Expert online: Kurz 27 Kč/eur čekejte, když Řecko padne

Petr Kučera Petr Kučera, Hana Pecinová
6. 5. 2010 12:05
Analytik Pavel Sobíšek odpovídal na vaše otázky k řecké krizi a rizikům pro eurozónu

Online rozhovor - Euro je vůči dolaru nejslabší od března 2009, stáhlo s sebou i českou korunu. Řecká krize přivedla eurozónu k nejvážnějším problémům za 11 let její existence.

Je panika na trzích jen dočasná, nebo může vést k další velké krizi, sotva se světová ekonomika pomalu vzpamatovává z "americké" finanční krize?

Vyplatí se teď nakoupit eura na dovolenou, nebo se jich raději rychle zbavit? Jak se krize ve zdánlivě dalekém Řecku může projevit v Česku?

Na tyto i další otázky ohledně řecké krize a dopadů na eurozónu odpovídal hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.


Foto: Reuters
Čtěte také:
Mrtví v Řecku a přiznání eurozóny: i euro má namále
Řecko dostane peníze rychle. Ale bude jich málo
Oběti řecké krize. Na seznamu jsou státy, měny i banky

Odpovězeno: 06. 05. | 11:00Autor: kolega Fyzik

Otázka: Co se stane kdyz Recko nesplni nektere z uspornych slibu, ktere dalo zemim EU a IMF za posledni pujcku? Tech slibu, kvuli kterym recti komuniste vcera upalili 3 nevinne lidi vcetne tehotne zeny. Opravdu si myslite, ze jim penize prestaneme posilat?

Pavel Sobíšek: Pomoc MMF se poskytuje po částech (tranších) a pravidla jsou striktní. Když Řecko nebude plnit podmínky, nedostane další tranši pomoci a dojde k jeho bankrotu.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:02Autor: Kolega Fyzik

Otázka: Jak muzu jako drobny investor (u ceskeho brokera) spekulovat na Recky bankrot, pripadne na bankrot eurozony? Jake derivaty mi prinesou nejvyssi vynos pri reckem/portugalskem/spanelskem defaultu?

Pavel Sobíšek: Jako drobný investor bych byl s deriváty opatrný. Ale pokud scénáři krachu věříte, není od věci koupit USD proti EUR nebo proti CZK.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:05Autor: David

Otázka: Dobrý den.
Jak by se promítlo do kurzu eura, kdyby EU nepůjčila řecku žádné peníze? A co by se stalo s akciemi společností, které jsou nakoupeny v eurech? Děkuji

Pavel Sobíšek: Řecko by vyhlásilo bankrot, což by byla rána pro EUR a většinu aktiv denominovaných v EUR. Znehodnocení akcií by ale mohlo být mírnější než propady řeckých dluhopisů.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:08Autor: Marek

Otázka: Dobry den, myslite si ze kdyby Recko padlo zeby ho nasledovaly i dalsi zeme? Portugalsko, Lotyssko atd... Co by to pro nas jako CR znamenalo?

Pavel Sobíšek: Nákaza finančních trhů by se přenesla do Portugalska a Španělska, možná i do jiných zemí eurozóny. Ty by pak měly problém s financováním svého státního dluhu, což by pravděpodobně znamenalo konec eura a ekonomickou recesi v Evropě. Problém by se v podobné míře odrazil na Slovensku (člen eurozóny) i Česku (nečlen).

Odpovězeno: 06. 05. | 11:11Autor: master flaster

Otázka: Budete se mnou souhlasit, že splácení astronomických dluhů zemí EU se snáze realizuje, pokud euro drasticky oslabí? Vím, že to ekonomové neradi slyší, ale je tu příklad minulé dekády, kdy to samé absolvoval dolar. Děkuji

Pavel Sobíšek: Souhlasím částečně. Snazší může být splácení proto, že by eurozóny díky slabšímu kursu zvýšila export. Objem exportu vně eurozóny je ale relativně malý, takže by byla malá i účinnost takové berličky.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:12Autor: kolega Fyzik

Otázka: Ktere z reckych akcii za neco stoji? Co se oplati koupit na vrcholu paniky, az jim svet prestane pujcovat? Jsou tam nejake dividendove vynosne firmy, neprilis ovlivnene zhoubnym vlivem politiku, treba vodarny, elektrarny, doly, ci potraviny?

Pavel Sobíšek: Nejsem bohužel odborník na řecký akciový trh, takže neumím odpovědět.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:14Autor: Marek

Otázka: Neprichazi do EU zrovna ted ta prava krize? Je to jako lavina spatne zpravy pro investory, ceny akcii klesaji, vydelky firem klesaji. Jake to muze mit konecne dusledky, kdyby se EU nepodarilo ozivit menu a trhy?

