Nová banka: Bez poplatků a ryze česká. Má už 57 poboček

Petr Kučera Petr Kučera
1. 9. 2010 21:00
Vznikla další konkurence pro klasické banky i nízkonákladovou mBank

Praha - Na český trh dnes "naostro" vstupuje nová Fio banka, která získala licenci od ČNB na začátku května. V České republice i na Slovensku nabídne běžné účty bez poplatků, platební styk, vkladové účty a úvěry. Naváže na sedmnáctileté působení stejnojmenné družstevní záložny a burzovní společnosti.

Fio se i jako banka chce rozvíjet pozvolna, neplánuje skokovou expanzi. Klienty bude lákat hlavně na dosavadní produkty záložny a burzovní společnosti - bezplatný běžný účet nabízí nejen pro občany, ale také pro podnikatele a firmy.

Poplatek platí klienti jen za výběry z bankomatu - v síti partnerské ČSOB přijde na šest korun, v ostatních bankomatech na třicet. "Nyní zvažujeme další postup v oblasti platebních karet. Případná změna ale v žádném případě nepřinese zdražení pro klienty," ujišťuje mluvčí Fio banky Ján Franek.

Ze záložny je banka

Od přeměny dosavadní záložny Fio na banku si její vlastníci slibují mimo jiné větší důvěru nových klientů, které mohlo odrazovat dosavadní zařazení mezi kampeličky. Ochrana vkladů je přitom u záložen stejná jako u bank.

Fio už nyní provozuje síť 57 poboček, které získalo i díky odkoupení 100% podílu společnosti RM-Systém v roce 2006.

Banka má hned na začátku k dispozici zhruba 60 tisíc potenciálních klientů z řad dosavadních zákazníků skupiny, sama záložna jich měla zhruba polovinu.

Čtěte také
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Čtěte také

Podobně jako dosud se Fio chce i dál zaměřovat hlavně na "internetové klienty", nabízí ale i služby pro zájemce na pobočkách, byť jde spíše o skromnější obchodní místa než klasické "mramorem obložené" bankovní domy.

"Rozvoj poboček i počtu zaměstnanců bude pozvolný, ne skokový," říká ředitel banky Jan Sochor. Tak jako dosud chce Fio i jako banka mít "přiměřený zisk" a neocitnout se kvůli masivním investicím ve ztrátě.

Pro dosavadní klienty záložny se nic zásadního nemění, tedy ani číslo účtu. Dostanou zpět i korunový vstupní poplatek, který jako členové družstevní záložny museli zaplatit.

mBank už není jediná

Kromě klasických finančních ústavů se tak Fio banka stane konkurencí hlavně pro mBank, která letos v létě mírně ustoupila ze slibu zůstat bezpoplatkovou (podrobněji v tomto článku).

"Konkurenční výhodou jsou také výrazně nižší poplatky za mezinárodní platby," říká Sochor. Platební styk mezi Českem a Slovenskem je zcela bez poplatků.

Za výhodou považuje Sochor i fakt, že Fio bude jedinou ryze českou bankou na trhu. Vlastní ji dvě fyzické osoby, Petr Marsa a Romuald Kopún. To má bance - spolu s pouze pozvolným rozvojem - mimo jiné umožnit flexibilitu, tedy možnost reagovat na vývoj na trhu i jednotlivé obchodní případy pružněji než je obvyklé u větších institucí.

Českého majitele má fakticky také PPF banka, je ale ovládaná přes společnost registrovanou v Nizozemsku.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
mBank ustoupila klientům, odkládá start nových poplatků
Nová internetová banka od Raiffeisen se jmenuje Zuno
Banky bez poplatků? Zapomeňte. Končí další účet zdarma

Boom bezplatných účtů se nekoná

Letos v létě řada bank své služby spíše zdražila než zlevnila. Větší změny sazebníku připravily Česká spořitelna (podrobněji zde), Raiffeisenbank a Volksbank, menší pak ČSOB, GE Money Bank, mBank a Poštovní spořitelna.

V srpnu skončila možnost založit si bezplatný běžný účet u Volksbank, která své Aktiv konto nabízí v síti obchodů Kaufland. Od 9. srpna už přijde vedení konta na devět korun měsíčně - tedy stále výrazně pod průměrem trhu. Pro klienty, kteří si jej založili dříve, má zůstat zdarma.

Málo známou alternativou je Osobní účet Zadarmo od Poštovní spořitelny. Banka jej dosud nijak nepropaguje, od září navíc ztíží možnost jeho založení. Zájemci o něj budou moci požádat jen ve finančních centrech Poštovní spořitelny.

Podle hodnocení odborného serveru BankovniPoplatky.com měla nejnižší poplatky v letošním druhém čtvrtletí mBank, následovaná Volksbank, Poštovní spořitelnou a Raiffeisenbank. Fio ještě nebyla do přehledu zařazena. Na opačném konci poplatkového žebříčku skončila Citibank. Jen o něco lépe dopadla předposlední Česká spořitelna.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Štvou vás bankovní poplatky? U této čtyřky ušetříte
Vadí vám zdražování? Banky mlží, potrestáte je snadno
Banky zdražují. Jak se můžete bránit? Expert odpovídal

 

Právě se děje

Další zprávy