Drábek: Zpřísním kontrolu sociálních dávek i firem

Petr Kučera Petr Kučera
14. 7. 2010 14:38
O kontrolách zaměstnavatelů rozhodne los
Jaromír Drábek
Jaromír Drábek | Foto: Jan Langer

Praha - Důslednější kontrola příjemců sociálních dávek, boj proti práci na černo či změna zákoníku práce - to jsou priority Jaromíra Drábka, nového ministra práce a sociálních věcí z TOP 09.

V nejbližších týdnech chce vyřešit i výši důchodů pro lidi s nadprůměrnými příjmy. Ministerstvo totiž musí reagovat na nedávné rozhodnutí Ústavního soudu. Podle dřívějších informací proto zřejmě klesne strop pro placení sociálního pojištění z dnešního šesti- na třínásobek průměrné mzdy.

Úředníci půjdou do terénu

Do konce letošního roku chce Drábek zavést kontroly příjemců sociálních dávek přímo v místě jejich bydliště. "Jeden ze základních problémů, který nahrává zneužívání dávek, je v podstatě nulová kontrola příjmu uváděného žadatelem. Dosud vychází jen z jeho tvrzení," připomíná Drábek.

Ministerstvo tak chce přenést praxi "terénních kontrol", kterou už zavedly některá města a obce, na celostátní úroveň.

Výplata sociálních dávek bude striktně vázána na zajištění řádné docházky dětí do školy. A podpora v nezaměstnanosti či výše dávek hmotné nouze mají záviset na aktivitě příjemců.

Nová vláda chce také rozšířit nehotovostní výplaty sociálních dávek (poukázky, elektronické karty) tak, aby byly chráněny zájmy dětí.

"K nastavení přísnějšího režimu není v první fázi potřeba legislativních úprav, zákony umožňují provádět kontrolu mnohem důkladněji a efektivněji, než se děje dnes. Do sociální sítě má stát zachycovat jen ty potřebné, všichni ostatní musí tímto sítem propadnout," slibuje Drábek.

O kontrolách ve firmách rozhodne los

Důslednější mají být také kontroly nelegálního zaměstnávání, zejména práce na černo. Výběr kontrolovaných firem určí alespoň v první fázi los.

Úřady práce by se už neměly zaměřovat jen na administrativní kontrolu dokumentace od zaměstnavatele. "Kontroloři budou chodit přímo do firem, ověřovat daný stav věci v terénu a porovnávat administrativní evidenci se skutečností," plánuje Drábek, který byl dříve mimo jiné i šéfem Hospodářské komory České republiky.

Takové kontroly jsou podle něj běžné například v sousedním Německu. "Jen tak lze skutečně odhalit, zda počet lidí na pracoviště odpovídá výkazům zaměstnavatele a podobně," dodává Drábek.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Co všechno vám sebere nová vláda: Podrobný přehled
Nová vláda matkám: Porodné končí, ale mateřská neklesne
Změní se vám práce: věčná zkušební doba, snazší výpověď
 

Právě se děje

Další zprávy