HSBC ruší účty klientům, ostatní se slétají na kořist

Petr Kučera Petr Kučera, pek
15. 12. 2009 8:42
Britská banka v Česku končí s osobním bankovnictvím

Praha - Přinejmenším dvě konkurenční banky už připravily speciální lákadlo pro klienty, kterým nejpozději ke konci ledna zruší účty tuzemská pobočka britské banky HSBC. Její centrála totiž minulý týden rozhodla, že už v Česku nebude poskytovat služby osobního bankovnictví pro běžné klienty a zaměří se pouze na firemní zákazníky.

Podle neoficiálních informací měli nefiremní klienti uloženo v české HSBC kolem pěti miliard korun.

Jako první zveřejnila speciální nabídku J&T Banka, která podobně jako dosud HSBC patří mezi "privátní banky", zaměřené na bohaté klienty a poskytující výrazně individuální přístup.

Přijďte k nám zdarma

"K už nabízeným termínovaným vkladům Clear Deal na jeden rok, dva či pět let umožníme bývalým klientům HSBC také termínovaný vklad s tříměsíční výpovědní lhůtou s úrokem 3 % p.a.. Zároveň jim bez poplatků otevřeme a povedeme běžné účty, vydáme platební kartu a poskytneme e-banking," říká šéf J&T Banky Štěpán Ašer.

Klienti, kteří vloží nejméně milion korun na jeden či dva roky nebo půl milionu na pět let, získají jako bonus týdenní pobyt v Tatrách pro dvě osoby ve vybraném čtyřhvězdičkovém hotelu.

S nabídkou prvních šesti měsíců vedení účtu zdarma přišla také UniCredit Bank. "Klienti mohou mít například výběry ve všech bankomatech UniCredit po Evropě zdarma, do online bankingu lze zapojit účty vedené v jiných zemích. Svoji roli sehrává navíc také fyzická blízkost našich poboček," říká ředitel retailového bankovnictví UniCredit Bank Jaroslav Žahourek.

Oproti tomu Komerční banka věří, že její současná nabídka pro movitější či náročné klienty je dostatečně komplexní. "Žádnou speciální nabídku pro individuální klienty HSBC nepřipravujeme," potvrzuje mluvčí Monika Klucová. Připomíná, že od letošního 1. listopadu mohou noví zákazníci banky přejít z jiného finančního ústavu snadněji - stačí podat žádost o otevření účtu a banka sama zdarma vyřídí všechny potřebné náležitosti.

Jinou nabídku než pro ostatní nové klienty nepřipravila ani Citibank, jejíž produkt Citigold je odborníky označován za nejpodobnější dosavadní nabídce HSBC. Ani tuzemská pobočka Volksbank nechystá speciální akci.

"Privátní klienty HSBC vítáme, speciální podmínky převodu jejich účtů jim ale nenabízíme," říká také Alena Štefaňáková, ředitelka oddělení Private Banking pražské pobočky Commerzbank. "Aby se potenciální zájemce mohl stát naším klientem, měl by disponovat výchozí sumou alespoň 100 tisíc eur. Nicméně cílový segment zákazníků vidíme od hranice zhruba 300 tisíc eur, tedy přibližně sedm milionů korun," dodádá Štefaňáková s tím, že klienty pak samozřejmě čeká zcela individuální přístup.

Náhlá změna plánu

Hlavním lákadlem osobního bankovnictví HSBC bylo konto Premier. Lidé, kteří na něm měli více než milion korun, měli například vedení účtu zdarma, bezplatné výběry z bankomatů po celém světě a samozřejmě i investiční poradenství. Klienti s nižším vkladem platili 750 korun měsíčně.

Letos HSBC přidala ke dvěma pražským pobočkám také první brněnskou, na podzim pak vstoupila na trh hypoték. Ukončení služeb osobního bankovnictví tak přišlo nečekaně. Výpovědi už v bance dostalo podle dobře informovaného zdroje webu Peníze.cz zhruba sedmdesát pracovníků.

Stávající klienti si musí nejpozději do konce ledna převést peníze jinam. "Po strategickém zhodnocení našeho působení jsme se rozhodli soustředit své zdroje v  České republice pouze na firemní bankovnictví. V této oblasti je naše přidaná hodnota, vyšší než u místních bank, obzvláště pak v oblasti podpory mezinárodního obchodu," říká bez bližších podrobností šéf české HSBC Bank Arjan van den Berkmortel.

Na otázku ohledně počtu klientů neodpověděl, podle neoficiálních informací jich jsou řádově tisíce. "Veškerým závazkům vůči nim beze zbytku dostojíme a věnujeme maximální úsilí bezproblémovému průběhu zrušení stávajících služeb," ujišťuje Arjan van den Berkmortel.

Server Peníze.cz dodává, že klienti, kteří měli u HSBC nakoupeny investiční produkty, například podílové fondy, je ihned rušit nemusí. Zajištěné fondy či termínované vklady mohou v bance nechat až do data splatnosti.

HSBC působí na českém trhu dvanáct let, je součástí globální skupiny založené v roce 1865 jako Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited. Během finanční krize sice nespadla pod státní dohled, ale v rámci úsporných opatření propouští tisíce zaměstnanců a prodává nemovitosti včetně svého londýnského ústředí. HSBC patří také mezi jedny z největších dubajských věřitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy