Která banka má nejnižší poplatky? Známe levnou čtyřku

Petr Kučera Petr Kučera
13. 4. 2010 16:40
Odborníci: Jednoznačně nejlevnější je mBank, nejdražší Citibank
Foto: bankovnipoplatky.com

Praha - Bankou s jednoznačně nejnižšími poplatky na trhu je mBank, následovaná Volksbank, Raiffeisenbank a Poštovní spořitelnou. V rámci projektu OVB Vstřícná banka o tom rozhodl odborný server BankovniPoplatky.com. Nejpřehlednější sazebník má pak Komerční banka.

"mBank je nízkonákladová banka, která svou politiku postavila na nulových poplatcích. Z tohoto hlediska musí být jednoznačně hodnocena pozitivně, jakkoliv na rozdíl od ostatních hodnocených bank nenabízí některé služby jako například hotovostní operace, kontokorent a podobně," vysvětluje provozovatel serveru a organizátor projektu OVB Vstřícná banka Patrik Nacher.

Sazebník mBank je podle Nachera přehledný jak díky nulovým poplatkům, tak i vzhledem k omezenému množství služeb. "Dobře se v něm orientuje. Pro klienta je také komfortní, že najde vedle sebe všechny sazebníky, jak se vyvíjely v čase," dodává.

"Ve všech srovnáních a průzkumech je mKonto od mBank nejlevnější či jedno z nejlevnějších kont a je jedno, o jaký druh klienta jde," říká Nacher.

U standardního klienta podle Bankovní ročenky 2009 je o více než o polovinu levnější než průměr (851 korun ročně, tedy 55 % pod průměrem). U aktivního klienta skončilo mKonto na druhém místě, i tak je o třetinu levnější než průměr (3221 korun, tedy 34% pod průměrem).

Medaile i pro Volksbank a Raiffeisenbank

Druhé nejlevnější poplatky nabízí Volksbank. "Pozitivně jsme hodnotili její snahu systémově snižovat poplatky. V posledním roce mile překvapila řadou změn, směřujících ve prospěch klientů. Navíc její sazebník patří k těm přehlednějším," upřesňuje Nacher.

Standardní klient sice u Volksbank zaplatí 2025 korun ročně, což je o sedm procent nad průměrem, zato u aktivních klientů je Volksbank třetí nejlevnější (3645 korun, 25% pod průměrem).

Třetí příčka pak patří Raiffeisenbank. "Ocenili jsme, že byla jednou z mála bank, která loni provedla téměř revoluční změny ve svém sazebníku, aniž by čekala na zákon o platebním styku, který začal platit od 1. listopadu. Už od července zrušila například poplatky za blokaci karty nebo za výpis z účtu přes internet," dodává Nacher. Sazebník Raiffeisenbank je však podle něj méně přehledný.

Čtvrté místo obsadila Poštovní spořitelna. Ačkoliv se počtem klientů zařazuje mezi největší finanční ústavy, patří jednoznačně k těm levnějším, což vyniká i v porovnání se sesterskou ČSOB. Na druhé straně její dosavadní sazebník patřil naopak k těm méně přehledným.

Kde zaplatíte nejvíc?

Na opačném konci žebříčku za první čtvrtletí skončila Citibank. "Banka se zaměřuje na majetnější klienty. Při splnění průměrného zůstatku přes půl milionu korun nicméně neplatí poplatek za vedení účtu," upřesňuje Nacher.

Předposlední místo v žebříčku nejlevnějších bank patří UniCredit Bank, jen o trochu lépe je tom ČSOB.

Kompletní hodnocení všech bank podle výše poplatků lze nalézt na webu projektu.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Jen jediná banka neklame klienty, kolik zaplatí za úvěr
Výhodnější než spořicí účet. Poznejte novou hypotéku
Banky potichu snížily sazby spořicích účtů. Vyplatí se?

Nejvstřícnější je Raiffeisenbank

V celkovém hodnocení OVB Vstřícná banka za letošní první čtvrtletí se mBank umístila na druhém místě za vítěznou Raiffeisenbank. Podrobnější výsledky jsme přinesli v samostatném článku.

Celkové výsledky určuje především osmičlenná porota nezávislá na bankách, její hodnocení má váhu 58,3 procenta. Dalšími 25 procenty se na celkovém hodnocení podílí web BankovniPoplatky.com a s podílem 16,7 procenta také veřejnost (hlasovat lze po registraci na webu www.vstricnabanka.cz).

 

Právě se děje

Další zprávy