Pavel Sobíšek: Sozhlasím. Eurozóna prochází nejtěžší zkouškou od svého vzniku. Může se stát, že v této zkoušce neuspěje a začne se štěpit. Ale šance na její udržení ještě existuje.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:17Autor: Petr Bureš

Otázka: 1. Proč padá CZK vůči EUR, když je obecně nedůvěra v EUR?
2. Nebylo by opravdu lepší Řecko vyloučit z měnové unie? Opravdu nechápu, proč by administrativní podvody řeckých úředníků měli platit všichni lidé z EU.

Pavel Sobíšek: 1. Česko je ekonomickým satelinem eurozóny a investoři (asi oprávněně) předvídají jeho ekonomické problémy, pokud bude v problémech eurozóna.
2. To je legitimní otázka. Ale je to těžké procedurálně (institut vyloučení neexistuje) a důsledky pro celou eurozónu by byly katastrofální. Osobně si myslím, že je správné, že Řecko dostává ještě šanci.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:21Autor: paja

Otázka: Může,teoreticky,vůbec stát zkrachovat???? A je tuto situaci nutné půjčkami oddalovat??

Pavel Sobíšek: Stát nemůžeme zlikvidovat a vymazat z Obchodního rejstříku jako firmu. Bankrot státu znamená nutnost restrukturalizace dluhů. Pomoc MMF je vedena snahou zabránit bankrotu, který znamená obrovský problém pro místní obyvatelstvo i pro další země. Pomoc MMF většinou bývá úspěšná.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:23Autor: tom

Otázka: Predpokladate i krach Ceska ? Je to velice realne, hovori se az o 40-ceti procentni devalvaci Cz koruny vuci dolaru. Co by to znamenalo pro obycejne lidi ??

Pavel Sobíšek: Nesdílím názory o 40%-ní devalvaci CZK proti USD a už vůbec ne o krachu Česka. K němu by mohlo dojít leda za pár let velice neodpovědné, rozhazovačné státní politiky.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:24Autor: Jirka

Otázka: Proč se ozývají tak drsná prohlášení z úst vysokých politicko-finančních činitelů (německá kancléřka Angela Merkelová, šéf MMF Domnique Strauss-Kah) když je jasné, že to bude mít drtivý dopad na burzu? Nemůže to být nějaký cílený útok na burzu na vysoké politicko-finanční úrovni?

Pavel Sobíšek: Vrcholní představitelé nadnárodních institucí jsou mezi dvěma kameny. Můj názor je, že k problémům nemohou mlčet jen proto, aby oddálili propady kursů na burze.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:26Autor: milan

Otázka: Je realna nadeje, ze vymenim eur za 27 kc za jedno euro? Prijde mi, ze jakekoli predpovedi jsou vzdy uplne scestne. M.

Pavel Sobíšek: Myslím, že kurs EUR/CZK bychom viděli jen při výrazné eskalaci problému Řecka, například při vyhlášení jeho bankrotu. Tomu zatím dávám jen menší šanci.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:27Autor: Markéta

Otázka: Přeji Vám pěkný den, pane Sobíšku. Nevěděl byste, proč u nás nyní klesají ceny nemovitostí, když člověk by možná řekl, že se u nás bude odvacet bankrot razantní devalvací naší měny?

Pavel Sobíšek: S razantní devalvací české měny zatím trhy nepočítají. Ekonomicky k ní myslím není důvod.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:29Autor: Jiří

Otázka: Dobrý den, jaký si myslíte, že bude mít současná situace dopad na další směřování EU a eurozóny? Lidé v eurozóně jsou naštvaní a budou volit politiky, kteří odmítají větší míru integrace. Dojde podle Vás k utužení fiskálních pravidel, nebo se eurozóna časem rozpadne, či případně omezí?

Pavel Sobíšek: Všechny zmíněné možnosti vidím v této chvíli jako otevřené. Jedno je jisté, leccos se v systému fungování eurozóny musí změnit. V krizi je k takové změně největší vůle.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:30Autor: Tomáš Krajíček

Otázka: Dobrý den,
rozhodnutí, zda půjčit zadlužené firmě se hlavně posuzuje podle toho, zda má věrohodný plán na ozdravení, restrukturalizace atp. Proč se stejně nepohlíží na Řecko? Nemělo by nejdříve samo představit plán, jak z dluhů ven a hlavně prokázat širokou podporu pro něj a pak až žádat půjčku?

Pavel Sobíšek: Řecko takový plán podle mých znalostí představilo. Problémem je, zda ho prosadí přes odpor části svého obyvatelstva.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:33Autor: Petr

Otázka: Dobrý den,
jsou za této situace české státní dluhopisy stále relativně bezpečnou investicí? A v jakém časovém horizontu takovou bezpečnou investicí event. už nemusí být? Děkuji za odpověď.

Pavel Sobíšek: České dluhopisy jsou bezpečnou investicí ve smyslu schopnosti státu své závazky splatit. Český stát má proti Řecku dluh jen zhruba čtvrtinový (v poměru k velikosti ekonomik). Řecká krize ale zvyšuje náklady na financování státního dluhu i Česku. Proto je důležité vytváření nových dluhů co nejrychleji omezit.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:36Autor: Petr

Otázka: Nejsou státní půjčky Řecku skrze MMF jen další vlnou bankovního bail-outu kdy z těchto státních půjček splatí Řecko své dluhy soukromým bankám a státům(tj.nám) zůstanou nakonec nesplatitelné pohledávky ?

Pavel Sobíšek: Řecko bude prostřednictvím nových půjček splácet všechny své závazky. Tedy nejen bankám a nejen řeckým, ale hlavně svým penzistům a zaměstnancům svého veřejného sektoru. O co se hraje, zda se vzpamatuje tamní ekonomika, aby začala generovat daňové příjmy a umožnila rozetnout ten bludný kruh nových a nových půjček.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:37Autor: Radek

Otázka: Dobrý den,je možné, že se situace v Řecku ani po navrhované finanční pomoci nezlepší, ale naopak oslabí ty, kteří chtějí Řecku pomoci?

Pavel Sobíšek: To možné je. Klíč k úspěchu je teď v Řecku samotném. Zda se podaří zlomit odpor části obyvatelstva a prosadit úsporné reformy.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:38Autor: JOUDA

Otázka: Všechno je to jen HRA o tom jak ještě víc vydělat.Tupý dav pobíhá v panice sem tam jako myš chycená do pasti.Řeci jsou chytří.Zavčas hru prokoukli.Otázku nemám ,není k čemu.Snad Možná jeden dotaz.Pojedete letos na dovolenou?

Pavel Sobíšek: Ano, ale ne do Řecka. Je tam na mě moc teplo.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:39Autor: paj

Otázka: dobrý den, teď se mluví o euru, předtím o dolaru, obě měny mají asi problémy s tím, že jsou kryty pouze dluhem a minimem jiných aktiv. Jak může přežít podle Vás měna, když její uživatelé dnes mají minimum příležitostí vytvořit hodnoty a splatit dluh, když se výroba přesouvá do Asie? děkuji

Pavel Sobíšek: Osobně bych eurozónu ani USA ekonomicky neodepisoval. Stále se jedná o dva největší trhy.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:41Autor: Klára

Otázka: Dobrý den,
zajímal by mě váš názor na vývoj eura vuči české koruně? Jde mi o to jestli proměnit českou měnu na eura na dovolenou ted, nebo radci počkat??
děkuji

Pavel Sobíšek: Nejlepší doba na výměnu už byla. Teď se situace mění každý den a krátkodobý vývoj si netroufám předpovědět. Jedno je ale pravděpodobné - pokud se situace začne uklidňovat, měla by koruna opět posílit.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:42Autor: Filip

Otázka: Je pravděbodobné, že pokud nebude Řecko plnit podmínky půjčky (výrazné snížení deficitu), že dostane výrazně menší částku a zkrachuje? Nebo je možné nějakým způsobem tyto závazky vynutit?

Pavel Sobíšek: Ano, jakmile Řecko nesplní kteroukoliv z přísných podmínek MMF, nedostane další tranši půjčky a to by pravděpodobně znamenalo řecký státní bankrot.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:44Autor: Radek B

Otázka: Jaký vliv bude mít krize v Řecku, případně dalších zemích na vývoj akcií. Je současný pád dle Vašeho názoru spíše technickou korekcí, nebo se ještě prohloubí a bude dlouhodobější?

Pavel Sobíšek: To bych velmi rád věděl. Jakožto konzervativní investor bych si teď (řecké ani jiné) akcie nekoupil, zároveň ale ani neprodávám.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:46Autor: Jirka

Otázka: Vážený pane Sobíšek,
prosím o zodpovězení:
S tím, jak Řekové stávkují a nepracují mi připadá, že je téměř nemožné, aby půjčky splatili. Je vůbec možné z eurozony vystoupit? Pokud ano, proč to neudělají, pak si zavedou novou drachmu s odpovídajícím kurzem a vydají se Argentinskou cestou. Díky.

