Co všechno se mění od července: Podrobný přehled

Petr Kučera Petr Kučera
30. 6. 2010 13:30
Červencové změny: Kouření, cena plynu, bankovní poplatky, televize, jízdní řády, živnosti...

Praha - Co všechno se změní od letošního 1. července? Připlatíme si za bankovní služby a za plyn. Kuřáci a milovníci pyrotechniky si snadněji dopřejí svých vášní. Radovat se mohou i dlužníci - na úkor věřitelů. Živnostníkům přibude byrokracie, ale zase se budou moci snadněji bránit takzvaným katalogovým podvodům. A pozor si dejte i na změny jízdních řádů nebo konec analogové televize.

Kouření na zastávkách a v restauracích

Lidem, kteří si od července zapálí cigaretu na nekryté zastávce hromadné dopravy či nekrytém železničním nástupišti, už nebude hrozit pokuta jako dosud.

I nadále ale platí zákaz kouření na krytých (zastřešených) zastávkách a nástupištích. Tak jako dosud hrozí kuřákům pokuta až 1000 korun.

Stejná sankce hrozí také za odhozený nedopalek, a to kdekoliv ve veřejných prostorách - tedy nejen v krytých.

Nálepka kouření zakázáno
Nálepka kouření zakázáno | Foto: Aktuálně.cz

Změna se týká i restaurací a hospod. Nově musí být u vstupu povinně označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké či zda mají oddělené prostory pro obě skupiny.

Vzhled i velikost nálepky definuje zákon. Za neoznačení podniku předepsaným způsobem hrozí pokuta až 5000 korun. A jestliže provozovatel podniku umožní kouření v prostoru, kde je to zakázáno, může dostat pokutu od pěti do deseti tisíc korun.

Původní návrh skupiny poslanců kolem Borise Šťastného (ODS) přitom počítal s opačným pravidlem: Všechny vnitřní prostory restaurací a hospod, které uvnitř nemají stavebně oddělené prostory, se měly stát nekuřáckými. Vše ale obrátily pozměňovací návrhy dalších poslanců.

Přísnější pravidla a sankce platí také pro prodej tabákových výrobků - včetně prodejních automatů - osobám mladším 18 let. Kromě pokut v řádu desítek tisíc korun hrozí provozovatelům i zákaz činnosti.

kalkulacky ikona-cigarety
kalkulacky ikona-cigarety | Foto: Bleskově
Čtěte také:
Cigarety opět zdraží, stát zvýší spotřební daň
Kuřákům je hej. Senát schválil bezzubý zákon
Zákazy kouření fungují, počet infarktů klesl o třetinu

Dražší plyn

Zemní plyn pro většinu domácností opět zdraží. Společnost RWE od července zvedne cenu v průměru o 4,9 procenta oproti předchozímu čtvrtletí, společnost E.ON dokonce o šest procent. Pro zákazníky Pražské plynárenské se ceník nemění.

"Důvodem je oslabování kurzu koruny vůči americkému dolaru a stoupající cena ropy a ropných derivátů na světových trzích," vysvětluje obchodní ředitel a člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Měsíční náklady u průměrné domácnosti využívající plyn na vaření, ohřev vody a vytápění stoupnou podle Varcopa zhruba o 100 korun. Domácnost, která plyn používá pouze k vaření, si připlatí měsíčně o čtyři koruny. Varcop připomíná, že cena se - zatím - zvyšuje pro letní měsíce, kdy je spotřeba nejnižší z celého roku.

Vloni RWE třikrát zlevnila, naposledy pro letošní první čtvrtletí. Od letošního dubna cena vzrostla o 2,9 procenta.

Změna výpočtu úroků z prodlení

Od července se výrazně zjednoduší výpočet úroku z prodlení podle občanského zákoníku.

V současné době, kdy jsou úrokové sazby České národní banky na rekordně nízké úrovni, tato změna dlouhodobě zvýhodní dlužníky, zatímco věřitelé na tom mohou být hůře než dosud.

Lidem, kteří se letos dostanou do prodlení, se totiž bude počítat úrok podle současné nízké sazby ČNB. I kdyby sazby v dalších měsících vzrostly, výše úroku už neporoste - na rozdíl od dosavadní úpravy, kdy se mění každých půl roku.

Zákonný úrok z prodlení, stanovený paragrafem § 517 občanského zákoníku, se - zjednodušeně řečeno - používá vždy, když jedna ze smluvních stran není podnikatelem a současně se nedohodly na jiné výši úroku. Tedy typicky při vztazích mezi běžnými občany nebo mezi firmami a spotřebiteli.

Podrobnosti o novém systému najdete v samostatném článku. O chystané změně informoval jako první už před rokem právě online deník Aktuálně.cz.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Výpočet úroků se zjednoduší. Dlužníkům to teď pomůže

Bankovní poplatky, úroky z vkladů

K začátku července mění ceník Komerční banka. Mimo jiné zdraží - na více než dvojnásobek - zaslání upomínky o vzniku nepovoleného debetu - z dvaceti na padesát korun. Nově zpoplatní papírové výpisy z účtů ke spotřebitelským a podnikatelským úvěrům (elektronické zůstávají zdarma). Poplatek za vydání duplikátu karty sjednotí banka na 200 korun.

