Koruna dál posiluje. Euro je nejlevnější za rok a půl

Petr Kučera Petr Kučera
14. 4. 2010 18:00
Vyplatí se nakoupit eura na dovolenou? Analytici nejsou jednotní

Praha - Česká měna je teď nejsilnější od listopadu 2008. Devizový kurz České národní banky dnes klesl na 25,045 koruny za euro. Za poslední dva měsíce si česká měna polepšila vůči euru o celou korunu.

Obchodování dnes dokonce krátce prolomilo hranici 25 korun za euro. "Po dnešním posílení je koruna druhou nejrychleji posilující měnou v regionu po polském zlotém," říká analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

"Koruna si v posledních měsících připisuje zisky díky mírnému světovému oživení ekonomiky," vysvětluje Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin. "Dalším faktorem může být odklon investorů od eura, které je nyní v problémech kvůli situaci v Řecku a jiných státech. Hráči na trhu prodávají euro a kupují mimo jiné měny středoevropského regionu," dodává.

Nejlevnější euro bylo k dostání předloni v létě, což přivítali hlavně Češi na dovolené v zahraničí. V červenci 2008 se kurz dokonce dostal těsně pod 23 korun za euro. Na příliš silnou korunu si tehdy naopak stěžovali exportéři, kterým se kvůli ní snižovaly zisky.

Zatímco exportéři nejsou ze sílící koruny nadšeni, radost z ní mají lidé, kteří si chtějí nakoupit eura na dovolenou nebo dovézt zboží ze zahraničí.

"Koruna letos ještě posílí. S nákupem podle nás není třeba spěchat. Pro konec roku počítáme s kurzem kolem 23,90 koruny za euro," upřesňuje Pikora.

Květnové volby a politická nejistota podle něj posilování pouze zbrzdí. "Ekonomika jen vrací tam, kde byla před krizí," dodává analytik.

Podle některých dalších analytiků jsou však současné úrovně letošním maximem a výraznější posílení už - přinejmenším do doby letních dovolených - nepřijde. Alespoň podle jejich vyjádření z konce minulého týdne.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Chcete eura na dovolenou? Nákup se teď vyplatí
Cesta k zisku? Dobrý odhad při obchodování s měnami
Marka by teď byla za 13 korun. Dolar je 12x levnější
 

Právě se děje

Další zprávy