Volby: Poslední šance koupit levná eura na dovolenou?

Petr Kučera Petr Kučera
28. 5. 2010 10:05
Co udělá výsledek voleb s kurzem koruny?

Praha - Je dnešek posledním dnem, kdy lze koupit eura na letošní dovolenou ještě relativně levně? Co udělají víkendové parlamentní volby s kurzem koruny?

Zatímco ostatní středoevropské měny včera posilovaly, koruna byla výjimkou. "Zdá se, že si konečně jaksi povšimnula, že se blíží volby," říká analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní bylo dosud skoro až podivné, že koruna před volbami preventivně neoslabuje.

Devizový kurz ČNB včera činil 25,635 koruny za euro, ve směnárnách se dnes euro prodává zhruba od 25,75 koruny, v bankách od 26 korun.

Z ankety mezi analytiky vyplývá, že panika není na místě. Po volbách sice může koruna dočasně oslabit, nemělo by jít ale o výrazný pád.

"Trhy budou tyto volby sledovat bedlivěji než před čtyřmi lety, ale nečekáme větší drama, než koruně přinesl vývoj v Řecku a eurozóně," upřesňuje analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Tomáš Vlk z Patria Finance připomíná, že koruna je kvůli vývoji v eurozóně slabší než v dubnu. "Je otázkou, jestli koupit eura už nyní i za horší kurz a vyhnout se nejistotě kolem voleb, nebo podstoupit riziko a počkat. V této situaci, kdy volby mohou dopadnout jakkoliv, lze opravdu těžko odpovědět," uznává Vlk.

"U běžné dovolené ale případné změny kurzu nevidím jako zásadní - rozdíl v celkové ceně bude v řádu desetikorun," vysvětluje Vlk.

Nejistota pošle korunu dolů

"Z pohledu finančního trhu je po volbách ideální variantou sestavení silné koalice, a to bez opory komunistů. Čím slabší vláda, tím větší postrach pro devizový trh," připomíná Šichtařová.

Co udělá koruna v pondělí ráno? "S největší pravděpodobností se žádné drama na trhu konat nebude. Patový výsledek může koruně přinést lehké ztráty, stejně tak jako výsledek umožňující sestavení vlády ČSSD s podporou KSČM. Výsledek umožňující sestavení středopravicové nebo případně pravicové vlády bude spíše neutrální či lehce pozitivní," očekává Šimek.

Koruna by pak ale mohla oslabovat po následných neúspěšných pokusech o sestavení vlády, stejně jako po případném sestavení vlády ČSSD s podporu komunistů - takový výsledek dá podle Šimka menší naději na řešení problému veřejných financí.

Důležitější je vývoj v eurozóně

Podle Šichtařové by se však vliv českých voleb na korunu neměl přeceňovat. "Podle předchozích zkušeností bude kurz koruny více reagovat preventivně před volbami než po nich. Takže nejslabší by v souvislosti s volbami měl být v pátek a v pondělí, a přitom žádný prudký propad nečekáme," říká.

Hlavním hybatelem kurzu koruny zůstane zřejmě i v dalších týdnech dění na světových trzích. Při rostoucí nechuti investorů riskovat bude koruna spíše ztrácet, při optimismu na trzích spíše posilovat. "Politická nejistota může nyní korunu oproti ostatním středoevropským měnám lehce znevýhodňovat. Ač se někteří naši politici tváří, že řídí celý svět, tak s korunou pohnou jen málokdy," dodává Šimek.

Analytik připomíná, že po patovém výsledku voleb v roce 2006 sice koruna hned s otevřením trhů v bezprostřední reakci ztrácela zhruba 15 haléřů, ale žádné drama se nekonalo. "Po poměrně překvapivém vyslovení nedůvěry vládě v loňském roce koruna bezprostředně ztratila asi 30 haléřů, ale v dalších dnech už s korunou hýbalo opět spíše dění na světových trzích," upřesňuje Šimek.

Dlouhodobě sílí, ale...

Již červen by měl podle analytiků Citfin přinést v průměru silnější kurz koruny než v květnu. Kurz by se měl do začátku prázdnin nadále pohybovat v pásmu od 25,30 do 26 korun za euro. Dlouhodobě má koruna pokračovat v posilování, do konce roku i pod 25 korun.

Podmínkou však je, že se uklidní situace na trzích v eurozóně a v dalších měsících nevznikne na trhu panika týkající se neschopnosti nově vzniklé české vlády zvrátit nepříznivý trend vývoje veřejných financí.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Dovolená v cizině zlevnila, za korunu si koupíte víc
Čechy straší krádež v cizině. Přesto vozí spíš hotovost
Na dovolenou se pojistíte levněji. Nově i přes bankomat

Koruna podle Šimka na domácí události příliš nereaguje, pokud se neděje něco vyloženě dramatického, a sleduje spíše vývoj na světových trzích. "Pro vývoj koruny je tak nyní důležitější, co se děje v Řecku, než co se děje doma. V dlouhodobém pohledu ale samozřejmě nemůže ignorovat základní ekonomické parametry země," dodává Šimek.

Analytici Next Finance očekávají, že průměrný kurz v prvním čtvrtletí roku 2011 dosáhne 23,90 koruny za euro.

 

Právě se děje

Další zprávy