Významnější změny poplatků čekají od 7. července klienty Raiffeisenbank. Zdraží jednorázové platby (ze tří na čtyři koruny), provedení trvalého příkazu či SIPO (ze tří na šest korun), podání příkazu přes sběrný box (z 20 na 34 korun). O zhruba dvacetikorunu měsíčně zdražují debetní karty, byť jen pro některé klienty. Dosavadních pět typů pojištění karet sice banka zpřehlední na dva (základní a rozšířenou variantu), zároveň je však zdraží.

Na druhou stranu Raiffeisenbank zruší poplatek za vklad na vlastní účet v pobočce, za změnu nastavení účtu a výpisů přes internetové bankovnictví nebo za předčasné splacení spotřebitelského úvěru Rychlá půjčka.

Podrobněji jsme o změnách sazebníků - včetně dalších bank - psali v samostatných článcích:

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte podrobněji:
Další dvě banky zdražují, v létě změní poplatky
Banky od léta zdraží. Také mBank omezí účet zdarma
Vadí vám zdražování? Banky mlží, potrestáte je snadno

Pokračuje také pád úrokových sazeb na vkladových produktech. Od 1. července klesnou u Červeného konta Poštovní spořitelny nebo u J&T Banky, většina ostatních konkurentů tak učinila už v červnu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Spořicí účty: S úroky už jde dolů i jednička na trhu

Změna jízdních řádů

Další změna je sice každoroční, ale každoročně na ni také řada lidí zapomene: Zejména kvůli letním prázdninám se mění jízdní řády městské hromadné dopravy, autobusů a v některých případech i vlaků. Zjednodušeně řečeno ubude spojů, hlavně ve špičkách.

Podrobný přehled letních změn v Praze najdete na tomto místě. Kromě toho dochází od července i k některým trvalým změnám hlavně v příměstské dopravě - kompletní přehled je k dispozici zde.

Už od půlky června platí některé nové slevy Českých drah a mírné změny jízdního řádu (podrobnosti jsme přinesli v tomto článku). Dodejme tedy jen, že od 1. července budou vlaky na trati Rakovník-Kladno-Praha končit na provizorní zastávce Gymnasijní v Dejvicích, nepojedou tedy až na Masarykovo nádraží.

Jízdní řády MHD a autobusů se mění i v dalších regionech. Podrobnější informace najdete na webu místních dopravních podniků.

Konec analogové televize na Budějovicku

Počet lidí, kteří už nenaladí analogový televizní signál, se od července opět zvýší. Definitivně jej totiž vypnou v územní oblasti České Budějovice. Konkrétně jde o vysílače velkého výkonu České Budějovice - Kleť, Vimperk - Mařský Vrch a Tábor - Radimovice.

"Zároveň s vypnutím zemského analogového televizního vysílání dojde i ke změně u zemského digitálního vysílání. Multiplex 2 bude přeladěn z přechodného kanálu 50 na definitivní kanál 39," říká Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR.

Analogový signál už dříve skončil také v územních oblastech Plzeň, Praha a Sušice. Ke konci letošního srpna skončí také v oblasti Ústí nad Labem. Příští rok přijdou na řadu oblasti Jihlava, Trutnov, Brno a Ostrava, v roce 2012 pak Jeseník a Zlín. Podrobnosti přináší web www.digitalne.tv.

Jednotné biologo Evropské unie
Jednotné biologo Evropské unie | Foto: Aktuálně.cz

Biologo jednotně pro celou EU

Produkty ekologického zemědělství z Evropské unie - včetně výrobců z Česka - musejí od 1. července nést nové jednotné logo. Výjimkou je zboží vyrobené nebo balené před 1. červencem. Podobu loga určili prostřednictvím internetu sami spotřebitelé.

Stejné logo nicméně mohou (nepovinně) používat také bioprodukty, které jsou do EU jen dovezené nebo na jejím území balené. Povinný je však údaj o původu surovin (postačí obecné označení "mimo EU").

Logo pro bioprodukty certifikované v České republice - takzvaná biozebra
Logo pro bioprodukty certifikované v České republice - takzvaná biozebra | Foto: Aktuálně.cz

Logem může být označen pouze produkt, kde z ekologického zemědělství pochází minimálně 95 procent surovin.

Vedle jednotné unijní značky je i nadále možné používat dosavadní národní, regionální nebo soukromá "biologa". V Česku jde zejména o takzvanou biozebru, udělovanou na základě pověření ministerstva zemědělství.

Dostupnější pyrotechnika

Změna k horšímu čeká nejen odpůrce kouření, ale také odpůrce amatérské pyrotechniky. Díky novému vládnímu nařízení totiž bude - kvůli sjednocení s unijními předpisy - dostupnější než dosud.

