Nová vláda: kde vám vezme peníze z rodinného rozpočtu

Petr Kučera Petr Kučera
31. 5. 2010 8:30
Nová vláda omezí stavební spoření, mateřskou, stravenky i platy úředníků
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státní příspěvek ke stavebnímu spoření dostane jen ten, kdo našetřenou částku skutečně použije na financování vlastního bydlení. Tak se zcela jistě v rodinných rozpočtech projeví chystané kroky nové vlády, pokud ji vytvoří ODS, TOP 09 a Věci veřejné.

Všechny tři strany se shodnou také na zjednodušení daňového systému a odbourání řady výjimek. Skončit by tedy mělo daňové zvýhodnění stravenek či režijních jízdenek.

Připravili jsme rychlý přehled, jak se mohou kroky nové vlády projevit ve vaší peněžence. Alespoň podle toho, co strany zveřejnily ve volebních programech nebo jarních rozhovorech s redaktory Aktuálně.cz.

Podpora stavebního spoření

Jasná shoda všech tří pravděpodobných koaličních partnerů: Státní podporu nově dostane jen ten, kdo stavební spoření skutečně použije na financování vlastního bydlení. Dosud ji dostává prakticky každý nezávisle na tom, jak naspořené peníze použije.

Zůstává prakticky jediná otázka, na níž se strany zatím neshodnou: Bude se omezení týkat jen nových smluv (zřejmě uzavřených od začátku příštího roku), nebo se dotkne také těch už existujících?

Ve hře je také snížení podpory (dosud až 3000 korun ročně), případně další zpřísnění podmínek pro její výplatu (prodloužení minimální doby spoření, zvýšení limitu vkladu nutného k získání maximální výše podpory). Ani jedna ze stran to však před volbami výslovně nezmiňovala.

Lidem, kteří systém využívali jako výhodnou formu spoření, nabídne nová vláda alternativu: Budou si moci běžně koupit státní dluhopisy. Návrh, s nímž už před rokem přišel tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, podporují zejména Věci veřejné, které jej navíc vnímají jako potřebnou konkurenci bankám. Proti není ani ODS.

Ceny bydlení a daňové úlevy

Po více než dvaceti letech od listopadu 1989 by konečně mohlo dojít i k narovnání bytového trhu. Během dalších čtyř let může skončit regulace nájemného v současné plošné podobě, kterou strany považují za nespravedlivé zvýhodnění jedné skupiny nájemníků proti ostatním.

Místo dosavadního stavu, kdy vlastníci nemovitostí dotují nájemníky ze svého bez ohledu na to, zda takovou podporu potřebují, by měl vzniknout adresný systém podpory z veřejných rozpočtů, omezený jen na ty, kdo dotaci skutečně potřebují.

Daňové úlevy spojené s financováním vlastního bydlení zůstanou. Ani jedna z potenciálních vládních stran neplánuje omezit možnost odečíst si od základu daně zaplacené úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření.

Mateřská, rodičovská, porodné a přídavky na děti

Přinejmenším po dobu rozpočtové krize klesne peněžitá pomoc v mateřství, rodičovský příspěvek nebo porodné. Možná i všechny tři dávky současně.

ODS a TOP 09 znovu prosadí dočasné snížení mateřské o pětinu tak, jak předpokládala původně schválená podoba Janotova úsporného balíčku. Letošních dávek ani zpětného doplatku za první pololetí už se však opětovné omezení nedotkne. 

Ve hře jsou i škrty v rodičovském příspěvku. TOP 09 navrhuje snížení o desetinu, což při jeho střední variantě znamená měsíčně o 760 korun méně oproti dosavadním 7600 korunám.