Pavel Sobíšek: Institut vystoupení nebo vyloučení z eurozóny bohužel neexistuje. Jinak stále vidím šanci, že se Řekové demonstracemi unaví (jako se stalo nedávno Maďarům) a rezignovaně přijmou úsporné reformy.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:47Autor: T. Berger

Otázka: Dobrý den, zajímá mě, zda je horší počkat si na státní bankrot nebo si demonstracemi vybojovat právo na luxusní sociální stát. Jaký je váš názor na logiku řeckých demonstrací? Díky

Pavel Sobíšek: V demonstracích lze těžko hledat logiku z pohledu ekonomické reality. To je klasický partikulární zájem urvat si pro sebe co njevíc ze zmenšujícího se koláče na úkor jiných.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:49Autor: Petra

Otázka: EU byla celkově nedomyšlena. Euro? Na co. Každý odborník i laik musí vědět, že pokud není stabilní ekonomika dané země, vůbec by EURO nemělo být povoleno. Je nevymyšlené, aby pomáhali Řecku země, které už tak jsou zadlužené.Celkově EU byla a je nedomyšlená.

Pavel Sobíšek: Souhlas, že v projektu eura zůstalo mnohé nedomyšleno. Nevyvozuji z toho, že projekt neměl vůbec vzniknout.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:51Autor: Tazatel

Otázka: Dobrý den,
nemužu pochopit, proč je euro dražší, když má euro problém. Nemělo by logicky být naopak levnější?
Mužete mi to prosím nějak vysvětlit.
To že euro ssebou táhne i korunu mi připadne výmluvné.
Děkuji

Pavel Sobíšek: Kurs eura klesá proti většině světových měn, hlavně proti USD a JPY. Zisky má jen proti měnám svých satelitů, jako je Česko nebo Polsko. To vidím jako logické. V případě problémů eurozóny mohou mít její satelity problémy ještě hlubší.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:53Autor: Jana

Otázka: Dobrý den, nebylo by lepší tomu nechat volný průběh a donutit Řecko, aby se vrátilo k drachmě a výrazně devalvovalo svoji měnu a vypořádalo se s tím samo? Možný scénář teď: EU s vypětím všech sil půjčí Řecku peníze, ti to prohospodaří a za půl roku tu máme Španělsko a Portugalsko a na to už nebude.

Pavel Sobíšek: Souhlas, že se pohybujeme na tenkém provazu. Ale kdyby byl dopuštěn bankrot Řecka teď, přišly by velmi rychle na řadu bankroty dalších zemí. S pomocí Řecku existuje aspoŇ šance nebo, chcete-li, oddechový čas.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:54Autor: František

Otázka: Kdo je víc zodpovědný za uvedenou krizi, obyčejný člověk - jedno jestli úředník nebo dělník, a nebo manager, který falšoval výsledky a za to pobíral nehoráznou mzdu - jedno jestli firemní nebo státní manager. Otázka, jaká je faktická odpovědnost ttěchto managerů, co tak je zavřít až zčernají.

Pavel Sobíšek: Souhlas, že by se měla v Řecku hledat i osobní odpovědnost za vzniklý problém. Ale znáte to, jak to v politice chodí...

Odpovězeno: 06. 05. | 11:57Autor: Honza

Otázka: Dobrý den.Pane Sobíšku,jaký je Váš názor na ekonomické analytiky EU,kteří nespustili alarm mnohem dříve? Není Řecko důkazem špatně nastavených ekonomických mechanismů uvnitř EU? Nebo jsou mechanismy nastaveny dobře a není nikoho kompetentního,kdo by zodpovídal za jejich dodržování?

Pavel Sobíšek: To je těžká otázka. Partneři by si měli věřit. Důvěra bývá narušena až v okamžiku, kdy jeden z nich zahne.

Odpovězeno: 06. 05. | 11:59Autor: patriot

Otázka: nebylo by lepší nechat padnout Řecko na hubu,když za nimi to čeká Španělsko,Portugalsko-těm půjčí kdo?

Pavel Sobíšek: No právě. Bankrot celého jižního křídla eurozóny a poté možná Irska a Británie by vyvolal takový ekonomický chaos, že si ho nikdo pochopitelně nepřeje.

Odpovězeno: 06. 05. | 12:01Autor: miroslav strapina

Otázka: stahne se sebou krize eura i britskou libru?..

Pavel Sobíšek: Britská libra se chová vždy trochu autonomně. Uvidíme po dnešních volbách... Každopádně patří z hlediska deficitů a dluhů Británie v Evropě k těm rizikovějším.

 

Právě se děje

Další zprávy