří lidé těsně před důchodovým věkem. V kategorii 51-60 let si peníze na stáří dává nějakým způsobem stranou (nemusí jít nutně o penzijní připojištění nebo životní pojištění) téměř 70 procent lidí.

V kategorii 31-50 let jde o 58 procent a ve skupině 18-30 let jenom o 29 procent. O trochu více si přitom na stáří spoří obyvatelé obcí a měst do 100 tisíc obyvatel než větších měst.

 

Právě se děje

Další zprávy