Pyrotechnika, dostupná dosud pouze profesionálům s osvědčením od báňského úřadu, bude od července volně prodejná v kategorii určené kupujícím od 21 let věku. Je v ní až desetkrát více výbušné směsi než v dosud volně prodávaných produktech.

Nejméně nebezpečné výrobky si budou moci koupit lidé od 15 let, prostřední kategorie má být dostupná od 18 let. Všechno zboží musí mít příslušný evropský certifikát, výjimkou je produkce vyrobená do konce června.

Katalogové podvody, nekalá soutěž, obchodní zákoník

Novela obchodního zákoníku umožní postihovat zavádějící nabídky inzerce. Právníci z advokátní kanceláře Kinstellar připomínají, že dochází k rozšíření definice klamavé reklamy a k definici takzvaných katalogových podvodů.

Inzerce, která nabízí registraci v katalozích, jako jsou zejména telefonní a jiné seznamy, prostřednictvím platebního formuláře (nebo složenky, faktury, nabídky opravy či jiným podobným způsobem), musí obsahovat jednoznačně a zřetelně vyjádřenou informaci, že tato inzerce je výlučně nabídkou na uzavření smlouvy. To platí přiměřeně i pro přímou nabídku takové registrace.

České osobě bude nově poskytovat ochranu český soud nebo jiný český orgán i tehdy, pokud se zahraniční osobou uzavřela dohodu, podle níž by měl rozhodovat cizozemský soud nebo jiný cizozemský orgán.

Nově také platí, že smlouva nebo její část, při jejímž uzavření byl porušen zákaz nekalé soutěže, je od počátku neplatná.

Živnostníci: číslo pro provozovnu

Živnostníkům přibude od 1. července další povinnost. Pokud si zřídí provozovnu, přidělí jim živnostenský úřad desetimístné identifikační číslo provozovny (IČP) nebo více čísel pro každou provozovnu.

"Identifikační číslo provozovny se stane dalším z údajů, kterými je podnikatel povinen svoji provozovnu označit," říká Alena Šulcová z Krajského úřadu Plzeňského kraje. Novinka souvisí se startem zkušební fáze projektu základních registrů.

"Cílem je přesnější identifikace provozoven jak pro účely Českého statistického úřadu, tak jiných orgánů státní správy. Údaj o adrese není postačující jednoznačný identifikátor provozovny, jelikož na jedné adrese může být několik desítek jiných provozoven různých podnikatelů," vysvětluje Jarmila Smerekovská, vedoucí živnostenského úřadu v Tachově.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Placení DPH u faktur se změní, ručit má i odběratel
Podnikatelům ubude byrokracie, prý ušetří půl miliardy
Hledá se Absurdita roku. Pište, co vám komplikuje život

Provozovnám zřízeným před 1. červencem přidělí úřad identifikační číslo až během následujícího roku, tedy do konce června 2011. Živnostníka pak musí o přidělení čísla informovat, aby nejpozději do 1. srpna 2011 měli všichni své provozovny označené.

A stručně o další novince: Od července mohou všichni uživatelé datových schránek odesílat zprávy už bez omezení obsahu. Dosud takto mohli posílat pouze faktury a obdobné výzvy k zaplacení. Podrobnosti najdete v samostatném článku.

Konec béčkových ledniček

Také pro české obchody platí zákaz prodeje chladniček a mrazniček v energetické třídě B a horší. "Nařídila to Evropská unie, která od července dovolí prodávat pouze úspornější chladničky a mrazničky třídy A," říká ředitel Střediska pro efektivní využívání energie Juraj Krivošík.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Od července nekoupíte "béčkovou" lednici, nařídila EU

Nic dramatického se však zřejmě dít nebude. Anketa ČTK potvrdila, že obchodníci mají v nabídce jen minimum těchto spotřebičů třídy B a navíc tvrdí, že zákazníci dávají přednost výrobkům kategorie A.

Zdravotnické poplatky

Většina krajů přestává od července proplácet zdravotnické poplatky ve "svých" zařízeních. Výjimkou zůstanou jen Středočeský a Plzeňský kraj. Už dříve tuto praxi zrušili v Pardubickém, Karlovarském, Libereckém a Královéhradeckém kraji.

Foto: Jaroslav Jiřička
Čtěte také:
Další kraje ruší proplácení poplatků. Rath ale vytrvá
S placením poplatků za pacienty končí i Liberecký kraj
EK vadí proplácení poplatků v nemocnicích. Zřejmě pozdě

Cenné papíry a ČNB

Už 25. června ukončilo činnost Středisko cenných papírů, vzniklé původně pro potřeby kuponové privatizace. Od 7. července jej nahradí Centrální depozitář cenných papírů, dceřiná společnost Burzy cenných papírů Praha. Změna má přispět ke standardizaci českého kapitálového trhu.

V přehledu změn nemůže chybět alespoň krátká zmínka také o novém guvernérovi České národní banky: Miroslav Singer se ujímá funkce právě 1. července.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Novým guvernérem ČNB bude Singer, rozhodl prezident
Bankovní rada je kompletní. Klaus ví, kdo povede měnu

 

Právě se děje

Další zprávy