Soud nařídil exekuci na mBank. Dluh už prý zaplatila

Petr Kučera Petr Kučera
13. 8. 2010 14:40
Kvůli dluhu 2000 Kč zakázal soud bance nakládat s majetkem
Foto: Aktuálně.cz

Zprávu jsme aktualizovali o dnešní vyjádření mBank.

Praha - Na internetovou mBank byla nařízena exekuce kvůli nezaplacenému dluhu ve výši pouhých dva tisíce korun. Podle usnesení soudu, který má online deník Aktuálně.cz k dispozici, nesmí banka - respektive její vlastník, polská BRE Bank - nakládat se svým majetkem kromě běžné obchodní a provozní činnosti.

Podle pátečního vyjádření mluvčího mBank Mateje Kubince už banka dlužnou částku zaplatila a považuje tak věc za uzavřenou. Zákaz nakládání s majetkem by tedy měl být brzy zrušen a exekuční řízení skončit.

Exekuci nařídil Obvodní soud pro Prahu 2 v důsledku sporu o blokování sporných plateb kartou, který banka letos na jaře prohrála s klientem (podrobněji v tomto článku). Banka tehdy na výzvy soudu k vyjádření žalobce vůbec nereagovala a spor prohrála prakticky tím, že se nebránila a neposkytla soudu žádné protiargumenty ke klientovu tvrzení.

Soud už na jaře rozhodl, že banka musí klientovi zaplatit soudní náklady ve výši 2000 korun plus úroky. Protože se mBank klientovi neozvala ani poté a peníze mu neposlala, podal návrh na exekuci. "Spíše než ty dva tisíce mne štve to, že banka ignoruje pravomocný rozsudek, místo aby uznala chybu a zaplatila," vysvětluje klient, jehož identitu redakce zná, ale nepřál si ji zveřejnit.

mBank podniká v Česku pouze jako organizační složka polské BRE Bank, formálně tedy nařízení exekuce a zákaz nakládání s majetkem směřuje proti této mateřské společnosti.

Dluh se prodraží o exekutora

Podle neoficiálních informací ze soudu obdržela mBank rozhodnutí během středy nebo čtvrtka prostřednictvím datové schránky. Nyní běží patnáctidenní lhůta pro možné odvolání proti exekuci, které však nemá odkladný účinek. Banka by v něm navíc musela vysvětlit, proč pravomocné rozhodnutí soudu (o zaplacení dluhu) zatím nenaplnila.

Soud pověřil výkonem exekuce Janu Tvrdkovou, shodou okolností prezidentku Exekutorské komory. "Kvůli pouhým dvěma tisícům zatím rozhodně nebudeme zabavovat nemovitosti banky," odpověděla na dotaz online deníku Aktuálně.cz.

Bance tak zřejmě nehrozí podobné drama jako České televizi, které jiný exekutor na jaře zablokoval pražské budovy a pozemky kvůli celkovému dluhu ve výši zhruba 13 tisíc.

Exekutorka zatím zaslala mBank výzvu, aby do 15 dnů dluh klientovi zaplatila. Banka musí zaplatit také náklady exekuce včetně dalších výdajů klienta. Pokud tak učiní, bude blokace majetku zrušena. Pokud ne, dojde na samotnou exekuci, tedy zabavení odpovídajícího majetku.

Mluvčí mBank Matej Kubinec ve čtvrtek večer zatím neměl k dispozici žádné podrobnosti. Banka se k případu vyjádřila v pátek po poledni. "mBank vždy reaguje rychle a striktně respektuje právo a rozhodnutí soudu," tvrdí mluvčí.

Spor o blokace sporných plateb

Obvodní soud pro Prahu 2 letos na jaře rozhodl, že mBank nesmí při neautorizované platbě kartou na internetu zadržovat peníze až do vyřízení reklamace, ale musí je okamžitě vrátit na klientův účet (a strhnout si je až po případné neoprávněné reklamaci). Zrušil také příslušnou část obchodních podmínek (jako součást smlouvy s klientem).

Banka se tehdy u soudu vůbec nebránila ani se proti rozhodnutí neodvolala. "O zrušení části obchodních podmínek může rozhodnout pouze ČNB jako státní orgán vykonávající bankovní dohled. Možnost odvolání jsme u soudu jsme nevyužili proto, že nás zajímal názor nestranného orgánu," sdělil v červnu online deníku Aktuálně.cz mluvčí mBank Matej Kubinec.

Česká národní banka však na dotaz Aktuálně.cz sdělila, že znění obchodních podmínek komerčních bank neschvaluje a nemůže je ani zrušit. "K rozhodnutím soudních orgánů se nevyjadřujeme," dodal Pavel Zúbek z odboru komunikace ČNB. Nicméně naznačil, že pokud mBank považovala tvrzení žalobce nebo rozhodnutí soudu za nesprávné či nezákonné, mohla využít prostředků občanského soudního řízení - tedy bránit se během sporu nebo následně podat odvolání.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
mBank prohrála soud, nesmí blokovat sporné platby
mBank ustoupila klientům, odkládá start nových poplatků
 

Právě se děje

Další zprávy