Přejít na euro? Stále více Čechů chce zůstat u koruny

Petr Kučera Petr Kučera
3. 6. 2010 13:02
Průzkum: Lidi vystrašily problémy v eurozóně

Praha - Více než tři čtvrtiny obyvatel České republiky si myslí, že setrvání u české koruny je v současné době výhodnější. Vyplývá to z květnového průzkumu společnosti Ipsos Tambor pro organizátory soutěže finančních produktů Zlatá koruna.

Názor, že setrvání u koruny je pro Českou republiku výhodnější, přitom podle předchozího průzkumu z listopadu 2008 mělo pouze 53 procent lidí, nyní je jich 78 procent.

Výrazně klesl počet lidí, kteří se domnívají, že "setrvání u koruny sice ekonomické komplikace nepřinese, ale české ekonomice by více prospěl rychlejší přechod na euro". Zatímco v listopadu 2008 sdílelo tento názor 26 procent dospělé populace, nyní je to jen 11 procent.

Pouze čtyři procenta lidí si myslí, že setrvání u koruny může přinést ekonomické komplikace. Před rokem a půl to přitom bylo 16 procent.

"Názorový posun souvisí se současnými problémy řady evropských zemí, které již jednotnou měnu mají," vysvětluje Tomáš Macků ze společnosti Ipsos Tambor.

Připomeňte si "archivní" české bankovky nejen z doby socialismu:

Průzkum také zjišťoval, jak by lidé naložili s volnými finančními prostředky ve výši 5000 korun, které  by jim zbyly v každém měsíci. Češi by dali přednost bezpečnému spoření - 44 procent lidí by peníze uložilo na spořicí účet, stavební spoření a podobné produkty.

Dalších 19 procent lidí by volné tisíce uložilo pouze na běžný účet u banky. Pro investování by se rozhodlo 16 procent lidí, doma by je uložilo 14 procent a zbylých 7 procent pak utratilo za další nákup.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kde vám zdraží dovolená a kde zlevní? Podívejte se
Koruna posílila, pomohla jí šance na reformní vládu
Estonsko přijme euro, pětina lidí je ale bez práce
 

Právě se děje

Další zprávy