Dolar je nejsilnější za pět let, koruna i euro oslabují

Petr Kučera Petr Kučera
19. 5. 2010 14:46
Analytik: Místo akcií by se spekulanti mohli vrhnout na měny, hrozí jejich vysoká kolísavost

Praha - Tak silný byl americký dolar k euru naposledy v polovině dubna 2006. Dnes dopoledne se obchodoval pod úrovní 1,22 dolarů za euro (v noci na dnešek až pod 1,215 USD/EUR), odpoledne euro posílilo a podle webu Patria.cz se nyní obchoduje na úrovni 1,227 USD/EUR.

"Dolar v posledních týdnech posiluje především díky problémům na naší straně Atlantiku," říká analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Také česká měna po několikadenním návratu k silnějším hodnotám dnes oslabuje. K euru během dopoledne spadla podle Patria.cz až na úroveň 25,845 CZK/EUR, nyní se obchoduje kolem 25,7 CZK/EUR. Vůči dolaru oslabila koruna až na 21,25 CZK/USD, nyní se obchoduje kolem 21 CZK/USD.

"Americký dolar v současnosti zpevňuje bez ohledu na to, že eurozóna začátkem května přišla se záchranným plánem pro nejslabší ze svých členských zemí. Jedná se o další z důkazů, že obchodníci eurozóně nevěří a že záchranný plán může posloužit pouze jako prostředek k získání více času," říká analytik společnosti X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Euro se podle něj může dostat z problému pouze tehdy, pokud členské země eurozóny nabídnou opravdu přesvědčivý plán na vyřešení nepoměru mezi rozpočtovými příjmy a výdaji. Dokud tak neučiní - a zatím tomu nic nenasvědčuje - může čelit i nadále prodejnímu tlaku.

Brychta dodává, že americké měně k růstu vedle problémů v eurozóně pomáhá také postupné oživování ekonomiky Spojených států. "Ta je nyní viditelně stabilnější než eurozóna, což zároveň přibližuje den, kdy by Fed mohl začít s opatrným zvyšováním úrokových sazeb. Spekulace na to, že sazby v USA porostou dříve než v eurozóně, tak nabývají na síle, což je další s faktorů, který dolaru svědčí," upozorňuje Brychta.

Vrhnou se spekulanti na měny místo akcií?

Kromě přetrvávajících obav kolem Řecka přispělo k pádu eura i Německo, které zakázalo spekulativní obchody s akciemi německých bank a evropskými dluhopisy.

"Takový krok znemožňuje spekulovat s aktivy, které spekulanti přímo nevlastní. Podstata krátkého prodeje je totiž v tom, že je prodáno aktivum, které sice nevlastním, ale spekuluji na to, že jeho cena se později sníží a já stejný objem tohoto aktiva koupím v budoucnu levněji. Rozdíl mezi dnešním prodejem a budoucím nákupem je zisk," vysvětluje Volf.

Spekulanti prodávali evropské akcie a spekulovali na zhoršení situace v Evropě. Při poklesu jejich ceny by je později koupili levněji. "Nyní jsou tyto obchody mimo hru a je tedy pravděpodobné, že budou hledat alternativu k akciovému trhu. Tím může být devizový trh a pokud se tak skutečně stane, můžeme se dočkat v dalších týdnech vysoké kolísavosti kurzů," očekává Volf.

Merkelová k uklidnění nepřispěla

Analytik Tomáš Vlk z Patria Finance připomíná výrok kancléřky Angely Merkelové, že "euro je v nebezpečí" a současná "krize eura" je "existenciální výzvou" pro Evropu. Pokud se s nebezpečím nevypořádá, budou následky na Evropu nevypočitatelné.

"Takové výroky jsou pro trh těžko pochopitelné. Bohužel nejde o první případ, proto se okamžitě rozjíždějí spekulace, proč politici takto rozdmýchávají nervozitu na trzích," říká Vlk.

"Slova mohou být mířena do německého parlamentu, který bude rozhodovat o záchranném balíku pro eurozónu. Stejně tak ale podporují i spekulace o přípravě na vyřazení některých zemí z eurozóny, či dokonce o hrozbě vystoupení Německa, což by zřejmě znamenalo její rozpad. Automatickou reakcí na velkou nejistotu je pak oslabení eura a nárůst averze k riziku, která doléhá na trhy," dodává.

Pokud by podle Vlka nepřicházely podobné zprávy, euro by zřejmě bylo schopno krátkodobé stabilizace. Výrazný pohyb eurodolaru i akcií směrem dolů by mohl začít lákat kupce. "V delším výhledu zde zůstávají negativní faktory pro euro - oslabení hospodářského růstu a ještě volnější měnová politika. Jeho pokles by ale měl být mírnější než vidíme nyní," očekává Vlk.

Podívejte, jak se vyvíjela československá a česká koruna:

 

Právě se děje

Další zprávy