Další dvě banky zdražují, v létě změní poplatky

Petr Kučera Petr Kučera
8. 6. 2010 14:20
Změny chystají ČSOB, Česká spořitelna, mBank, Raiffeisenbank, GE Money Bank, UniCredit Bank i KB
Poplatkožrout, maskot ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek roku
Poplatkožrout, maskot ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek roku | Foto: bankovnipoplatky.com

Praha - Na letní zvýšení poplatků se musí připravit také klienti GE Money Bank a ČSOB.

Oproti změnám, které zavádějí Česká spořitelna, Raiffeisenbank nebo mBank (podrobněji v tomto článku), však GE Money a ČSOB zdraží jen několik málo položek - tedy podobně jako Komerční banka.

Poplatky od půlky září změní také UniCredit Bank.

GE Money Bank

Za vedení běžného korunového účtu u GE Money Bank si klienti od 1. července připlatí desetikorunu měsíčně, poplatek vzroste na 59 korun.

"Změna se však týká pouze tohoto jednoduchého nebalíčkového účtu. Ceny běžného balíčkového účtu Genius Active, který zahrnuje také platební kartu a výběry z bankomatů a je tudíž mnohem více našimi klienty využíván, zůstávají stejné," zdůrazňuje mluvčí banky Markéta Dvořáčková.

O tři koruny více než dosud zaplatí klienti také za výběr z bankomatů cizích bank. Od 1. července se poplatek zvýší na 38 korun. Výběrů z bankomatů GE Money se změny netýkají.

Už k 24. květnu banka zdražila poplatek za zaslání upomínky při nedodržení smluvních podmínek u některých produktů - většinou z 350 na 400 korun.

Ke stejnému (květnovému) datu nicméně připravila GE Money Bank i příjemnější změnu - zrušila poplatek za službu cash back, tedy výběr hotovosti na pokladně obchodníka při placení nákupu kartou.

ČSOB

Dvojnásobek oproti současnému stavu zaplatí klienti ČSOB za potvrzovací textové zprávy (SMS) u elektronického bankovnictví či služby ČSOB Info 24. Od 1. srpna se poplatek zvýší z dosavadní jedné koruny na dvě.

Zdražení se však týká jen informačních SMS, které si klient výslovně objednal - například ohledně pohybů na účtu, neprovedení platebního příkazu kvůli nedostatku peněz, zbývajícího limitu platební karty nebo ukončení její platnosti. Cena za potvrzení prostřednictvím e-mailu se nemění.

Změna se tedy nedotkne autorizačních SMS zpráv, které přicházejí z banky kvůli potvrzování transakcí v elektronickém bankovnictví (zadání kódu). Ty nadále zůstanou zdarma.

ČSOB také od 1. srpna zpoplatní Studentské konto Plus, pokud klient požaduje "papírové" výpisy z účtu. Měsíční poplatek při jejich zasílání klasickou poštou bude 30 korun. Komu stačí výpis elektronickou formou, bude mít i nadále studentské konto zdarma.

Další změna v sazebníku ČSOB se týká vyhotovení smlouvy o vázaném účtu či o úhradě kupní ceny. I nadále činí poplatek 0,2 procenta ze spravované částky, minimálně 6000 korun. Od 1. srpna ale banka ruší horní hranici poplatku, odpadá tedy dosavadní maximum 30 tisíc korun.

Vázaný účet využívají klienti například při nákupu nemovitosti nebo obecně drahých předmětů. Uložené peníze jsou "vázány" do doby splnění podmínek dohodnutých s druhou smluvní stranou - tedy například do doby převodu vlastnictví v katastru nemovitostí.

Banka také upravila sazebník tak, aby obchodníkům výslovně stanovil povinnost předem informovat zákazníka, pokud si při platbě kartou účtuje speciální poplatek. Samotná banka bude i nadále účtovat poplatek pouze obchodníkům, nikoliv majitelům karty.

Možnost vybírat "přirážku" k ceně zboží či služby měli obchodníci při placení kartou už dříve, výslovně ji pak připustil loňský nový zákon o platebním styku. V praxi ji ale vybírá jen nepatrný zlomek obchodníků.

UniCredit Bank

Podle informací online deníku Aktuálně.cz změní od půlky září poplatky také UniCredit Bank.

"Ano, chystáme změnu sazebníku. Zatím ale nebyla definitivně schválena, takže ani nelze říci, jaký bude poměr mezi zdražením a zlevněním," říká mluvčí banky Tomáš Pavlík.

Česká spořitelna, mBank, Raiffeisenbank, Komerční banka

Výraznou změnu poplatků - většinou zdražení - chystá od 1. září Česká spořitelna. Už o měsíc dříve omezí mBank některé dosud bezplatné služby v rámci mKonta.

Od 7. července mění sazebník také Raiffeisenbank, ještě o pár dnů dříve se drobných změn dočkají i klienti Komerční banky.

O změnách v sazebníku České spořitelny, mBank, Raiffeisenbank a Komerční banky jsme podrobněji psali v samostatném článku.

S prohlášením o nezvyšování poplatků přispěchala nová Fio banka. Ta chce navázat na dosavadní nabídku družstevní záložny Fio, bankovní licenci získala teprve před pár týdny (podrobněji v tomto článku).

"Běžný účet bez poplatků s bezplatným tuzemským platebním stykem jsme nabídli už v roce 2006 jako první na českém trhu, a to jak pro fyzické osoby, tak pro podnikatele a firmy. Politiku nulových bankovních poplatků nehodláme měnit ani v budoucnu," slibuje ředitel Fio banky Jan Sochor.

Foto: Jaroslav Jiřička
Čtěte také předchozí články:
Banky od léta zdraží. Také mBank omezí účet zdarma
Která banka má nejnižší poplatky? Známe levnou čtyřku
Snížit bankovní poplatky? Líbivý plán, ale prý neúčinný
Nová banka: Bez poplatků a ryze česká. Má už 55 poboček

 

Právě se děje

Další zprávy