Banky: Na klienty postižené povodněmi budeme mírnější

Petr Kučera Petr Kučera
20. 5. 2010 18:45
Za předčasný výběr vkladů nemusí klienti platit, další možností jsou odklad splátek nebo speciální úvěr
Troubky - úterý.
Troubky - úterý. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Zvýhodněné možnosti pro klienty postižené povodněmi nabídly některé tuzemské banky. Lidé mohou například vypovědět termínované vklady bez obvyklé sankce, banka jim také umožní odklad splátek hypotéky.

Česká spořitelna nabídla postiženým klientům předčasný výběr z vkladní knížky nebo vkladového účtu bez poplatků za předčasný výběr. "Potřeba je však potvrzení z městského či obecního úřadu o zasažení povodněmi," říká mluvčí Kristýna Havligerová.

Další možností je šestiměsíční odklad splátek hypoték lidem, kteří předloží potvrzení od pojišťovny o pojistné události (povodni). Spořitelna odpustí také poplatek za dodatek pro uvedenou změnu. "Banka zajistí přímou výplatu pojistného do výše 100 tisíc, respektive až 300 tisíc korun," dodává mluvčí.

U hotovostních a spotřebitelských úvěrů pro fyzické osoby umožní Česká spořitelna získat úvěr za nejnižší sazbu Prime Rate (hotovostní úvěr 8 %, spotřebitelský úvěr 6,5 %) a odklad splátek o šest měsíců.

Speciální nabídka České spořitelny platí ode dneška do 31. července.

Také klienti Komerční banky, postižení povodněmi, mohou bez sankce předčasně vypovědět termínované vklady a spořicí účty nebo požádat o individuální splátkový kalendář na již čerpané úvěry.

Další možností je Povodňový úvěr - lidé postižení povodněmi mohou čerpat neúčelový spotřebitelský úvěr ve výši 30 až 250 tisíc korun se splatností až šest let.

"Oproti standardní formě spotřebitelského úvěru neplatí žadatel žádné poplatky za zpracování úvěru ani za jeho správu, navíc získá úrokovou sazbu sníženou o dva a půl procentního bodu oproti standardní nabídce. O povodňový úvěr mohou požádat stávající i noví klienti," upřesňuje mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Odložení splátek hypoték až o šest měsíců umožní také Raiffeisenbank. Potřeba je potvrzení pojišťovny nebo místního úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy