Nebojte se. Bankomaty vylepší spořitelna, ne podvodníci

Petr Kučera Petr Kučera
14. 5. 2010 15:11
Stovka bankomatů získá během dvou měsíců čtečku čárových kódů
Čtečka čárových kódů na bankomatu České spořitelny
Čtečka čárových kódů na bankomatu České spořitelny | Foto: ČS

Praha - V průběhu dvou následujících měsíců vybaví Česká spořitelna přibližně 100 bankomatů v síti čtečkou čárových kódů. "To klientům umožní jednodušší platbu složenek," říká její mluvčí Kristýna Havligerová.

Již nyní najdou klienti čtečku čárových kódů na 30 bankomatech České spořitelny. Čtečkou jsou také vybaveny všechny nové bankomaty, které banka tento rok uvede do sítě, ať již do zcela nových míst, či při výměně starších strojů za nové.

"Ačkoliv je čtečka na bankomatu umístěna blízko vstupního otvoru pro kartu, klienti se nemusí obávat, že se jedná o takzvané skimmovací zařízení," vysvětluje Havligerová.

Skimmovací zařízení bývá umístěno nad monitorem se zaměřením na klávesnici a především na zeleném plastovém můstku vstupu pro kartu, jelikož odečítá informace přímo z magnetického proužku karty. Čtečka čárových kódů se nachází pod vstupem pro kartu, žádnou svou částí tedy nezasahuje do inkriminovaných zón. Podrobnosti o skimmovacích zařízeních a jejich ukázky jsou k dispozici na této adrese.

Při volbě platby SIPO v bankomatu je klient dotázán, zda má u sebe originální doklad. Pokud zvolí ANO, rozsvítí se čtečka (červený paprsek) a na obrazovce se objeví výzva k přiložení čárového kódu na dokladu do prostoru paprsku. Takto se načte částka a variabilní symbol, klient poté ještě přes klávesnici doplní spojovací číslo (není obsaženo v čárovém kódu), celé zadání potvrdí a tím odešle ke zpracování.

"Čtečka čárových kódů prozatím slouží jen k zaplacení dokladů SIPO České pošty, v budoucnu však bude umožňovat i placení faktur s čárovým kódem," dodává mluvčí.

Foto: VISA
Čtěte také:
Složenky zaplatíte rychleji. Sami si je naskenujete
Víme, jaké kreditky jsou nejlepší. A na co dát pozor
Díru v zabezpečení čipových karet už řeší i české banky

Podle šéfredaktora finančního serveru Měšec.cz Dalibora Chvátala je tato služba v Česku unikátní. "Skenování či čtečku platebních dokladů prozatím u nás nikdo nenabízí. Jde zároveň o poměrně nákladný projekt, takže konkurenční banky se do něj příliš nepoženou," uvedl Chvátal pro ČTK. 

V zahraničí jsou podobné samoobslužné bankovní služby již delší dobu standardem. "Novinka České spořitelny se k nám dostává z Rakouska a Německa, kde jsou již desetiletí zcela běžné samoobslužné zóny v téměř každé bankovní pobočce včetně automatických platebních terminálů. Vzhledem k pestré klientele ČS se spořitelně tento projekt může brzy na poplatcích vrátit, u jiné banky by to byla pravděpodobně ztrátová služba," odhadl Chvátal.

Podívejte se také na bankomat, který místo peněz vydává zlato:

 

Právě se děje

Další zprávy