mBank ustoupila klientům, odkládá start nových poplatků

Petr Kučera Petr Kučera
2. 8. 2010 11:15
Limit pro bezplatné odchozí platby začne platit až od října

Praha - Ještě přinejmenším dva měsíce zůstanou platební příkazy v rámci bezplatného účtu mKonto skutečně zadarmo. Internetová mBank tímto odkladem reagovala na kritiku ze strany klientů, kterým při vstupu na trh slibovala "bezpoplatkovou banku až do konce světa".

Podle původního plánu, o němž jako první informoval online deník Aktuálně.cz, chtěla mBank od začátku srpna zavést limit na bezplatné transakce. Nyní banka na svém webu oznámila, že poplatky za překročení limitu zavede až od října. A oficiálně klientům poradila, jak toto omezení obejít.

Odklad se však netýká zavedení limitu na bezplatné výběry z bankomatu. Platí tedy, že počínaje srpnem zůstanou zdarma pouze při splnění určitých podmínek.

Deset plateb bez poplatku - a ty další zatím taky

Lidem, kteří využívají běžný účet mKonto od mBank, mělo od srpna zůstat zdarma pouze deset platebních příkazů v měsíci. Za každý další měli zaplatit tři koruny.

Plán na zpoplatnění se týkal jen transakcí do jiné banky, v rámci mBank by i nadále zůstaly zdarma. Platit se nemělo ani za veškeré příchozí transakce.

Do limitu deseti plateb se počítají pouze jednorázové příkazy, nikoliv pravidelné platby jako je inkaso, SIPO nebo trvalé příkazy.

Podle banky se tato novinka dotkne méně než dvou procent klientů, kteří mKonto využívají převážně k jiným než osobním účelům (především pro podnikání) a provádějí až několik set transakcí denně. Těmto klientům chce banka nabídnout jiný produkt "více vyhovující jejich skutečným potřebám".

Těsně před avizovanou srpnovou změnou banka couvla: "Na základě reakcí na nový sazebník jsme se rozhodli dát našim klientům speciální bonus - dvouměsíční přechodné období, ve kterém nadále nebudeme účtovat žádné poplatky za odchozí platby," oznámila na webu mBank její produktová specialistka Ivana Hájíčková.

"Naším cílem je dát opravdu dostatek času všem klientům, aby si mohli zřídit nová inkasa a trvalé příkazy a tím snížit počet svých jednorázových plateb. Trvalé příkazy, inkaso nebo SIPO, které jsou v mBank zdarma, se dají opravdu použít na většinu pravidelných plateb a jednorázové příkazy tedy nejsou třeba," nabízí Hájíčková způsob, jak zavedení limitu v řadě případů obejít.

"Trvalý příkaz se dá použít i na platby, které potřebujeme provést pouze jednou do roka," dodává. Inkaso je pak podle Hájíčkové nejlepší zřídit si na všechny pravidelné měsíční platby, kde se mění výše placené částky.

Limity pro bankomaty už platí

Beze změny však zůstala další srpnová novinka - omezení pro bezplatné výběry z bankomatu.

Dosud měli klienti tři výběry měsíčně zdarma, za další pak platili 35 korun. Nově budou muset zaplatit kartou utratit (u obchodníků nebo za výběr z bankomatu) alespoň 4000 korun měsíčně, aby jim tato výhoda zůstala. Jestliže kartou zaplatí méně než 2000 měsíčně, zaplatí za první tři výběry devět korun. Při útratě od dvou do tří tisíc pak bude první výběr zdarma, od tří do čtyř tisíc dva výběry.

Další novinka se dotkne všech, kteří ke svému účtu mají více než jednu platební kartu. Od srpna banka zpoplatní 35 korunami každý výběr z bankomatu prostřednictvím takzvané dodatkové karty (pro disponenta, nikoliv spolumajitele účtu).

Banka se tím údajně brání zneužívání druhých a dalších karet ze strany klientů, kteří si takto navyšovali limit pro bezplatné výběry. V praxi se ale toto omezení dotkne například i karty, kterou používá k placení z manželova účtu jeho žena (pokud nemají oficiálně vedený společný účet).

mBank také zpoplatní výběry z bankomatu v zahraničí, budou-li nižší než (v přepočtu) 2500 korun. Poplatek 35 korun nebude klientovi účtovat jen při výběru vyšších částek. Banka si tím chce kompenzovat vysoké náklady při opakovaném vybírání malých částek.

Foto: MasterCard
Čtěte také:
Banky bez poplatků? Zapomeňte. Končí další účet zdarma
Která banka je nejvstřícnější? Podívejte na nové pořadí
Vadí vám zdražování? Banky mlží, potrestáte je snadno
 

Právě se děje

Další zprávy