ODS a TOP 09 zřejmě prosadí také snížení porodného, tedy jednorázové dávky ve výši 13 tisíc při narození každého dítěte. Klesnout by mohla jak dávka pro první dítě, tak zejména pro další děti v pořadí - argumentem je, že při narození dalšího potomka už nemívají rodiny takové jednorázové výdaje, protože obvykle mohou použít kočárek či oblečení po předchozím.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Věci veřejné: Sebereme dávky těm, kdo si je nezaslouží
Kalousek: O porodném rozhodnou obce. Mají-li dost peněz

Téměř jistě ale neprojde návrh TOP 09 na úplné zrušení plošně vypláceného porodného. Miroslav Kalousek navrhoval, že by jej nově dostávali jen ti rodiče, kteří jej skutečně potřebují, vše by navíc záleželo na rozpočtu konkrétního města či obce.

Stát bude chtít ušetřit také na přídavcích na děti, které nyní vyplácí rodinám s příjmem do 2,4 násobku životního minima. Hranice příjmu už sice nejspíš neklesne, ale strany slibují přísnější kontrolu příjemců. Věci veřejné dokonce chtějí, aby uvedení nepravdivých údajů v žádosti o sociální dávky bylo posuzováno jako trestný čin podvodu nebo aby úřady zpřísnily kontrolu školní docházky u těchto rodin.

ODS má šanci prosadit plán, aby si lidé místo mateřské v délce 28 týdnů se 70 % předchozí mzdy mohli nově vybrat kratší, zato vyšší mateřskou (18 týdnů se 100 % původního platu, ale bez navazujícího pobírání rodičovského příspěvku).

Ceny potravin, alkoholu, cigaret a benzinu

Pomineme-li inflaci, neměly by ceny potravin výrazněji růst. Ani jedna ze stran totiž nechce zvyšovat dosavadní sazby daně z přidané hodnoty.

Po skončení krize pak ODS zkusí prosadit svůj plán na postupné přibližování obou sazeb DPH, což by zřejmě vedlo k mírnému zdražení potravin, nealkoholických nápojů, hromadné dopravy, vstupného na kulturní akce, léků, knih, časopisů, dětských plen a autosedaček, na druhé straně by naopak mohly mírně klesnout ceny většiny dalších služeb a zboží.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nová silniční daň pro všechny? Politici už mají jasno
Daně podle Věcí veřejných: Platit budou i prostitutky

Téměř jisté je však další postupné zvyšování spotřebních daní na tvrdý alkohol a tabák, byť zřejmě v koordinaci s ostatními státy EU. Otázkou je další růst daně na pohonné hmoty. Strany jsou sice pro postupný přesun daňové zátěže z přímých daní na nepřímé, nicméně další zdražení benzinu a nafty by nyní zřejmě zpomalilo potřebné oživení ekonomiky a zhoršilo dojíždění za prací.

První tři dny nemoci

První tři dny nemoci zůstanou nadále bez jakékoliv kompenzace od státu či zaměstnavatele (pomineme-li benefity, kdy se firma k proplácení rozhodne dobrovolně).

Podle ODS se současný systém osvědčil a omezil počet simulantů, navíc díky daňovým změnám si lidé v řadě případů vydělají i při týdenní nemoci za měsíc více než předtím za vlády ČSSD.

Zachování škrtů v nemocenské (přesněji v náhradě mzdy) je prioritou hlavně pro šéfa ODS Petra Nečase, ostatní strany však v zájmu úspor nebudou proti.

Mzdy zaměstnanců soukromých firem

Daň z příjmů fyzických ani právnických osob zřejmě nevzroste, jak plánovali sociální demokraté. Lidem a firmám tedy zůstane stejně peněz jako dosud, alespoň prozatím. Zůstane také systém rovné daně, možné jsou jen kosmetické úpravy.

Mzdy sice ani v roce 2011 výrazněji neporostou, nicméně podnikatelské prostředí se díky reformní a snad i protikorupční vládě nezhorší natolik, aby firmy musely propouštět. Více si zaměstnanci vydělají až poté, co česká ekonomika začne opět výrazněji růst. Možná už v roce 2012.

Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Reuters
Čtěte také:
Kalousek: Jedeme do Řecka, musíme dát výhybku
Janota chce zbrzdit růst deficitu. Seškrtá 16 miliard
Schodek Česka bez úspor neklesne. Tvrdí ministerstvo

Zcela jistě vláda nezvýší ani takzvanou minimální mzdu. Podle ODS by to bylo kontraproduktivní a naopak postihlo nejhůře placené zaměstnance, protože firmy by si nemohly dovolit je (oficiálně) nabírat.

Platy státních zaměstnanců

Hůře na tom budou zaměstnanci placení státem - kromě úředníků zřejmě také hasiči, policisté či někteří lékaři. ODS, TOP 09 i Věci veřejné jim chtějí pro příští rok snížit rozpočty, tedy zřejmě i platy. A to víc, než původně předpokládal loňský úsporný balíček - přinejmenším o pět procent.

Všechny tři strany zároveň tlačí na zefektivnění státní správy. V ideálním případě si tedy schopní úředníci mohou i polepšit (nebo dočasně zůstat na dosavadní úrovni), pokud úřad ušetří pět či deset procent rozpočtu jinde - třeba i propuštěním méně schopných kolegů.

Dosavadní tarifní systém platů chtějí strany výhledově nahradit odměňováním podle výsledků, umožňujícím větší motivaci k efektivnímu výkonu.

Výjimkou mají být platy učitelů. Ty klesnout nemají, Věci veřejné je dokonce chtějí zvýšit - peníze na to chtějí získat z rozpočtu ministerstva obrany. 

Vyšší důchody a penzijní připojištění

Současní důchodci nedostanou přidáno nad rámec zákonem stanovených pravidel pro valorizaci. Zvýšení se tedy dočkají jen tehdy, jestliže v Česku skutečně vzrostou životní náklady (inflace) a reálná mzda. Žádný třináctý důchod ani pravidelné zvyšování nehledě na růst cen, jak plánovala ČSSD.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Politici: Kdo si dobře vychová děti, získá vyšší důchod
Do penze choďme později než v 65, doporučí komise

Začne potřebná důchodová reforma. Má motivovat lidi, aby si kromě povinných odvodů státu spořili na důchod také formou penzijního připojištění - jinak ve stáří dostanou jen minimální částky. Kompenzací pro ty, kdo využijí penzijních fondů, mají být nižší platby sociálního pojištění do státního (průběžného) systému. Současných penzistů či lidí těsně před důchodem se už reforma nedotkne.

Stravenky a další benefity

Zelenou mají také plány na zjednodušení daňového systému - včetně odbourání řady výjimek a úlev. Všechny tři strany hovoří o normálním zdanění zaměstnaneckých benefitů, tedy i stravenek, režijních jízdenek a podobných výhod. Pro firmy by tedy jejich poskytování nebylo tak výhodné jako dosud.

Určitou kompenzací pro zaměstnance má být jednotný paušál, který si budou moci odečítat všichni bez ohledu na jeho skutečné využití. Nehledě na jeho výši (zatím není ani navržena) by na něm vydělali hlavně zaměstnanci, kteří nyní stravenky či jiné benefity nedostávají. Naopak si pohorší ti, kdo nyní mají více podobných výhod.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Benefity nezdraží. Poslanci znovu ustoupili odborářům

Naopak budoucí vláda nechce omezit úlevy týkající se financování vlastního bydlení (odpočet úroků z hypoték), rodin (takzvaná sleva na dítě), vzdělání, spoření na stáří (penzijní připojištění), vědy a výzkumu či podpory sociálně potřebných.

Poplatky u lékaře

Poplatky u lékaře se budou platit i v nejbližších letech. Pouze Věci veřejné prosazují zrušit poplatek v lékárnách (za recept). Úplné zrušení poplatků u lékaře chtějí Věci veřejné až po zásadní reformě zdravotnictví. Po ní by lidé měli za své zákonné zdravotní pojištění (nižší než dosud) dostávat standardní péči, připlácet by si museli teprve za případný nadstandard.

 

Právě se děje

Další zprávy