Koruna posílila, pomohla jí šance na reformní vládu

Petr Kučera Petr Kučera
31. 5. 2010 9:05
Analytici čekají škrty, nižší dluhy i start důchodové reformy

Praha - Česká koruna hned po začátku dnešního obchodování posílila. Analytici tuto reakci po překvapivém výsledku parlamentních voleb čekali.

Česká měna si dnes vůči euru polepšila zhruba o 30 haléřů oproti pátečnímu závěru a nyní se obchoduje na úrovni kolem 25,50 koruny za euro, vyplývá z webu Patria.cz. Vůči dolaru posílila zhruba o 20 haléřů na 20,75 CZK/USD.

Ekonomičtí analytici se shodují, že Česko má velkou šanci na potřebné hlubší reformy a ozdravení veřejných rozpočtů.

"Poprvé od dob, kdy byl premiérem Václav Klaus, tu jsou reálné šance na hlubší reformy. Ty by mohly být zásadní a drastické. Určitě uvidíme snahu o stabilizaci veřejných financí. Škrty mohou být opravdu bolestivé. Díky síle vlády mohou být ale úspěšné," říká analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

"Jsme na velmi dobré cestě odvrátit Česko ze stávající negativní trajektorie zadlužování země. Určitě se také rozhýbe důchodová reforma," očekává Šichtařová.

Koruna by mohla posílit. Do roka euro za 24?

Zatímco volební pat nebo výhra levice by zřejmě vedly k přinejmenším krátkodobému oslabení koruny, skutečný výsledek voleb by měl koruně pomoci přinejmenším smazat předvolební ztráty.

Těsně před volbami koruna "preventivně" oslabovala, v pátek si vůči euru pohoršila o 40 haléřů a spadla k úrovni 25,90 koruny za euro.

"Pokud nepřijdou nepříznivé zprávy ze světa, je možné, že během pondělí česká měna posílí až o 50 haléřů a v dalších dnech zpevní ještě více," očekává analytička.

S posílením nad 25 koruny za euro ještě během června nicméně analytici Next Finance nepočítají. Důležitá je totiž také situace v eurozóně, která zatím zůstává nepřehledná.

Tím, že nezvítězila levicová koalice, neměl by prý v příštích dnech oslabovat kurz koruny," říká také analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Reakce trhu by v pondělí mohla být lehce pozitivní. Ale do vytvoření vlády je pořád ještě daleko," upozorňuje.

Jiří Šimek ze společnosti Citfin nicméně připomíná, že koruna na tuzemskou politiku v posledních letech výrazněji nereagovala. "Po patovém výsledku voleb v roce 2006 sice hned s otevřením trhů v bezprostřední reakci ztrácela zhruba 15 haléřů, ale žádné drama se nekonalo. A po poměrně překvapivém vyslovení nedůvěry vládě v loňském roce koruna bezprostředně ztratila asi 30 haléřů, ale v dalších dnech už s korunou hýbalo opět spíše dění na světových trzích," upřesňuje Šimek.

Pozor na příliš drastické škrty

"Existuje velmi velká šance na silnou a proreformní vládu. Navíc je velká pravděpodobnost, že vláda vznikne nezvykle brzo. Investoři si už nemohli přát více. Ratingové agentury proto nemusí Česku snížit rating," říká Šichtařová.

Koruna proto může dále dlouhodobě posilovat. "Za rok čekáme kurz pod hladinou 24 koruny za euro," dodává analytička.

Určitým rizikem však podle ní je, že nová vláda zastraší finanční trhy až příliš drastickými škrty. "Trhy jsou v tomto ohledu trochu rozpolcené. Na jednu stranu chtějí vidět dramatické škrty, na druhou stranu se ale bojí, že pokud bude škrtů moc, upadne ekonomika opět do recese. Investoři tedy nakonec nejvíce ocení vyvážený mix," vysvětluje Šichtařová. Otázkou jsou také další kroky sněmovního nováčka Věcí veřejných.

 

Právě se děje

Další zprávy