Změny od září: Konec žárovek, dražší pošta a MHD jinak

Petr Kučera Petr Kučera
1. 9. 2010 6:45
Novinky čekají také na klienty bank, televizní diváky a cestující do USA
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Žákům základních a středních škol začíná nový školní rok. Září ale přináší i další změny, byť nejsou tak výrazné jako v předchozích letech (i díky absenci silné sněmovny, která by o nich v posledních měsících rozhodla). Přinášíme přehled těch významnějších.

Běžné dopisy do zahraničí zdraží

Více slev než zdražení. To podle České pošty přináší nový ceník mezinárodních zásilek, platný od 1. září. Nejčastěji posílané dopisy do 100 gramů ale zdraží až o pětikorunu.

Obyčejná zásilka do 20 gramů zdraží o tři koruny (do evropských zemí ze 17 na 20 korun, do mimoevropských z 18 na 21 korun při využití prioritní kategorie). Zásilky těžší než 250 gramů naopak zlevní. A to výrazněji, než poroste cena lehčích psaní. Podobně se změní cena také u doporučených zásilek a cenných psaní do zahraničí. Podrobnosti jsme přinesli v tomto článku.

"Důvodem je změna nákladů, které České poště účtují zahraniční poštovní operátoři. Jde v podstatě o narovnání cen, které vychází ze vzájemných mezinárodních dohod světových pošt o tarifech pro příchozí a odchozí zásilky," říká mluvčí pošty Marta Selicharová.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Běžné dopisy do ciziny zdraží. Objemnější zlevní
Pošta se mění, balík dodá i večer, ne když jste v práci

Konec klasických žárovek

Od 1. září nesmí být na český trh uváděny žárovky s výkonem 75 wattů a vyšším. Začíná tak druhá fáze unijního tažení za úspornější svítidla. Už před rokem zakázala Evropská komise v celé unii uvádět na trh žárovky s příkonem vyšším než 100 W.

Prodejci, distributoři a dovozci nicméně mohou i po tomto datu doprodávat zásoby ze skladů.

Příští rok pak musí výrobci zastavit produkci 60 wattových žárovek, v roce 2012 se už v unii nebudou vyrábět klasické žárovky s výkonem 40 wattů.

Evropská komise proti nim kvůli jejich neefektivnosti. Na světlo totiž využijí pouze pět procent příkonu, úspornější žárovky přitom využívají na světlo asi 25 procent příkonu.

Přestože jsou úsporné zářivky dražší, rodinám by se měly peníze poměrně rychle vrátit. Unijní zákaz má ale i mnoho kritiků. Vadí jim absence volby i některé vlastnosti úsporných zářivek.

Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters
Čtěte podrobněji:
Velký úsporný den přichází, žárovka vám ušetří 3000 Kč
Konec pro klasické žárovky. Začíná platit zákaz EU

Změny v hromadné dopravě

Se začátkem školního roku končí také řada prázdninových omezení v hromadné dopravě. Zejména městská doprava a meziměstské autobusy tak budou jezdit častěji než v předchozích dvou měsících.

V Praze se od první noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli prodlouží provoz metra přibližně o hodinu. Rozšíření bude platit každý týden v dané dva dny, kdy je noční provoz nejzatíženější. Na nové spoje budou navazovat i denní tramvajové linky a většina autobusů. Noční linky se naopak o hodinu posunou.

Po rekonstrukci se otevírají tramvajové úseky mezi stanicemi Anděl a Vozovna Motol a mezi Špejcharem a Vítězným náměstím. Do druhé půlky září má trvat výluka mezi Motolem a Sídlištěm Řepy. Rekonstrukce uzavře do 10. října provoz mezi stanicemi Albertov a Moráň. Přeruší se i provoz v úseku mezi Prašným mostem a křižovatkou ulic Milady Horákové a U Brusnice. Více o novinkách v pražské MHD čtěte zde.

Žáci a takzvaní junioři (do 19 let) od září nemohou používat klasické předplacené kupony, povinně už musí používat Opencard. Kdo ji dosud nemá, může (současně s běžnou žádostí o kartu) požádat o překlenovací třicetidenní jízdenku nebo si připlatí za expresní vydání karty.

Pražské tramvaje
Pražské tramvaje | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte podrobněji:
Novinky v pražské MHD: Metro jede déle, uzavírky končí
Studie: Praha má nejlepší MHD ve střední Evropě

Největší změnou za posledních dvacet let prošla už na začátku týdne doprava v Plzni. Začaly jezdit nové trolejbusové linky na Borská pole a změnila se trasa řady trolejbusů i autobusů. Příjemnou novinkou má být zavedení taktových jízdních řádů (snadněji zapamatovatelné odjezdy) a možnost koupit si jízdenku přes SMS.

V Brně se na svou původní trať vrátí většina tramvajových linek. Po celé letní prázdniny nejezdily na jednom z nejdůležitějších přestupních uzlů ve městě - křižovatce Česká a Joštova. Převážná část rekonstrukce je však již dokončena. Více se o změnách v Plzni, Brně a Ostravě dočtete zde.

Cestující Českých drah se od 20. září dočkají odškodnění za zpoždění a nepohodlí při cestě vlakem v rámci České republiky. Mezi novinky patří i náhrada za nefungující topení nebo klimatizaci. Nabídka však má řadu omezení - vztahuje se jen na vlaky vyšší kvality a na jízdenky za nejméně 300 korun. Podrobnosti jsme psali na tomto místě.

Pražské tramvaje
Pražské tramvaje | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte podrobněji:
MHD: Velké změny čekají Plzeň, Brnu se uleví od výluk
Konečně: Při zpoždění vlaku dostanete odškodné

Konec analogové a začátek digitální televize

Na konci srpna skončilo analogové televizní vysílání v Ústeckém kraji, konkrétně z velkých vysílačů Ústí nad Labem-Buková hora a Chomutov-Jedlová hora. Analogový signál budou šířit už jen malé dokrývače na Děčínsku a Lužických horách, a to kvůli nedávným povodním.

Současně došlo k přeladění kanálu digitálního multiplexu na vysílačích Cheb - Zelená Hora a Jáchymov - Klínovec z dočasného 66. na finální 35. kanál.

Na konci září pak skončí analogový signál z vysílačů Brno - Barvičova a Brno - Hády.

Od konce srpna - o dva měsíce dříve oproti původnímu plánu - fungují i digitální vysílače velkého výkonu Zlín - Tlustá hora a Valašské Klobouky - Ploštiny. Na více programů se mohou těšit také obyvatelé východních Čech, přijímající digitální signál z trutnovské Černé hory.

Podrobnosti o digitalizaci jsou k dispozici na webových stránkách www.digitalne.tv a na bezplatné infolince 800 90 60 30.

Bankovní poplatky a hypotéky

Na klienty tuzemských bank čekají příjemné i nepříjemné novinky. Tou příjemnější je další zlevnění úrokových sazeb hypoték. Nejnověji s ním přišly Komerční banka, UniCredit Bank a LBBW. Nejnižší sazba začíná už na třech procentech (podrobnosti najdete zde).

V září naostro vstupuje na trh Fio banka, navazující na dosavadní činnost stejnojmenné družstevní záložny. Lákat bude hlavně na běžný účet zdarma (s výjimkou výběru z bankomatů).

Zájem o bezpoplatkovou alternativu by mohl vzrůst hlavně díky zdražování mnoha dalších bank. Od září zvyšuje řadu poplatků i Česká spořitelna. Zdraží platební příkazy, výběr z bankomatu kreditní kartou nebo využití služby cashback, tedy výběr peněz u pokladny obchodníka při placení zboží kartou. Jiné poplatky naopak banka ruší či snižuje. Podrobný přehled jsme přinesli v tomto článku.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Spořitelna zvyšuje poplatky. Zdraží platby i bankomaty
Banky jenom strašily, hypotéky dál zlevňují. Až na 3 %

Dražší cesta do USA

Od 8. září si připlatí zájemci o návštěvu Spojených států amerických. Dosud bezplatná registrace do elektronického systému cestovní autorizace (ESTA), který je povinnou součástí cesty pro všechny české turisty, nově přijde na čtyři dolary. Dalších deset zaplatí zájemce poté, co bude žádost schválena.

Důvodem pro zpoplatnění vstupu do země je podle amerických úřadů pokrytí administrativních nákladů na správu systému. Vybrané peníze chtějí použít paradoxně také na podporu cestovního ruchu, tedy na zvýšení zájmu zahraničních turistů o cesty do USA. Podrobnosti najdete v tomto článku.

Takhle vypadá nejnovější typ takzvané datové stránky. Jde o kartu, všitou v klasické pasové "knížce". Součástí karty je i čip s digitální fotografií.
Takhle vypadá nejnovější typ takzvané datové stránky. Jde o kartu, všitou v klasické pasové "knížce". Součástí karty je i čip s digitální fotografií. | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Chcete do USA? Připravte si 14 dolarů navíc
Děti si už do pasu nezapíšete, dostanou také občanky

Zákaz kouření v Řecku

V Řecku začne od 1. září platit úplný zákaz kouření ve všech uzavřených veřejných prostorách. Dosavadní mírnější formu omezení totiž kuřáci porušovali. V zemi, kde kouří téměř polovina dospělé populace, bude zároveň zakázána jakákoliv forma reklamy na tabák.

Nálepka kouření zakázáno
Nálepka kouření zakázáno | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zákaz kouření je opět na stole. Uspěje v nové sněmovně?
Bavorsko schválilo totální zákaz kouření v restauracích

Úplný zákaz kouření ve veřejných prostorách tak platí ve Velké Británii, Francii, Irsku, na Islandu a Kypru, v Litvě, Lotyšsku, Makedonii, Nizozemsku, Norku, Řecku, Turecku a Vatikánu. V řadě dalších evropských zemí včetně Česka a Slovenska pak existují ze zákazu různé výjimky.

 

Právě se děje

Další zprávy