Za rozvod i spory o peníze si připlatíte. Soudy zdraží

Petr Kučera Petr Kučera
27. 8. 2010 19:05
Potvrzeno: Soudní poplatky stoupnou o třetinu až polovinu

Praha - Soudní poplatky zdraží. Jako součást plánu na reformu justice a úspory v rezortu to dnes oficiálně oznámil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Informaci o chystaném zdražení přinesl online deník Aktuálně.cz už před měsícem.

"Celkově stoupnou poplatky v průměru o třetinu až polovinu," říká ministr. Připomíná, že v posledních deseti letech se neměnily.

Více než dosud zaplatí například lidé, kteří se soudí o peníze. Na kolik se poplatek zvedne, ministr zatím neupřesnil. Dosud to jsou čtyři procenta ze sporné částky.

"V Polsku je to pět a na Slovensku šest procent," připomíná Pospíšil. Minimální sazba poplatku se zvedne z dosavadních 600 na 1000 korun.

Zdraží také paušálně stanovené poplatky, například u rozvodu.

Příjemnou změnou pro podnikatele má být zpoplatnění návrhů na insolvenční řízení, které má zamezit takzvaným šikanózním návrhům. "Poplatek bude sloužit jako jistina pro případnou náhradu škody, pokud by se návrh ukázal jako bezdůvodný," vysvětluje ministr.

Dojde také k omezení případů, na něž se vztahuje osvobození od poplatků. "Dál ale zůstane zachována tato možnost pro sociálně slabé občany," slibuje Pospíšil. A i nadále má samozřejmě platit zásada, že strana, která ve sporu uspěje, má nárok na úhradu nákladů řízení - včetně poplatků - od poražené strany.

Zdražení, nebo jen dorovnání inflace?

Ministr tak s určitými úpravami převezme návrh své předchůdkyně Daniely Kovářové. Ta při neúspěšném prosazování návrhu ještě ve Fischerově vládě argumentovala, že většinou nepůjde o zdražení, ale jen o dorovnání úměrné inflaci za posledních deset let.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zdraží rozvod i stavební povolení, naplánovali ministři
Nebojte se soudit o výpověď. Dvě třetiny lidí vyhrávají
I šéf má právo na soukromí. Jeho podpis bude tajný

Ve vztahu k průměrné hrubé mzdě totiž soudní poplatky od roku 2001 postupně klesaly, Kovářová je tedy chtěla přinejmenším vrátit na úroveň odpovídající situaci před deseti lety. "Soudy mají stále vyšší výdaje například za poštovné, energie, spotřební předměty i mzdy, aniž by se to v předchozím desetiletí projevilo na poplatcích," zdůrazňovala.

Nová struktura poplatků má také odpovídat rostoucí náročnosti některých typů případů či sporů. Například zápisy akciových společností do obchodního rejstříku tak budou zřejmě dražší než u společností s ručením omezeným. A například řízení o majetkové vypořádání při rozvodu manželství bývají složitější než dříve.

Za povinné advokáty zaplatíme o pětinu méně

Součástí úsporných opatření je také snížení advokátního tarifu při obhajobě ex offo. "Částka za každý úkon advokáta bude snížena o dvacet procent. Jde o dočasné opatření v důsledků finanční krize plánované na dobu jednoho roku," vysvětluje Pospíšil.

"Výhledově připravujeme reformu odměňování advokátů zavedením paušalizace," dodává.

Obhájce ex offo přiděluje soud obviněnému v zákonem stanovených případech (typicky při obvinění z těžších trestných činů), pokud si advokáta sám nezvolí. Jestliže pak obviněný není uznán vinným, platí náklady stát, v opačném případě je pak vymáhá po odsouzeném.

 

Právě se děje

Další zprávy