Raiffeisenbank mění ceny, zruší absurdní poplatek

Petr Kučera Petr Kučera
3. 5. 2010 13:05
Některé položky z ceníku zmizí nebo zlevní, jiné naopak zdraží
Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Tuzemská Raiffeisenbank, která je pátou největší bankou podle bilanční sumy, přestane od 7. července účtovat poplatek za vklad na vlastní účet na přepážce, který "zvítězil" v anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2009. Vyplývá to z dnešního oznámení o změnách sazebníku.

Zatímco některé položky z ceníku zmizí nebo zlevní, jiné naopak zdraží. Více než dosud zaplatí klienti za jednorázové platby, provedení trvalého příkazu či SIPO nebo podání příkazu přes sběrný box.

Změna názoru po pár týdnech

Poplatek za vklad na vlastní účet na přepážce dosud činil 10 korun, což bylo nejvíce z pěti bank, které jej letos na jaře účtovaly (vedle Raiffeisenbank také ČSOB, Poštovní spořitelna, Česká spořitelna a GE Money Bank).

Raiffeisenbank se jej nyní rozhodla zrušit a navázat tak na kroky z předchozích let, kdy poplatky zvolené jako nejabsurdnější odstranila.

Těsně po březnovém vyhlášení výsledků ankety přitom banka o brzkém rušení nemluvila. "V tomto případě považujeme poplatek za odůvodněný," řekl tehdy online deníku Aktuálně.cz mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Právě práce s hotovostí je podle něj pro banky nejnákladnější. "Kvůli možnosti vložit hotovost na účet musí banky budovat a vybavit pobočky, školit zaměstnance, zajistit bezpečnost, počítání a svoz hotovosti a podobně. Navíc, klienti mají možnost volby - bezhotovostní příchozí platby na účet jsou zdarma," vysvětloval Kofroň.

Další příjemné zprávy

Od 7. července banka zruší také poplatek za změnu nastavení účtu a výpisů přes internetové bankovnictví. Pokud si klient chtěl například změnit frekvenci zasílání výpisů, zaplatil za tuto úpravu 30 korun. Nově bude služba zdarma.

Raiffeisenbank zruší i poplatek za předčasné splacení spotřebitelského úvěru Rychlá půjčka, který doposud činil 4 % z výše předčasné splátky. "Tato změna se bude týkat všech úvěrů uzavřených po 7. červenci," dodává ředitel bankovnictví pro prémiové klienty Jaromír Sladkovský.

Nový sazebník má být pro klienty rovněž přehlednější, dojde i ke sjednocení některých položek. "Zjednodušili a vylepšili jsme například pojištění zneužití platební karty. Místo dosud nabízených pěti typů pojištění budeme nabízet pouze dva - základní a rozšířenou variantu," upřesňuje Sladkovský.

A teď ty horší novinky

Naopak zdraží staré cenové programy, které už banka novým klientům nenabízí, zvýší se rovněž rozdíly mezi aktivními a neaktivními uživateli účtu eKonto. "Chceme klienty inspirovat k aktivnímu využívání účtu eKonto," vysvětluje Sladkovský.

Ceny za vedení ostatních balíčků se tak zvýší o 20 až 30 korun, k nárůstu tedy dojde i u cen eKonta pro ty klienty, kteří nedosáhnou na věrnostní výhody. "Podmínky pro plnění věrnostních výhod se nemění a nadále zůstávají dostupné většině klientů. Stačí si posílat výplatu na účet nebo využívat úvěrový produkt nebo spoření," říká mluvčí Tomáš Kofroň.

Od 7. července zdraží i jednorázová platba, a to ze tří na čtyři koruny. Za provedení trvalého příkazu či SIPO klient nově zaplatí šest korun. Zvyšuje se i cena za podání příkazu přes sběrný box z 20 na 34 korun, čímž chce banka motivovat k využívání internetu nebo telefonického bankovnictví.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Raiffeisenbank přijme stovky lidí, chystá nové pobočky
Jak rozmnožit miliony? Otestovali jsme nabídku bank
Hypotéky dál zlevňují. Podívejte na nové slevy a sazby
Která banka je nejvstřícnější? Známe výsledky

Raiffeisenbank působí na českém trhu od roku 1993. Nyní má přes sto poboček, v nejbližších měsících chce jejich počet výrazně rozšířit. Loňský rok byl navzdory krizi nejúspěšnější v historii, zisk meziročně vzrostl o 42 procent na 1,99 miliardy korun. Podle výše celkových aktiv (193 miliard korun) je pátou největší bankou v tuzemsku. Vlastní ji rakouská finanční skupina Raiffeisen International Bank Holding AG.

 

Právě se děje

Další zprávy