Banky zdražily karty. Za to, že je musí zdarma blokovat

Petr Kučera Petr Kučera, pek
4. 12. 2009 22:00
Přechod z ročního na měsíční účtování pomůže jen zlomku klientů
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: MasterCard

Praha - Sedm tuzemských bank zdražilo poplatky související s platebními kartami. Reagovaly tak na nový zákon o platebním styku, který od začátku listopadu neumožňuje vybírat poplatky za zablokování odcizené či ztracené karty.

Debetní platební karty například u ČSOB zdražily nenápadně, a to formou změny z ročního na měsíční zpoplatnění.

"Lidé, kteří kartu využívají celý rok, tedy naprostá většina klientů, tak zaplatí ročně až o pětinu více než dosud," říká Patrik Nacher, provozovatel webu BankovniPoplatky.com.

V oznámení klientům přitom ČSOB prezentuje změnu jako zlepšení.

"Nově zaplatíte opravdu jen za období, ve kterém platební kartu používáte," uvádí v přehledu změn, vyplývajících z nového zákona o platebním styku - společně se sdělením o zrušení poplatku za blokaci.

Na druhou stranu však ČSOB zrušila zpoplatnění kreditních karet. "Toto opatření je zřejmě motivováno snahou zatraktivnit tyto lukrativní úvěrové služby," dodává Nacher.

Některé banky si bezplatné zablokování karty kompenzují výrazným zvýšením poplatku za vydání nové, tedy náhradní karty. Zatímco u GE Money Bank bylo dříve zdarma, od listopadu si banka účtuje 150 korun. Poštovní spořitelna zdražila o 170 procent.

Jiný postup zvolila Komerční banka. Od února zruší bezplatný dotaz na zůstatek účtu, který klient zadá prostřednictvím bankomatu. U přístrojů Komerční banky klienti zaplatí 2,50 koruny, u ostatních bank pak 10 korun.

Zdroj tabulek: www.bankovnipoplatky.com

České banky v minulých týdnech musely shodou okolností zablokovat dosud rekordní počet karet kvůli úniku dat ve Španělsku. Například ČSOB odhaduje náklady spojené s jejich prověřováním, blokací, vydáním nových a komunikací s klientem na řádově miliony korun. Pro klienty však bude tato výměna zdarma.

Česká spořitelna nechce náklady spojené s touto preventivní akcí zveřejnit. Německé banky přijde výměna jedné karty na pět až deset eur, uvedla stanice Deutsche Welle.

Foto: MasterCard
Čtěte také:
Banky využily díru v zákoně, peníze vám pošlou pomaleji
Dejte pozor na pobočkách, ukázal test rychlosti bank
ČNB omezí banky, které při ztrátě karty účtovaly příliš
Výpisy z účtu opět podraží, banky rozesílají varování
 

Právě se děje

Další zprávy